Инфекции на пикочните пътища

Какво представляват инфекциите на пикочните пътища? (ИПП)

ИПП

ИПП са бактериални инфекции в отделителната система. Те са много чести и обикновено не са сериозни, въпреки че може да има изключения.

Уринарният ви тракт включва пикочния мехур, бъбреците, уретерите („тръби“, които преминават от бъбреците ви към пикочния мехур) и уретрата („тръбата“, която извежда урина от тялото ви от пикочния мехур).

Ако в бъбреците ви са инфектирани, то това се нарича ​​пиелонефрит. Ако е засегнат пикочния ви мехур, медицинският термин е цистит.

Схема на отделителнат система

Кой страда от инфекции на пикочната система ?

Попринцип всеки може да се разболее, но предразположени са:

  • жените
  • предишни ИПП
  • страдате от заболяване афектиращо нервите на пикочния мехур (диабет, паркинсон,множествена склероза и др.)
  • сте с наднормено тегло
  • ако имате блокове по пътя на урината като например тумори, камъни или уголемена простата
  • изпозвате диафрагма като противозачатъчно средство
  • имате поставен уретрален катетър

Повечето от тези състояния повишават шанса, че обикновената инфекция на пикочния мехур може да се превърне в по-сериозна бъбречна инфекция или да се превърне в сепсис. За бременни жени бъбречна инфекция може да доведе до раждане на бебе твърде рано.

Причини за инфекцията

Повечето ИПП се дължат на бактерии, които обикновено се намират в червата ви, като например E. coli.

Други бактерии, които могат да ги причинят, включват стафилокок, протеус, клебсиела, ентерокок и псевдомонас.

Някои инфекции на пикочния мехур както при мъжете, така и при жените са свързани с полово предавани инфекции, включително Chlamydia trachomatis, микоплазма и уреаплазма.

Паразитните трихомонади също могат да причинят подобни симптоми. Ако имате проблем с имунната си система, страдате от автоимунно заболяване или диабет, има по-голяма вероятност да получите ИПП, защото тялото ви не може да свърши добра работа, борейки се с микробите, причиняващи тези инфекции.

Анатомията също играе роля

По-вероятно е жените да получат ИПП, тъй като уретрата им, е много по-къса, отколкото при мъжете. Тъй като уретралният отвор е по-близо до ануса при жените, по-лесно бактериите от изпражненията влизат в уретрата им.

Контактът и течностите, разпространени по време на секс, също улесняват навлизането на бактерии от влагалището и ануса в уретрата. При мъжете инфекцията на пикочния мехур почти винаги е симптом на друго състояние. Често инфекцията се е преместила от простатата или от друга част на тялото.

Или може да означава, че камък, тумор или нещо друго блокира пикочните пътища.

Хроничните бъбречни инфекции понякога се случват поради структурен проблем, който позволява на урината да тече от пикочния мехур обратно към бъбреците или защото пикочният мехур не се изпразва напълно. Тези проблеми често се откриват в ранна възраст, но засягат и възрастните. В редки случаи ИПП може да се случи, тъй като има ненормална връзка между пикочния мехур или уретрата и друг орган или проход, като червата или матката.

Източници


National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.

American Academy of Family Physicians.

American College of Obstetricians and Gynecologists: „Urinary Tract Infections (UTIs).“

Urology Care Foundation: „What Causes a UTI?“

National Association for Continence: „What Is a Fistula?“

WebMD „UTIs explained“

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари