Ендометриоза: какво я причинява и как се лекува ?

Какво представлява ендометриозата?

Ако страдате от ендометриоза, знаете, че причинява болка и спазми, които понякога могат да бъдат тежки, особено по време на вашия цикъл. Възможно е и да създаде проблеми ако се опитвате да забременеете. Но какво точно представлява ендометриозата и какво причинява всички симптоми, които са свързани с нея?

Ендометриозата възниква, когато тъканта която покрива вътрешната част на матката ви (ендометриума), се намира в различни нейни части . Въпреки че тъканта е извън вашата матка, тя все още действа така, както би трябвало по време на менструалните ви цикли. Това означава, че в края на цикъла ви тази тъкан ще се разпадне и ще кърви.

Кръвта от тази тъкан обаче няма къде да отиде. Околните зони могат да се възпалят или подуят, и да се развият лезии. Най-често срещаното място за ендометриозата са вашите яйчници.

Симптоми

Много пъти ендометриозата няма симптоми. Но когато са налице, те могат да включват:

  • Абдоминални болки и болки в кръста по време на менструация
  • Силна менструална болка
  • Болезнени движения на червата или уриниране, особено по време на менструация
  • Абнормално тежко кървене особено по време на менструация
  • Болезнен секс
  • Затрудения в забременяването

Причини

Лекарите не знаят какво точно причинява ендометриозата.
Някои експерти смятат, че менструалната кръв с клетки на ендометриума пътува обратно през фалопиевите тръби и преминава в тазовата кухина, където клетките се придържат към органите. Това е известно като ретроградна менструация.

Генетиката също може да играе роля в това дали ще страдате от ендометриоза. Ако майка ви или сестра ви я имат, също е по-вероятно да я получите. Проучванията показват, че когато има наследствена връзка, болестта е по-изявена в следващото поколение.

Някои жени с ендометриоза имат нарушения на имунната система. Но лекарите не са сигурни дали това е причина или следствие от ендометриозата.

Диагностициране

Ако имате някакви симптоми на ендометриоза или имате проблеми със забременяването, свържете се с вашия гинеколог.

Има няколко неща, които лекарят може да направи, за да определи дали имате ендометриоза, а именно преглед на таза и анамнеза, ултразвук, MRI(ЯМР), лапароскопия, биопсия .

Лечение

Не е известен лек за ендометриоза. Лечението обикновено включва операция или лекарства за менажиране на симптомите.

Медикаменти за болката

Ако вашите симптоми се повлияват от лекарства без рецепта, вашият лекар вероятно ще ви предложи да вземете обезболяващо средство като НСПВС (ибупрофен). Ако те не облекчат болката, консултирайте се с вашия лекар за други възможности.

Хормонална терапия

Хормоналната терапия се използва за минимизиране на количеството естроген, което тялото ви създава, и за предотвратяване на менструалния ви цикъл. Това помага на лезиите да кървят по-малко, което намалява възпалението и образуването на киста.

Хирургия

В някои случаи може да се наложи операция за отстраняване на възможно най-голяма част от вашата ендометриоза. В някои случаи операцията подобрява симптомите и може да увеличи шансовете ви за бременност.

Понякога обаче болката се връща. Вашият лекар може да извърши операция лапароскопски, която е по-малко инвазивна, или чрез стандартни методи, така че не забравяйте да обсъдите всичките си възможности.

В най-тежките случаи на ендометриоза, хистеректомия с отстраняване на яйчниците, матката и шийката на матката може да бъде най-добрият наличен вариант. Това обикновено се счита за последен вариант, особено ако все пак искате да имате деца.

Join 331 other subscribers

Източници

Cleveland Clinic Department of Obstetrics and Gynecology.

National Institutes of Health.

Mayo Clinic: “Endometriosis.”

Endometriosis.org: “Symptoms, Causes, Diagnosis.”

Споделете!

Коментари