машина за командно дишане

Какво правят машините за командно дишане?

Новият коронавирус зад пандемията причинява респираторна инфекция, наречена COVID-19. Вирусът, наречен SARS-CoV-2, попада в дихателните ви пътища и може да афектира дишането ви.


Досегашните прогнози показват, че около 6% от хората, които имат COVID-19, се разболяват тежко. И около 1 на 4 от тях може да се нуждаят от дихател (син. вентилатор, машина за командно дишане), който да подпомогне дишането им. Но картината се променя бързо, тъй като инфекцията продължава да се разпространява по целия свят.

Какво представлява тази машина?

Това е машина, която ви помага да дишате, ако не можете да го направите сами. Вашият лекар може да го нарече „механична вентилация.“ Хората също често го наричат ​​“дихателна машина“ или „респиратор.“ Технически респираторът е маска, която медицинските работници носят, когато се грижат за някой със заразна болест. Вентилаторът е машина, стояща до леглото Вие притежаваща тръби, които се свързват с дихателните ви пътища.

За какво е нужен?

Когато дробовете ви вдишват и издишват въздух нормално, те поемат кислород, който е жизненоважен за живота на вашите клетки, и да изхвърлят въглеродния диоксид. COVID-19 може да възпали дихателните ви пътища и по същество да „удави“ дробовете ви в течности.

Дихателят механично помага да се изпомпва кислород в тялото ви. Въздухът тече през тръба, която отива в устата ви и надолу през белодробнот дърво. Вентилаторът също може да издиша вместо вас или можете да го направите сами.


Вентилаторът може да бъде настроен да поема определен брой вдишвания за вас в минута. Вашият лекар може също да реши да програмира вентилатора, за да стартира, когато имате нужда от помощ. В този случай машината ще издухва въздух в белите ви дробове, ако не сте поели дъх за определен период от време.

Дихателната тръба може да е неудобна. Докато е свързана, не можете да ядете или да говорите. Някои хора на командно дишане може да не могат да се хранят и пият нормално. Ако е така, ще трябва да си набавите хранителните вещества чрез IV (интравенозен разтвор съдържащ хранителни вещества), който се вкарва с игла в една от вените ви.

Колко дълго се налага да се използва такава машина?

Вентилаторът не лекува COVID-19 или други заболявания, които са причинили дихателния ви проблем. Помага ви да оцелеете, докато не се подобрите и дробовете ви могат да работят самостоятелно. Когато вашият лекар сметне, че сте достатъчно добре, той ще тества дишането ви. Вентилаторът остава свързан, но настроен така, че да можете да опитате да дишате сами. Когато дишате нормално, тръбите ще бъдат извадени и вентилаторът ще бъде изключен.

Join 331 other subscribers

Източници

WHO: “Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19).”

American Thoracic Society Patient Education Information Series: “Mechanical Ventilation.”

National Heart, Lung and Blood Institute: “Ventilator/Ventilator Support,” “How the Lungs Work.”
https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=112024

Споделете!

Коментари