Има значение как мерите теглото си

Преди да започнете да се мерите редовно е необходимо да си зададете няколко въпроса, които сме опитали да обхванем в следващите параграфи.

Какъв кантар използвате?

На първо място, ако целта ви е да свалите (или да качите) тегло, най-важното е последователността. Това включва използването на един и същи кантар всеки ден – дори ако не е напълно точен, той трябва да отговаря по отношение на загубата или качването на тегло.

Въпреки това все още трябва да се стремите към точност. Най-простият начин за калибриране на скалата е да премахнете всичко от него и след това да се уверите, че прочетеното е точно 0.0 килограма.

Тъй като вече е 2019 г., можете да закупите скала с Wi-Fi, която се синхронизира с любимото ви приложение и устройства за проследяване на здравето. Тези кантари могат също така да ви позволят да регистрирате множество потребители, така че вие и всеки друг в дома ви да можете да следите напредъка си безпроблемно. Някои също измерват допълнителни неща като телесна мазнина. Дали имате нужда от всичко това зависи само от вас.

Кога през деня трябва да се мерите?

Най-важното е последователността. Не трябва да сравнявате колко точно тежите следобед веднага след обяда. Измерването трябва да става сутрин, когато не сте се хранили нялолко часа, защото сте спали. Вашето тегло може да варира около 4-5 килограма в течение на един ден (въпреки че вариацията от 1 до 2.5 килограма е по-типична) и не искате да грешите когато качвате или сваляте.

След като казахме тези неща, ако смятате да се мерите, най-добре го направете сутрин след сън и по-възможност, след ходене до тоалетна. Обикновено това е най-дългата пролука между храненията, така че теглото ви няма да бъде повлияно от това колко (или колко малко) сте се хранили.

Да се мерим след тренировка?

Може да се изкушите да се измерите веднага след тренировка. В края на краищата може да се събличате, за да се къпете, а кантарът да е точно там. Но ако измерването не се прави по един и същи начин всеки ден, няма да получите последователни адекватни резултати. Освен това кантарът няма да отразява истинското ви тегло. Ако се потите много, например, ще загубите тегло от водата.

Ако проследявате хидратацията, ще искате да се претеглите преди тренировка и отново след тренировката. За всеки загубен килограм ще искате да пиете по половин литър вода.

Какво трябва да носим, когато се мерим?

Когато се мерите е необходимо да сте голи, за максимално точни килограми. Носенето на каквито и да е дрехи или обувки могат да добавят до половин килограм към вашето тегло.

Колко често трябва да се мерим?

До известна степен колко често се мерите зависи от това защо се мерите. Ако например се подготвяте за състезание, където трябва да достигнете определени килограми има разон. Ако обаче желаете просто да сваляте килограми (или, може би, да отидете в друга посока чрез добавяне на мускули), може да сте разочаровани от липсата на ежедневен прогрес. Всекидневните измервания също могат да бъдат различни, зависейки от това колко сте яли или не сте яли предишния ден или колко сте или не сте тренирали. Ако сте ангажирани с целта си, не искате да се обезсърчавате (или да се насърчавате) от грешни килограми.

Всичко това много зависи от вашата цел. Но отново, ако се надявате да постигнете сваляне или качване, може би е по-добре да следите напредъка си седмица за седмица, месец за месец. Ако искате да мерите всеки ден по лични причини, обаче, продължете.

А колко е важно реално да се мерим?

Както може би знаете има добро тегло и лошо тегло. Двама души могат да имат едни и същи килограми, но да изглеждат по тотално различен начин. Не оставайте кантара да контролира живота Ви, научете се да харесвате това което виждате, не зависимо от това какво пише на електронното дисплейче под краката ви всяка сутрин.

Споделете!

Коментари