Тренировки за баланс и защо са важни

Как работи ?


Въпреки че може да не ви прави впечатление, имате нужда от добър баланс, за да правите почти всичко, включително да ходите, да ставате от стола и да се наведете, за да завържете обувките си. Силните мускули и способността да се поддържате стабилни правят разликата в онези и много други неща, които правите всеки ден.

Тренировката за баланс включва упражнения, които укрепват мускулите, които ви помагат да стоите изправени, включително краката и сърцевината. Тези видове упражнения могат да подобрят стабилността и да помогнат за предотвратяване на падания.

Упражненията за баланс могат да бъдат интензивни, като някои много предизвикателни пози за йога. Други са толкова прости, колкото да стоите на един крак за няколко секунди. Можете да използвате оборудване, което принуждава тялото ви да се стабилизира, като топка за стабилност на полукръг на Bosu или баланс дъска, която използвате заедно с видео игра.

Примерите за такива тренировки включват:

  • заставане с единия крак във въздуха и балансиране на другия
  • поставяне на петата пред пръстите, имитирайки ходене по въже
  • ставане и сядане от/на стол без да използвате ръцете си
  • практикуване на тай чи и йога

След време можете да подобрите баланса си с тези упражнения като:

  • задържате позицията за по-дълго време
  • добавяте движение към позата
  • затворите очите си
  • премахнете стола или други опори


Можете да правите упражнения за баланс толкова често, колкото искате, дори всеки ден. Добавете два дни в седмицата силови тренировки, което също помага да подобрите баланса си, като работите с мускулите, които ви държат стабилни.


За този тип тренировка, не е нужно да бягате, да скачате или да правите други упражнения с високо въздействие или висока интензивност. Обикновено тренировката за баланс включва бавни, методични движения.

Какво друго трябва да знаете ?


Разходи. Не. Можете да правите упражнения за баланс сами, без нищо повече от стол. Има разходи, ако искате да вземете клас по тай-чи или йога, или да купите топка за стабилност, видео или друго оборудване.

Става ли за начинаещи?
Да. Тренировката за баланс е добра за хора на всяка възраст и фитнес ниво. Препоръчва се за по-възрастни, за да превантира падания.

На открито. Да. Можете да правите упражнения за баланс навсякъде: в задния си двор, на плаж, в парк.

Вкъщи. Да. Можете да правите тези упражнения у дома.

Необходимо оборудване? Не. Трябва само вашето тяло: например, като стоите на един крак. Или можете да си купите оборудване като топка Bosu, за да предизвикате баланса си още повече.

Става ли за мен ако страдам от определени заболявания?


Ако имате болки в гърба, тренировката за баланс е един от най-добрите начини за укрепване на сърцевината ви и предотвратяване на бъдещи оплаквания. Ако се възстановявате от нараняване на гърба, свържете се с лекаря си и започнете да балансирате. Това ще помогне за предотвратяване на повече проблеми в бъдеще.

Укрепването на мускулите помага при артрит, като дава повече подкрепа на болезнените стави. Може да се наложи да коригирате или избягвате определени движения, за да намалите натиска върху коленете си. Например движението на баланс, което включва изпъване, може да е повече, отколкото коленете ви могат да се справят. Добра новина е, че има много упражнения за избор.

Ако имате диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол или дори сърдечни заболявания, упражненията са задължителни, за да ви помогнат да контролирате състоянието си. Обучението за баланс е отлично място за начало. Докато станете по-силни и станете в състояние да изпълнявате по-интензивни упражнения, тренировката за баланс може да ви даде аеробна тренировка, която дори помага да контролирате кръвната захар, холестерола и кръвното налягане заедно с други аеробни упражнения.

Споделете!

Коментари