Пийте зелен чай, живейте по-дълго?

Хората, които обичат зеления чай, могат да се насладят на по-дълъг, по-здравословен живот, предполага голямо ново проучване.

Учените установяват, че от над 100 000 възрастни китайци, които са проследявали, тези, които пият зелен чай поне три пъти седмично, са намалили риска си от инфаркт или инсулт през следващите седем години.

Любителите на чая също имали малко по-голяма продължителност на живота. На 50 години те биха могли да очакват да живеят малко повече от година по-дълго от колегите си, които не са консумирали редовно зелен чай.

Изследването е най-новото, което разглежда потенциалните ползи за здравето на зеления чай. През годините много проучвания свързват напитката с ползи като по-здравословни нива на холестерол и телесно тегло и по-нисък риск от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Тези проучвания, подобно на настоящото, бяха „наблюдателни“ – когато изследователите питат хората за начина им на живот и други фактори, след което следват резултатите за тяхното здраве. Ограничението е, че те не доказват, че самият зелен чай предоставя някакви ползи.

Продължете да четете по-надолу:

Тези, които пият зелен чай, могат да се различат от останалите и по други начини.. Проучвания в Съединените щати са установили, че пиещите чай (всички видове чай) обикновено имат по-здравословна диета от непиещите.

Изследователите се опитват да отчетат такива различия. В настоящото проучване, изследователите успяват да претеглят цялостната диета, навиците за упражнения, тютюнопушенето и образованието, сред другите фактори.

Въпреки това, редица проучвания в различни страни са намерили ползи за здравето сред пиещите зелен чай.
Освен това има някои доказателства от клинични изпитвания. Тук посочваме неотдавнашно проучване на ирански жени, установяващо, че тези, които пият три чаши зелен чай на ден, наблюдават подобрения в теглото, кръвното налягане, кръвната захар и холестерола за осем седмици.

Така че, ако сте почитатели на зеления чай, пийте на воля.

Зеленият чай е без калории и богат на антиоксиданти.Това е здравословна напитка, която да включите в диетата си, ако харесвате вкуса.

Съдържа кофеин, така че бъдете предпазливи, ако приемате лекарства, които взаимодействат с кофеина, или ако се борите с безсъние.

Резултатите бяха публикувани онлайн на 9 януари в Европейското списание за превантивна кардиология. Проучването се основава на 100 902 възрастни китайци, които в началото са били без сърдечни заболявания и рак. Участниците бяха интервюирани за техните навици на живот и медицинска история и бяха измерени теглото им, кръвното налягане и холестерола.

През периода на проследяване – обикновено седем години – почти 3700 са претърпели инфаркт или инсулт или са починали от сърдечно-съдови причини. Рискът обаче е с 20% по-нисък сред тези, които обичайно пият зелен чай (поне три пъти седмично).

Зеленият, черният и белият чай идват от едно и също растение, но има разлики в начина на приготвяне. И в сравнение с черния чай – който е по-популярен- зеленият чай съдържа повече от антиоксидантите, наречени флавоноиди, според авторите на изследването.

Лабораторните експерименти предполагат, че екстрактите от зелен чай могат да потушат възпалението и да подобрят функционирането на клетките в кръвоносните съдове и сърцето, казват изследователите.

Извод: добавянето на зелен чай в ежедневието ви не може да навреди, а може само да помогне

Източници:Academy of Nutrition and Dietetics; Jan. 9, 2020,European Journal of Preventive Cardiology, online

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари