Най-важният трик за по-добър сън, който пропускате

Може би се опитвате да получавате препоръчителните 7–9 часа сън всяка вечер, но в крайна сметка правите следното – спите по пет часа през по-голямата част от седмицата, след което 10–11 часа през почивните дни.

Въпреки че това е много често срещана стратегия, тялото ви не работи като спестовна сметка, в която можете просто да съберете няколко часа сън и след това да направите много тегления и няколко големи депозита. Рано или късно всичко се връща.

Но нека кажем, че всъщност получавате 8 часа сън редовно. Просто се случва да варирате в голяма степен по отношение на това, кога си лягате. Може би лягате в 21:00. някои нощи и 2 ч. друг път и се събуждате 8 часа по-късно. За съжаление, новите изследвания показват, че и това не работи много добре.

Изследователите откриха, че дори когато хората получават нужното количество сън, променливостта на схемите за лягане и събуждане може да ги изложи на по-висок риск от затлъстяване, висок холестерол, хипертония, висока кръвна захар и други метаболитни нарушения. Всъщност, за всеки час на променливост от ден на ден, шансовете за възникване на метаболитен проблем нарастват с 27%.

Направете го навик

За някои хора, като работниците, работещи на смени, е невъзможно да се адаптират промени в графика на съня. Но за много други намаляването на променливостта е просто въпрос на навик.

Можем да се справим с някои промени в обичайната си рутина, но не толкова, колкото си мислим.Когато си лягате само когато сте уморени, вие въвеждате твърде много непредсказуемост в графика си за сън. И това може да ви настигне.

По-дългите часове през деня могат да затруднят поддъжането на графика Ви. Може да се почувствате раздразнителни, ако трябва да лягате, докато все още е светло, така че е полезно постепенно да влезете в нов график и след това да се придържате се към него.

Тялото и умът ви жадуват за предсказуемост, когато става дума за сън, а това, че сте постоянни, всъщност ще ви помогне да заспите по-бързо и то, защото умът ви е подготвен за тази програма за лягане.

Сутрините

Освен редовното лягане, от решаващо значение е и постоянството във времето за събуждане, а това означава и почивните дни. Въпреки че е супер примамливо да оставате в леглото в дъждовна неделя, много по-добре е да станете в обичайното си работно време и след това да дремнете по-късно.

Ако е трудно да станете от леглото, без да отменяте алармата милион пъти, тогава си струва да работите върху навици, които ви помагат да се чувствате освежени, когато станете. Например, лятото предразполага за спорт сутрин, което може да ви помогне да настроите часовника на тялото си по-ефективно.

Важно е да получите малко естествена светлина възможно най-скоро след събуждане. В проучване, публикувано в Sleep Health, 109 офис работници носели светлоизмерващи устройства, за да преценят излагането си на различни видове светлина през целия ден. Те също регистрирали времето си за сън и събуждане и отчитали своето настроение и качество на съня.

Тези, които са имали най-много излагане на слънчева светлина или ярки вътрешни светлини през сутрешните часове, е по-вероятно да спят по-добре през нощта, както и да се чувстват по-малко стресирани като цяло.

Постоянството води до резултати

Ако се опитвате да отслабнете и се чувствате неудовлетворени, защото правите всичко както трябва, или се задържате на плато, възможно е създаването на график за сън да бъде катализаторът, от който се нуждаете.

Не само последователният график на съня помага на качеството на съня ви, но може и да бъде полезен за поддържането на добре регулирани нива на хормони като кортизол и мелатонин – и това може да намали шансовете ви да съхранявате мазнини в корема.

Необходимо е време и мотивация да промените нещо толкова утвърдено като съня си, но е много вероятно тялото ви да ви благодари за усилията.


Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари