Домашен Великденски козунак

КатегорияТрудностНапреднал

По случай Великденските празници, зарадвайте близките си с една класическа рецепта за домашен козунак.

КоличествоПроцента от порцията
Време за подготовка25 минВреме за приготвяне40 минОбщо време1 hr 5 мин
 1 кг. пресято брашно
 6 бр. яйца
 300 г. захар
 1 кубче мая
 1 ч.ч прясно мляко
 100 мл. олио
 100 гр. масло
 3 шишенца есенция ром
 1 бр. лимонова есенция
1

Захарта се разбива добре заедно с яйцата. Маята се начупва в млякото, слага се 1 с.л. брашно, 2 с.л захар и щипка сол, когато е загрято. Важно е да не пари.

2

Остава се да се активира и се прави кладенче в брашното, вътре се изсипват захарта с яйцата и млякото с маята, започва да се меси.

3

Когато добие еластична консистенция и спре да лепне, се добавя мазнината. Разстилате с ръце, мажете, месите и повтаряте, докато не свържи всичката мазнина.

4

Козунакът се оставя да втаса 2 часа или докато не стане двоен на размер.

5

Прави се плитка, оставя се да втаса за още 20 минути, маже се с яйце и захар, и се слага в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за 10 минути , след което се намалява на 170 градуса и се пече още 30-40 минути.

Съставки

 1 кг. пресято брашно
 6 бр. яйца
 300 г. захар
 1 кубче мая
 1 ч.ч прясно мляко
 100 мл. олио
 100 гр. масло
 3 шишенца есенция ром
 1 бр. лимонова есенция

Начин на приготвяне

1

Захарта се разбива добре заедно с яйцата. Маята се начупва в млякото, слага се 1 с.л. брашно, 2 с.л захар и щипка сол, когато е загрято. Важно е да не пари.

2

Остава се да се активира и се прави кладенче в брашното, вътре се изсипват захарта с яйцата и млякото с маята, започва да се меси.

3

Когато добие еластична консистенция и спре да лепне, се добавя мазнината. Разстилате с ръце, мажете, месите и повтаряте, докато не свържи всичката мазнина.

4

Козунакът се оставя да втаса 2 часа или докато не стане двоен на размер.

5

Прави се плитка, оставя се да втаса за още 20 минути, маже се с яйце и захар, и се слага в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за 10 минути , след което се намалява на 170 градуса и се пече още 30-40 минути.

Домашен Великденски козунак

Споделете!

2 Replies to “Домашен Великденски козунак”

  1. Рецепти за козунаци по сайтовете – много. Козунаци и баба знае как се правят. Но ми е омръзнало да забравям какво трябва да купя, когато съм в магазина. Опцията да мога да отмятам продуктите е страхотна! Поздравления!

Коментари

^