Обратно на училище: здравословен обяд за вашето дете

Септември е тук, лятото приключва и е време да се върнем на училище. Ако имате деца, вероятно ще сте прекарали последната седмица в покупка на училищна униформа и оборудване с канцеларски материали – но дали сте се замисляли за обяда на вашето дете?

Училището поставя всякакви социални, емоционални и психически натоварвания върху децата, а храненето играе жизненоважна роля, като им помага да се справят с ежедневните изисквания на училищния живот със сила и увереност.

Здравословна ли е храната, направена вкъщи за вашето дете вместо училищните закуски?

Лошото хранене може да доведе до физическа и умствена умора, а това може да е причина за трудности в концентрацията, по-бавно когнитивно развитие и дори проблеми в поведението.

Приготвянето на обяд от вкъщи дава възможност на родителя да има поглед и елемент на контрол върху храните, които детето им консумира. Това може да бъде от особено значение, ако детето ви има алергии или хранителни непоносимости.

Осигуряването на здравословен обяд също изисква организация и подготовка. Въпреки че това може да бъде приятно за някои, за други това може да бъде допълнителна тежест. Изборът на опция за училищни закуски носи отговорността в ръцете на някой друг.

Какво трябва да включва един обяд за ученик?

Децата изискват някъде между 1300 и 2000 калории в зависимост от тяхната възраст, темп на растеж и начин на живот.

Идеалният обяд би бил здравословна и балансирана храна, състояща се от важни макро и микроелементи.

Бавното освобождаване на сложни въглехидрати като пълнозърнест хляб, пълнозърнести макаронени изделия и пълнозърнести храни помагат за регулиране на кръвната захар и освобождаване на енергия през целия ден.

Протеинът също е необходим за растеж и възстановяване. Включва източници като месо, риба, млечни продукти, соя, боб, варива и нахут.

Също така е важно децата в училищна възраст да спазват препоръчителните нива на прием на всички основни витамини и минерали. Калцият и витамин D се считат за изключително важни. Тези хранителни вещества са необходими за правилния растеж на костите и поддържането на костната плътност.

Ето някои примери за здравословни обяди:

Сандвичи


Пълнозърнест сандвич с риба тон и нарязана краставица, чаена лъжичка майонеза и чаена лъжичка варена сладка царевица или варени яйца прави страхотен източник на различни, важни хранителни вещества

Пълнозърнести пилешки тортили


Ако децата ви с удоволствие експериментират с аромати, опитайте пилешко и спанак с пюре от авокадо или смесено пюре от боб и леща с фета сирене и зехтин, билки и лимонов дресинг.

Плодове


Включете плодове, като една ябълка и шепа грозде без семена, за източници на витамини.

Как да накарате децата ви да се хранят здравословно?

Всички знаем колко е трудно да накараме малките да се хранят здравословно. Като направите процеса забавен и интересен, увеличавате шансовете да помогнете на детето си да поддържа балансирана диета. Използвайте ярки цветове и интересни форми, за да привлечете децата, и маскирайте скучните храни като вкусни лакомства.


Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари