Оптимизмът може да удължи живота Ви

Позитивен изглед за живота може да ви накара да живеете по-дълго: нови изследвания предполагат, че усмивката може да Ви предпази от инфаркт, инсулт и ранна смърт.

В прегледа на 15 проучвания, в които са взели участие почти 230 000 мъже и жени, откритията са били забележително последователни, допълват авторите на изследването.

„Установихме, че оптимистите са с 35% по-нисък риск за най-сериозните усложнения от сърдечно заболяване, в сравнение с песимистите“, казва водещият автор д-р Алън Розански, професор по кардиология в болницата Mount Sinai St. Luke в Ню Йорк.

Тази връзка между настроението и тялото се поддържаше във всички възрастови групи, казват изследователите, като се започне от тийнейджърите до тези на 90г. възраст. Това „предполага, че оптимизмът може да бъде предимство, независимо от възрастта“, отбеляза Розански.

Десет от проучванията разглеждаха конкретно влиянието на оптимизма върху здравето на сърцето, докато девет разглеждаха как перспективата на човек влияе върху риска му да почине от широк спектър от заболявания.

Много от разследванията задаваха основни въпроси, докосващи очакванията за бъдещето. В отговор някои участници посочиха, че като цяло се чувстват добре , въпреки несигурността какво предстои.

Други казали, че никога не предполагат, че нещата ще се развият добре. С течение на времето тези, които държат на по-положителни гледни точки, е по-вероятно да останат здрави.

Въпреки че предполагат, че „мащабът на тази асоциация е значителен“, Розански и неговите колеги подчертават, че прегледът не може да докаже, че оптимизмът директно предпазва от сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

Все пак екипът посочи цял набор от потенциални причини, поради които позитивността – пряко или косвено – може да помогне да се предотврати болестта.

Някои от проучванията в прегледа показват, че оптимистичните хора са по-умели в решаването на проблеми, по-добре в разработването на механизми за справяне и по-склонни да реализират целите. И това са тези умения, които могат да накарат някого да прояви по-активен интерес да наблюдава и поддържа здравето си, казаха изследователите.

„Последващото проучване показа, че оптимистите имат по-добри здравословни навици“, отбеляза Розански. „По-вероятно е те да следват добри диети и да спортуват“, а може и по-малко да пушат.

Все повече данни сочат, че оптимизмът може да има преки биологични ползи, докато песимизмът може да бъде вреден за здравето.
Тази биологична връзка вече е показана за някои други психологически рискови фактори, като депресия .

Това не е първото проучване, което открива такава връзка. Изследвания, публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация през август, установяват, че позитивният възглед за живота повишава шансовете за живот до зряла възраст.

Поглед напред, екипът на Розански посочи потенциала за разработване на нови лечения на ума и тялото, вероятно в областта на поведенческата терапия, предназначени да намалят песимизма и да засилят оптимизма.

Необходимо е обаче допълнително изследване да оцени дали оптимизмът, който се засилва или предизвиква чрез насочени стратегии за превенция или намеса, има подобни ползи за здравето в сравнение с оптимизма, който се среща естествено.

Резултатите бяха публикувани на 27 септември в списанието JAMA Network Open.

Споделете!

Коментари