Може ли смогът да афектира месечният цикъл на момичетата?

Качеството на въздуха, който диша, може да повлияе на менструалния цикъл на едно момиче, обяснява ново изследване.

Изследователи от САЩ заявиха, че излагането на сгъстен въздух може да повиши риска на тиинейджърките от нередовен цикъл.

Докато излагането на замърсен въздух е свързано със сърдечно-съдова и белодробна болест, това проучване показва, че може да има и други системи- например репродуктивната ендокринна система, които също са засегнати.

Разглеждат се данните от голямото американско проучване за здравето на жените. Сравняват с данните за качеството на въздуха от американската агенция за опазване на околната среда.
Изследователите установили, че излагането на замърсен въздух на възраст между 14 и 18 години е свързано с малко по-високи шансове за нередовна менструация и по-дълго време за постигане на редовност на менструалния цикъл в гимназията и ранната зряла възраст. Проучването не може да докаже причините и ефекта, но хормоните регулират менструалния цикъл, а е доказано ,че замърсяването на въздуха повлиява хормоналната активност.

Предишни изследвания също така свързват замърсения въздух със здравословни проблеми като безплодие, метаболитен синдром (група от рискови фактори за сърцето) и гинекологично състояние, известно като синдром на поликистозни яйчници.

Все още развиващата се репродуктивната система на тиинейджърките , може да бъде особено чувствителна към ефектите от замърсяването на въздуха.

В проучването има някои променливи, които може да не са били отчетени, така че все още не е сигурно дали смогът може да предизвика нередовна менструация.


Източници:
Mary Rausch, M.D., Northwell Health Fertility, Manhasset, N.Y.;  Mitchell S. Kramer, M.D., chairman, department of obstetrics and gynecology, Huntington Hospital, Huntington, N.Y.; Boston University, news release, Jan. 25, 2018

Споделете!

Коментари