Как стареенето влияе на имунната Ви система ?

Струва ли ви се, че се разболявате повече, отколкото когато сте били по-млади. Когато настинете, отнема ли ви повече време, за да се почувствате отново по-добре?

Имунитетът – защитната система на тялото ви има тенденция да отслабва с възрастта.

Както вероятно не можете да тичате толкова бързо, колкото на 20-, имунната ви система не работи толкова добре, както преди.

Но не се страхувайте – поне не много.

В сравнение с много други телесни функции, имунната система на повечето хора наистина се справя страхотно на всяка възраст.

Имунната ни система работи достатъчно добре, така че рискът ни от инфекция и болести не е много по-висок от нормалния. Какво по-добре? Без значение на колко години сте, можете да направите много, за да сте здрави.

Какво се случва с имунната ви система?

Това е сложна мрежа от клетки, тъкани и органи. Заедно те защитават тялото ви от неща, които могат да причинят инфекции, напр. бактериални.

Медицинската общност все още се опитва да определи точно как и защо имунитетът намалява с възрастта.
Това, което изследователите знаят е, че повечето възрастни:

Не реагират добре на ваксините: Вашата имунна система включва Т клетки, които атакуват други, причиняващи заболявания клетки. Те могат да „помнят” нашественик, след което да се защитят по-добре от него по-късно. Когато сте по-възрастни, организмът прозивежда по-малко Т клетки, а повечето ваксини имат нужда от тях за да бъдат ефективно.

Изключение? Ваксината срещу херпес зостер. Това е една от причините да работи толкова добре за по-възрастните.

По-вероятно е да се разболеете: не само имате по-малко имунни клетки с напредване на възрастта, но и такива, които не комуникират достатъчно помежду си. Това означава, че им отнема повече време, за да реагират на вредните микроби.

Как да знаете какво точно се случва ?

Няма определена възраст, когато имунитетът намалява. Това е като белите коси – случва се за всеки с различна скорост.
Няма нито един тест, който да ви каже, че имунната ви система не функционира оптимално. Има определени имунни маркери, за които съществуват тестове, но това не е същото като тестване за, например, сърдечни заболявания.

Ето защо е важно да ходите редовно на лекар и да потърсите медицинска помощ, ако се разболявате често или имате проблеми с възстановяването след нараняване или заболяване.

Как можете да останете здрави?


Обръщайте внимание на здравето си. Ако имате диабет, артрит или други заболявания, които влияят на това как се чувствате и функционирате, следвайте препоръките на лекаря си.

Качествен сън. Изследванията ясно показват, че твърде малко сън – или некачествен сън – понижава имунитета, дори при млади здрави хора.

Потърсете начини за намаляване на стреса. С течение на времето стресът може да намали имунния ви отговор.

Не пропускайте ваксините си. Въпреки че може да не са толкова ефективни, когато сте по-възрастни, те все още са важен момент в намаляването на риска от много сериозни заболявания, включително грип и пневмония. Консултирайте се с вашия лекар, за да се уверите, че сте в течение на ваксинациите.

Движете се по-често. Умерените упражнения помагат да се поддържате във форма, което прави имунната ви система по-силна.

Хранете се добре. Няма нито една диета, която да подобрява имунитета. Но изследователите знаят, че разнообразната диета, богата на витамини и минерали храни (като пресни зеленчуци и плодове) помага на тялото ви – включително и имунната ви система – да функционира най-добре.

Не пушете. Тютюнопушенето отслабва имунната реакция на тялото ви, като ви прави по-податливи на заболявания и инфекции. Вашият лекар може да ви помогне да разберете как можете да се откажете.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари