Ползите от шоколада

Ако имате слабост към шоколад и не можете и дори ден без него можем да ви зарадваме с това, че шоколадът идва с изненадващ брой ползи за здравето, от повишаване на настроението ви, до подпомагане на облекчаване на суха кашлица.

Проучванията показват, че шоколадът доставя приятно усещане на тялото, благодарение на комбинация от химични съединения, повдигащи настроението, включително кофеин, теобромин, тирозин, триптофан, и неговия вкус. След като казахме това, за предпочитане е тъмния шоколад с високо съдържание на какао, който има повече ползи за здравето от млечния шоколад,.

Ето най-големите ползи за здравето от хапване на шоколад, съчетан с балансирана диета.

Шоколадът може да ви развесели

Вкусът, миризмата и текстурата на шоколада стимулират чувствителните зони на мозъка. Шоколадът съдържа също триптофан, основна аминокиселина, която стимулира производството на серотонин, естествения антидепресант на мозъка. Експертите приравняват вкусните чувства, които предизвиква към тези, които изпитваме, когато се влюбим.

Подобрява здравето на сърцето

Приемът на шоколад може да понижи кръвното налягане, да намали риска от инсулт и да има противовъзпалителнен ефект, благодарение на високото съдържание на съединения, наречени флавоноиди.

Флавоноидите също изглежда стимулират тялото да произвежда повече азотен оксид, което помага за разширяване и отпускане на кръвоносните съдове, което може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Шоколадът предпазва вашите артерии

Флавоноидите в шоколада също спомагат за спиране на LDL (наречен лош холестерол) холестерол от окисляване, като спомагат за предотвратяване на образуването на плаки в артериите. Флавоноидите съдържат повече от 50% наситени мазнини, наречени стеаринова киселина, присъстващи в какаовото масло, които не повишават лошия холестерол и дори могат да повишат нивата на защитния добър холестерол.

Шоколадът помага на мозъка

Съединение, наречено епикатехин – намира се в какаото и зеления чай – може също да помогне за защита на мозъка срещу образуването на „лепкави протеини“ или амилоидни плаки, които се развиват при болестта на Алцхаймер.


Споделете!

Коментари