Над 50? Често срещани здравословни проблеми

Надхитрете възрастта си

Повече от 9 от 10 възрастни страдат от някакъв вид хронично заболяване, а почти 8 от 10 притежават повече от едно. Така че шансовете са да развиете такова рано или късно. Но има неща, които можете да направите, за да живеете по-здравословен живот.

Високо кръвно налягане

С напредване на възрастта кръвоносните ви съдове стават по-малко гъвкави и това оказва влияние върху кръвноносната Ви система. Това може да обясни защо около 2 от 3 възрастни над 60 години страдат от високо кръвно налягане.
Но има и други причини, които можете да контролирате: следете теглото си, спортувайте, спрете пушенето, намерете начини за справяне със стреса и се храните здравословно.

Диабет

От 1980 г. насам броят на възрастните с диабет на средна възраст е почти удвоен. Поради това CDC го нарича епидемия. Рискът да се разболеете, след като навършите 45 години, може да бъде сериозен. Това може да доведе до сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, слепота и други проблеми. Говорете с вашия лекар за проверка на кръвната захар.

Сърдечни заболявания

Натрупването на атеросклеротчни плаки във вашите артерии е основна причина за сърдечни заболявания. Процесът започва в детството и се влошава с напредване на възрастта. Ето защо хората на възраст от 40 до 59 години са повече от пет пъти по-склонни да страдат сърдечни заболявания, отколкото хората от 20 до 39 години.

Затлъстяване

Ако тежите много повече, отколкото е здравословно за вашия ръст, се считате за затлъстели. Наднорменото тегло е свързано с най-малко 20 хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, инсулт, диабет, рак, високо кръвно налягане и артрит. Най-висок процент сред всички възрастови групи е при възрастни на възраст от 40 до 59 години – 41% от тях са с наднормено тегло.

Остеоартрит

37% от хората на 45 и повече години страдат от остеоартрит на коляното. Но генетиката и начинът на живот вероятно имат роля в заболяването, както и предишните наранявания на ставите, липсата на физическа активност, диабетът и наднорменото тегло.

Остеопороза

Около половината жени над 50 и до 25% от мъжете от тази възрастова група чупят кости, защото са загубили твърде много костна маса и телата им не са я заместили. Няколко неща, които могат да ви помогнат: здравословна диета, богата на калций и витамин D (нужни са ви и за здрави кости) и редовни упражнения, като танци, джогинг или катерене по стълби.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Причинява възпаление и блокира въздуха от белите ви дробове. Това е бавно протичащо заболяване, което може да имате години, без да знаете – симптомите обикновено се проявяват през 40-те или 50-те години. ХОББ може да затрудни дишането ви и да кашляте, хриптите, и да плюете слузести храчки.

Упражненията, здравословната диета и избягването на дим и замърсяване могат да помогнат.

Загуба на слуха

Може би нищо не казва „стареене“ повече, отколкото да се питате: „Какво казахте?“. Голяма част от хората на възраст от 45 до 64 години имат някакъв проблем със слуха и това се влошава с напредване на възрастта. Силен шум, болести и вашите гени играят роля. Някои лекарства също могат да причинят проблеми със слуха. Консултирайте се вашия лекар, ако се съмнявате, че слухът ви е намалял.

Проблеми със зрението

Това досадно замъгляване, когато се опитвате да четете малкия текст на етикети или менюта, не е единствената заплаха за вашето зрение с напредване на възрастта. Катаракта (която замъглява лещата на окото ви) и глаукома (група очни състояния, които увреждат зрителния ви нерв) могат да навредят на зрението ви. Посещавайте редовно очния си лекар.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари