Да подходим с внимание ,но не и паника към COVID-19. Всичко за коронавирусите и Covid-19

Coronaviridae са семейство вируси които обикновено засягат дихателните пътища на бозайниците, включително и тези на хората. Те са причинители на обикновената настинка, пневмония и остър респираторен дистрес синдром (ОРДС).

Коронавирус за първи път е изолиран през 1937 г. при инфекциозен вирусен бронхит при птици.

Тези вируси са отговорни за между 15 и 30 процента от обикновените настинки.

През последните 70 години учените откриват, че коронавирусите могат да заразят мишки, плъхове, кучета, котки, пуйки, коне, прасета и говеда. Съвсем наскоро властите идентифицираха вируса на коронавирус в Китай, който сега достигна и до други страни.

Какво е коронавирус?

Човешките коронавируси (HCoV) за първи път са идентифицирани през 60-те години на миналия век в носовете на пациенти с обикновена настинка (common cold). Двa човешки коронавируса са отговорни за голяма част от обикновените настинки OC43 и 229E.

Коронавирусите са получили името заради короноподобните израстъци върху повърхността си. „Corona“ на латински означава „ореол“ или „корона“.

Сред хората инфекцията най-често се проявява през зимните месеци, както и в началото на пролетта. Не е рядкост човек да се разболее от настинка, която е причинена от коронавирус и след това да преболедува отново около четири месеца по-късно.

Това е така, защото коронавирусните антитела не издържат много дълго време. Също така антителата за един щам на коронавирус могат да бъдат безполезни срещу други щамове.

Симптоми

Симптомите на настинка или грип обикновено се проявяват от два до четири дни след коронавирусната инфекция и обикновено са леки. Симптомите обаче варират от човек на човек и някои форми на вируса могат да бъдат фатални.

Симптомите включват:

 • кихане
 • запушен нос
 • кашляне
 • темперетура
 • болки в гърлото
 • задух

За сега няма лечение, така че терапията на болен е симптоматична.
Това не би трябвало да поражда паника, тъй като терапията за повечето вируси от които всеки от нас е боледувал е абсолютно същата.

Почивайте и избягвайте пренапрежението.
Приемайте достаъчно течности.
Избягвайте пушенето и опушените зони. Нестероидните противовъзпалителни средства помагат за облекчаване на симптомите, но спазвайте строго дозите описани на листовките и винаги се консултирайте с личния си лекар, тъй като този клас медикаменти крият известни рискове за здравето, когато се прилагат безотговорно.

Вирусът може да бъде диагностициран чрез вземане на проба от носната лигавица.

Разпространение

Коронавирусите могат да се разпространяват по следните начини:

 • При кашлица и кихане, могат да разпръснат капчици във въздуха, разпространявайки вируса.
 • Докосването или ръкостискането с човек, който има вируса, може да предаде вируса от един човек на друг.
 • Осъществяване на контакт с повърхност или предмет, който има вируса, и след това докосване до носа, очите или устата ви.
 • В редки случаи коронавирусът може да се разпространи чрез контакт с изпражненията.

Повечето хора ще се заразят с поне един коронавирус в живота си.

Мутиращите способности на коронавируса е това, което го прави толкова заразен.

За да предотвратите разпространението, не забравяйте да останете вкъщи и да почивате, докато имате симптоми и избягвайте тесен контакт с други хора.

Покриването на устата и носа с тъкан или носна кърпа по време на кашлица или кихане също може да помогне за предотвратяване на разпространението на коронавирус. Не забравяйте да изхвърлите всички използвани кърпички и да поддържате хигиена в дома.

Covid-19

През 2019 г. Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) започнаха мониторинг на огнището на нов вид коронавирус. Властите за първи път идентифицират вируса в Ухан, Китай.

Повече от 82000 души са се заразили до момента. Световната здравна организация (СЗО) обяви извънредно положение за общественото здраве, свързано с Covid-19.

Някои от първите пациенти с Covid-19 имали връзки към пазара на животни и морски дарове. Теорията за момента е, че вирусът е пренесен от животно на човек, но на този етап е чиста спекулация.

Има ли повод за паника?

Необходимо е хората да бъдат внимателни и да взимат нужните предпазни мерки, но не и да се паникьосват. Място за паника няма, смъртността на Covid-19 към момента е около 2%, което е сравнимо със сезонният грип, от който боледуваме всяка година.

Популация с по-висок риск от тежки усложнения са възрастни ко-морбидни ( с много и тежки хронични заболявяния) хора.

За сравнение загиналите от грип годишно са около 56,000.
На ден от катастрофи в Китай загиват около 1000 души и в този смисъл съветваме читателите ни да подхождат с внимание и мащаб към статистиките шумно разгласявани от медиите.

В интернет пространството има купища дезинформативни статии съдържащи неточна и грешна информация по темата.
Като достоверен източник ние от ЗдраветоДнес смятаме становищата на Световната здравна организация, които можете да намерите на сайта й (www.who.int).

Заразен ли съм с Covid-19?

Симптомите на повечето коронавируси са подобни на всяка друга инфекция на горните дихателни пътища, включително хрема, кашлица, болки в гърлото и понякога треска.
В повечето случаи няма да знаете дали страдете от коронавирус или друг вирус, причиняващ настинка, като риновирус.

Резултатите от изследване за носителство на вируса не биха променили начина на лечение на вашите симптоми, които обикновено отшумяват след няколко дни.

Как да се предпазим?

Няма ваксина за коронавирус. За да предотвратите коронавирусна инфекция, направете същите неща, които правите, за да избегнете обикновената настинка:

 • мийте ръцете си старателно със сапун и топла вода. Дезинфектантите на алкохолна основа са добра алтернатива.
 • дръжте ръцете и пръстите си далече от носа, устата и очите си.
 • избягвайте публични места, където се струпват много хора.

Маската предпазва ли ме?

Маските за лице могат да играят роля за предотвратяване на инфекцията, но тази роля е ограничена в реални ситуации. Има някои доказателства, че носенето на маска за лице може да ви предпази от предаване на вируса от ръцете ви в устата ви, вероятно защото обръщате повече внимание на това да НЕ докосвате лицето си, когато я носите. Имате и някаква защита от „пръски“ , ако заразеният човек киха или кашля около вас.

Маските създават фалшиво чувство за сигурност. Има много причини, поради които маските за лице не са идеални.
Например, наистина е трудно да намерите такава, която да пасва идеално около носа и устата ви или да я държите за дълъг период от време. В момента, в който почешете носа си или докосвате устата си зад маската, вие сте загубили защитата, която тя трябва да предлага.

В медицинските условия има много специфични указания за това кога да използват маски и каква защита носят в зависимост от вида на инфекцията.

Вирусът сезонен ли е като грипа?

Ще изчезне ли коронавирусът, когато времето се затопли? Възможно е, но все още не знаем достатъчно за вируса, за да знаем със сигурност.

Повечето респираторни вируси, вкл. и този на грипа, са сезонни. Коронавирусът може да се държи като грип и предстои да видим дали случаите ще намаляват през пролетта и лятото. Но е твърде рано да се говори.

Има ли ваксина?

Ваксина няма, но Националният институт по здравеопазване работи върху такава и се надява да започне тестване след няколко месеца. Необходимо е време за да се направят задължителните клинични проучвания.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари