Изследвания, които всеки мъж трябва да си направи

Защо скрининговите изследвания са важни

Правилния скринингов тест в точното време е едно от най-важните неща, които човек може да направи за здравето си. Прегледите откриват заболявания рано, преди да имате симптоми, когато са по-лесни за лечение. С ранно откриване ракът на дебелото черво може да бъде излекуван в зародиш. Ранното откриване на диабет може да помогне за предотвратяване на усложнения като загуба на зрение и импотентност.

Тестовете, от които се нуждаете, се основават на възраста и рискови фактори.

Рак на простатата

Той е бавно прогресиращ , но има и агресивни, бързорастящи видове рак на простатата. Скрининговите тестове могат да открият заболяването рано, понякога преди да се развият симптоми, когато лечението е най-ефективно.

Изследвания за рак на простатата

Изследванията за здрави мъже могат да включват ректално туширане и вероятно кръвен тест за специфичен за простата антиген (PSA). Американското дружество за борба с рака съветва всеки мъж да разговаря с лекар за рисковете и възможните ползи от теста за PSA. Дискусиите трябва да започнат от:

  • 50г. за мъже със среден риск.
  • 45г. за мъже с висок риск.
  • 40г. за мъже със силна фамилна анамнеза за рак на простатата.

Рак на тестисите

Този необичаен рак се развива в тестисите на човека, репродуктивните жлези, които произвеждат сперма. Повечето случаи се появяват на възраст между 20 и 54 години. Европейското дружество за борба с рака препоръчва на всички мъже да направя преглед на тестисите, когато видят лекар за рутинен физически преглед. Мъжете с по-висок риск (фамилна анамнеза или неразкрит тестис) трябва да говорят с лекар за допълнителен скрининг. Някои лекари съветват редовни самостоятелни прегледи, палпиране за твърди бучки, гладки неравности или промени в размера или формата на тестисите.

Колоректален рак

Колоректалният рак е втората най-често срещана причина за смърт от рак. Мъжете имат малко по-висок от жените. Повечето ракови заболявания на дебелото черво се развиват бавно от полипи: израстъци по вътрешната повърхност на дебелото черво. След като ракът се развие, той може да инфилтрира или да се разпространи в други части на тялото. Начинът за предотвратяване на рак на дебелото черво е да се намерят и премахнат полипите, преди те да станат ракови.

Излседвания за колоректален рак

Скринингът започва на 50-годишна възраст при възрастни със среден риск. Колоноскопията е често срещан тест за откриване на полипи и колоректален рак. Лекар преглежда цялото дебело черво с помощта на гъвкава тръба и камера. Полипите могат да бъдат отстранени в момента на теста. Подобна алтернатива е сигмоидоскопия, която изследва само долната част на дебелото черво. Някои пациенти избират виртуална колоноскопия – КТ – или бариева клизма с двоен контраст – специална рентгенова снимка – въпреки че, ако се открият полипи, е необходима реална колоноскопия за отстраняването им.

Рак на кожата

Най-опасната форма на рак на кожата е меланомът (показан тук). Започва в специализирани клетки, наречени меланоцити, които произвеждат цвета на кожата. Възрастните мъже са два пъти по-склонни да развият меланом от жените на същата възраст.
Мъжете също са 2-3 пъти по-склонни да получат немеланомни базални клетки и плоскоклетъчни ракови заболявания на кожата, отколкото жените. Рискът ви се увеличава с продължени експозиции на слънчева светлина.

Скрининг за рак на кожата

Американското дружество за борба с рака и Американската академия по дерматология препоръчват редовни прегледи на кожата, за да проверят за някакви промени в бенки на кожата ви, включително форма, цвят и размер. Кожен преглед от дерматолог или друг здравен специалист трябва да бъде част от рутинен преглед. Лечението на рак на кожата е по-ефективно и по-малко обезобразяващо, когато се открие рано.

Хипертония

Рискът от високо кръвно налягане се увеличава с възрастта. Свързано е и с теглото и начина на живот. Високото кръвно налягане може да доведе до тежки усложнения без никакви предварителни симптоми, включително аневризма. Но може да се лекува. Когато е високото кръвно е добре контролирано, може да намалите риска от сърдечни заболявания, инсулт и бъбречна недостатъчност. Заключение: следете кръвното си налягане. Ако е високо, говорете с вашия лекар, за да го менажирате.

Нива на холестерол

Високото ниво на LDL холестерол в кръвта причинява натрупване на атеросклеротична плака в стените на артериите (вижда се тук в оранжево). Това увеличава риска от сърдечни заболявания. Атеросклерозата – втвърдяване и стесняване на артериите – може да прогресира без симптоми в продължение на много години. С течение на времето това може да доведе до инфаркт и инсулт. Промените в начина на живот и лекарствата могат да намалят този „лош“ холестерол и да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Диабет тип 2

Лошо контролираният диабет може да доведе до сърдечни заболявания и инсулт, бъбречни заболявания, слепота от увреждане на кръвоносните съдове на ретината (показани тук), увреждане на нервите и импотентност. Това не трябва да се случва. Особено, когато бъде открит рано, диабетът може да бъде контролиран и усложненията могат да бъдат избегнати с диета, упражнения, загуба на тегло и лекарства.

Скрининг за диабет тип 2

Изследване на глюкоза на гладно, глюкозо-толерантен тест, могат да бъдат използвани комбинирано или поотделно, за диагностика на диабета.
Здравите възрастни трябва да правят теста на всеки три години, като се започне от 45-годишна възраст. Ако имате по-висок риск, включително висок холестерол или кръвно налягане, може да започнете да се тествате по-рано и по-често.

Глаукома

Тази група очни заболявания постепенно уврежда зрителния нерв и може да доведе до слепота – и значителна, необратима загуба на зрението може да настъпи, преди хората с глаукома дори да забележат някакви симптоми. Скрининговите тестове търсят абнормално високо налягане в окото, за да се хване и лекува състоянието преди увреждане на зрителния нерв.

Очните тестове за глаукома се основават на възрастта и личния риск:

  • Под 40: На всеки 2-4 години
  • 40-54: На всеки 1-3 години
  • 55-64: На всеки 1-2 години
  • 65 нагоре: На всеки 6-12 месеца

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари