hysterectomy

Хистеректомия-здравни рискове

Лекарят Ви е предложил хистеректомия като вариант, но нуждаете ли се наистина от нея ?

Отстраняването на матката е втората най-често срещана операция при жените (след цезаровото сечение), но в повечето случаи може да имате и други опции. Това е от значение, защото нови изследвания показват, че процедурата може да повиши шансовете ви да имате други здравословни проблеми по-късно в живота.

Какви са рисковете?

Лекарите отдавна знаят, че отстраняването на яйчниците, наричано още оофоректомия, идва с по-голям шанс за сърдечни заболявания, деменция и остеопороза по-нататък в живота. Веднага след процедурата, жените влизат в менопауза, което увеличава тези рискове.

Но новите изследвания установяват, че хистеректомията без отстраняване на яйчниците увеличава някои от същите тези рискове. Проучването обхаща 4,188 жени.Тези, които са претърпели хистеректомия, без отстраняване на яйчниците, имат по-висок риск от развитие на хипертония, аритмии и сърдечни заболявания, както и обезитет в по-късните етапи на живота си. Рискът е още по-висок за жените, подложили се на операция преди 35-годишна възраст.Кои са другите опции ?

Хистеректомията понякога е единственият начин за лечение на рак на матката, яйчниците или шийката на матката. За сравнение обаче ракът е една от най-редките причини, поради които се правят хистеректомии. Най-често срещаните са доброкачествени образувания, тежко кървене и пролапс на матката. Лекарите препоръчват процедурата и за ендометриоза.

Жените, които имат фиброми или ендометриоза, притежават множество опции, които не изискват отстраняване на матката. Лекарства, радиологични процедури или минимално инвазивна хирургия могат да отстранят болката и кървенето, причинени от тези състояния.
За жени с пролапс на матката, упражнения могат да заздравят мускулите на таза и да подпомогнат с леките симптоми.

Устройството, поставено във влагалището, може да поддържа матката и да облекчи симптомите. Хирургия за възстановяване на тазовото дъно също е опция. Тези алтернативни лечения носят със себе си много по-ниски рискове.

Говорете с лекаря си

Ако Вашият лекар препоръча хистеректомия за вашето състояние, задавайте му допълнителни въпроси.

Какви са алтернативите и върху кои симптоми ще повлияят?

Не всяка жена е кандидат за всички възможности. Някои алтернативи на хистеректомията са най-подходящи за лечение на абнормално кървене, докато други работят по-добре за облекчаване на болката и дискомфорта.

Какви са рисковете при различните варианти ?

Освен за хормонална заместителна терапия, не е известно другите алтернативи на хистеректомията да повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, но всяка медицинска интервенция носи своите рискове.

Източници:Shannon Laughlin-Tommaso, MD, consultant, Division of Gynecology, Department of Obstetrics & Gynecology, Mayo Clinic, Rochester, MN.

Menopause: „Cardiovascular and metabolic morbidity after hysterectomy with ovarian conservation: a cohort study.“

UCI Health: „What kind of hysterectomy is best for you?“

Mayo Clinic: „Endometriosis.“

Mayo Clinic: „Uterine prolapse.“

American Academy of Family Physicians: „Vaginal pessary.“

Contraception: „Hormonal contraception and risk of cardiovascular disease. An international perspective.“

 2019 WebMD, LLC

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари