Съвети за силна имунна система

Релаксирайте

Известна доза стрес може да бъде добро нещо. Той помага на тялото ви да се подготви за предизвикателства. Но ако продължи твърде дълго, това е лоша новина. Проучванията показват, че може да отслаби защитната система на тялото ви. Избягвайте го, когато можете.
Отделете си време за размотаване и активности, които ви доставят удоволствие.

Вземете си домашен любимец

Има причина да ги наричаме „най-добрият приятел на човека“. Кучетата и другите домашни любимци не са просто добри приятели. Те също ни дават повод да упражняваме и да укрепваме здравето си по други начини. Собствениците на домашни любимци имат по-ниско кръвно налягане и нива на холестерол и по-здрави сърца. Кучетата могат да помогнат на имунния отговор на вашето дете и да го направят по-малко вероятно да получи алергии.

Изградете вашата социална мрежа

Всички знаем, че приятелите са важни, но силните социални връзки също могат да имат голям ефект върху вашето здраве. Хората със здрави взаимоотношения вероятно надживяват хората с лоши социални връзки. Искате да разширите кръга си? Доброволствайте, вземете клас или се присъединете към група, която ви интересува. Поддържайте връзките, които вече имате.

Погледнете от светлата страна на нещата

Когато мислите позитивно, защитните сили на тялото ви работят по-добре. Искате да останете на вашето щастливо място? Правет нещата, които ви харесват Погледнет от добрата страна на нещата – дори в трудни времена – и се старайте да не се задържате върху лошото.

Посмейте се

Смехът е добър за вас. Не само, че ви кара да се чувствате по-добре, пък няма и минуси. Едно проучване установи, че след като хората се смеят на глас на забавни видеоклипове, имунната им система работи по-добре. Но все още не сме сигурни дали това означава по-малко заболявания в дългосрочен план.

Плодове и зеленчуци

Цветните плодове и зеленчуци са пълни с антиоксиданти. Тези хранителни вещества предпазват от свободни радикали- молекули, които могат да навредят на вашите клетки. За да получите широка гама, яжте портокали, зелени чушки, броколи, киви, ягоди, моркови, диня, папая.

Движете се

Физическата активност е прост начин да засилите имунната си система. Освен това може да облекчи стреса и да направи по-малка вероятността да получите остеопороза, сърдечни заболявания и някои видове рак. Ще получите най-много изгода от тренировката си, ако трае поне половин час на ден. Не е нужно да бъде тежка. Всеки тип движение може да ви помогне: да карате колело, да ходите, да практикувате йога, да плувате или дори да играете голф.

Наспивайте се добре

Без сън имунната ви система няма да има необходимата сила, за да се пребори с болестите. Повечето възрастни се нуждаят от около 7 до 9 часа сън на нощ. За да получите по-добро затворено око, трябва да се придържате към редовен график за лягане, да останете активни през деня, да пропуснете кофеин и да пиете близо до лягане, поддържайте спалнята на хладно и да си дадете време да се отпуснете в края на деня.

Намалете алкохола

Алкохолът играе основна роля в това как се социализираме и празнуваме. Но твърде много може да отслаби защитните ви сили и да ви накара да се разболявате по-често. Колко е твърде много? Повече от две напитки на ден за мъже и повече от едно за жени.

Ролята на никотина

Направете си услуга и се откажете от тютюнопушенето. Ако ви отнеме няколко опита, преди да се откажете от наистина, не се отказвайте! Посъветвайте се с вашия лекар за съвет как да направите тази основна житейска промяна. Стойте далеч и от дима втора употреба.

Мийте ръцете си

Изпратете тези микроби в канализацията преди тялото ви да се наложи да ги пребори. Използвайте сапун и чиста, течаща вода. Измийте поне 20 секунди. Ако нямате достъп до сапун и вода, средство за дезинфекция на ръцете може да ви помогне (освен ако кожата ви не е омазана с мръсотия и мазнини). Просто знайте, че няма да премахнете всички микроби. Изберете такъв с поне 60% алкохол.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари