Всеки мъж би се разтревожил ако забележи кръв в семенната си течност. За щастие, това не винаги е голям медицински проблем.

Кръв в спермата (Heamatospermia)

Всеки мъж би се разтревожил ако забележи кръв в семенната си течност. За щастие, това не винаги е голям медицински проблем. За мъже, по-млади от 40, без други симптоми и без рискови фактори за определени заболявания, кръвта в спермата често изчезва от самосебеси.

Но при мъжете на 40 шансовете за болестен процес са по-високи и кръвта в спермата се нуждае от оценка и лечение. Това важи особено за мъжете, които:

  • имат пореден епизод на кръв в спермата
  • имат подобни симптоми докато уринират и еякулират
  • имат повишен риск от рак, разтройство на кръвта и др

Кръвта в спермата се нарича haematospermia или хемоспермия. Когато мъжете еякулират, те обикновено не търсят кръв в нея. Така че не е известно колко често е състоянието.

Причини


Кръвта в спермата може да идва от няколко различни източника:

Инфекция и възпаление. Това е най-честата причина за появата на кръв в спермата. Кръвта може да дойде от инфекция или възпаление, в някоя от жлезите, тръбите или каналите, които произвеждат и пренасят сперма от тялото. Те включват:

  • простата
  • уретра
  • епидидим и vas deferens

Mоже да произхожда и от инфекция, предавана по полов път, като гонорея или хламидия, или от друга вирусна или бактериална инфекция.
Инфекцията и възпалението са виновниците за почти четири от всеки десет случая на кръв в спермата.

Травма или медицинска процедура.

Кръв в спермата е често срещана след медицински процедури. Например, четири от петима мъже могат временно да имат кръв в спермата си след биопсия на простатата.

Процедурите, извършвани като лечение на проблеми с уринирането, също могат да причинят лека травма, която води до временно кървене. Това обикновено изчезва в рамките на няколко седмици след процедурата.

Лъчева терапия, вазектомия и инжекции за хемороиди също могат да причинят кървене. Физическа травма на половите органи след фрактура на таза, нараняване на тестисите, прекомерно груба сексуална активност или мастурбация или друго нараняване може да причини кръв в спермата.

Обструкция

Всяка от малките тръби или канали в репродуктивния тракт може да бъде блокирана. Това може да доведе до разрушаване на кръвоносните съдове и отделяне на малки количества кръв.

Тумори и полипи
Едно ревю на над 900 пациенти с кръв в семенната течност открива, че само 3,5% всъщност имат тумор. Повечето от тези тумори са били в простатата. Кръвта в спермата може да бъде свързана с рак на тестисите, пикочния мехур и други репродуктивни и пикочни органи.

Мъжете – особено възрастните мъже – с рискови фактори за рак трябва да бъдат оценени, ако имат кръв в спермата си. Нелекуваният рак е животозастрашаващо заболяване.
Полипите в репродуктивния тракт, които са доброкачествени израстъци, които не причиняват никакъв медицински проблем, също могат да причинят кръв в спермата.

Проблеми с кръвоносните съдове.

Всички деликатни структури, участващи в еякулацията, от простатата до малките тръбички, които носят сперма, съдържат кръвоносни съдове. Те могат да бъдат повредени, което води до хематоспермия.

Други състояния.Високо кръвно налягане, ХИВ, чернодробни заболявания, левкемия и други медицински състояния също са свързани с хематоспермията. До 15% от случаите на кръв в спермата не могат да бъдат проследени до известна степен. Много от тези случаи също са самоограничаващи се. Това означава, че кръвта в спермата отминава сама по себе си без медицинско лечение.

Хематоспермия-тестове

За да диагностицира хематоспермия, лекарят ще снеме пълна медицинска анамнеза. Това ще включва история на всяка скорошна сексуална активност. Лекарят ще извърши и физически преглед. Това ще включва изследване на гениталиите за бучки или подуване и дигитален ректален преглед за проверка на простатата за подуване и други симптоми. Лекарят може също да поиска следните тестове:

  • анализ на урината или култура на урина за идентифициране на инфекция или други аномалии.
  • тест за сексуално предавани заболявания
  • простатен антиген ПСА
  • други урологични тестове като цитоскопия, ехография, скенер, ЯМР за по-нататъчна оценка на пациента.

Ако сте имали чести хематоспермии, заедно с болка при уриниране или еякулация, лекарят може да ви насочи към уролог.
Ако лекарят подозира рак на простатата или друга форма на рак, той може да поиска биопсия.

Честотата на рака на простатата е ниска при по-млади мъже – само 0,6% до 0,5% от случаите се срещат при мъже по-млади от 45 години. Но при мъже на всяка възраст с рискови фактори за рак, тестването, което изключва рака на простатата, може да бъде най-успокояващото част от лечението хематоспермията.

Източници:

American Academy of Family Physicians: „Evaluation and Treatment of Hematospermia.“

Harvard Medical School: “Prostate Knowledge: Hematospermia Demystified.“

Leocadio, D.E. International Urology and Nephrology, 2009.

UCLA Department of Medicine: „Hematospermia.“

American Urological Association: „Management of Spontaneous Prostrate Related Bleeding.“

National Cancer Institute: „Cancer Stat Facts: Prostate Cancer.“

webMD

Споделете!

Коментари