Какво представляват разширените вени ?

Разширените вени обикновено са изпъкнали, синкави съдове, които се намират точно под повърхността на кожата ви.
Почти винаги засягат краката и стъпалата. Видимите подути и усукани вени – понякога заобиколени от петна от напълнени капиляри, известни като паяжини – се считат за повърхностни разширени вени.

Въпреки че могат да бъдат болезнени и обезобразяващи, те обикновено са безобидни. При възпаление те стават нежни на допир и могат да възпрепятстват циркулацията и да причинят подути глезени, сърбеж на кожата и болки в засегнатия крайник.


Освен повърхностна мрежа от вени, краката ви имат вътрешна или дълбока венозна мрежа. В редки случаи вътрешната вена на краката става разширена. Такива дълбоки разширени вени обикновено не се виждат, но те могат да причинят подуване или болки в целия крак и могат да бъдат места, където могат да се образуват кръвни съсиреци.

Разширените вени са сравнително често срещано състояние и за много хора те са семейно унаследени. Жените са поне два пъти по-склонни да имат разширени вени в сравнение с мъжете.

Какво ги причинява?

За да подпомогнат циркулацията на богата на кислород кръв от белите дробове до всички части на тялото, артериите ви имат дебели слоеве мускулна или еластична тъкан. За да изтласкате кръвта обратно към сърцето, вените ви разчитат главно на околните мускули и мрежа от еднопосочни клапи. Докато кръвта тече през вена, клапите се отварят последователно, за да пропускат кръв, след което се затварят, за да се предотвратят обратния поток.


При разширени вени клапите не работят правилно – позволяват на кръвта да се задържа във вената и затрудняват мускулите да тласкат кръвта „нагоре“. Вместо да тече от един клапан в следващия, кръвта продължава да се събира във вената, увеличавайки венозното налягане и вероятността от „задръстване“, като в същото време причинява издуване и усукване на вената. Тъй като повърхностните вени имат по-малко мускулна опора, отколкото дълбоките вени, по-вероятно е те да станат варикозни.

Всяко състояние, което оказва прекомерен натиск върху краката или корема, може да доведе до разширени вени. Най-честите причини са бременност, затлъстяване и изправяне за дълги периоди. Хроничният запек и – в редки случаи тумори – също могат да причинят разширени вени.

Вероятността от варикоза също се увеличава с отслабването на вените с възрастта. Предишно нараняване на крака може да повреди клапаните във вена, което може да доведе до варикоза. Генетиката също играе роля, така че ако други членове на семейството имат разширени вени, има по-голям шанс и вие да страдате от такива. Противно на общоприетото схващане, седенето с кръстосани крака няма да причини разширени вени, въпреки че може да влоши съществуващо състояние.

Споделете!

Коментари