12 причини да заобичате средиземноморската диета

1)Не се броят калории!

Няма да ви трявба калкулатор за този хранителен план. Вместо да събирате числа, сменяте лошите мазнинини с такива, които са полезни за сърдечно съдовата система. Зехтин вместо масло. Риба вместо червено месо. Насладете се на пресни плодове и пропуснете захаросаните, фенси десерти.


Яжте изпълнените с вкусове зеленчуци и боб. Ядките също са добре, но се придържайте към шепа на ден. Може да си позволявате пълнозърнест хляб и вино, но в разумни количества.

2)Храната е наистина свежа

Няма да Ви се налага да търсите замразена храна.Акцентът е върху сезонната храна.Направете вкусна салата от спанак, краставици и домати. Добавете класически гръцки съставки като черни маслини и фета сирене. Може също да спретнете пълна със зеленчуци порция гаспачо.

3)Може да ядете хляб

Потърсете пълнозърнест хляб. Той има повече протеини и минерали и е по-здравословен от бялото брашно. Опитайте пълнозърнест хляб, потопен в зехтин, хумус или тахини (богата на протеини паста, приготвена от смлени сусамени семена).

4) Мазнините не са забранени

Просто трябва да търсите добрия вид. Ще го намерите в ядки, маслини и зехтин. Тези мазнини (не са наситени и транс-мазнини, скрити в преработени храни) добавят вкус и помагат в борбата с диабета. Едно обикновено песто е вкусен начин да вкарате малко в диетата си.

5) Менюто е огромно

Не става въпрос само за гръцка и италианска кухня. Потърсете рецепти от Испания, Турция, Мароко и други страни. Изберете храни, които се придържат към основите:
а) по-малко червено месо и пълномаслено мляко
б) много пресни плодове и зеленчуци, зехтин,пълнозърнести храни.

6) Подправките са разкошни

Кантарионът, кориандърът, розмаринът, чесънът, пиперът и канелата добавят толкова аромат, че няма да ви се налага да стигнете до солницата. Някои имат и ползи за здравето. Например кориандърът и розмаринът имат антиоксиданти и хранителни вещества, борещи се с болести.

7) Лесно е за приготвяне

Гръцките ястия често са малки, лесни за сглобяване – мезета.
Плочи със сирене, маслини и ядки са идеалният избор за едно непреднамерено хапване.
Също лесна и бърза идея е тази рецепта за dip сос.

8) Може да пиете вино

Чаша вино с храната е нещо обичайно в много средиземноморски страни, където храненето е спокойно и социално. Някои проучвания показват, че за някои хора до една чаша на ден за жените и две за мъже може да е добре за сърцето ви. Червеното вино е по-здравословно, отколкото бялото. Консултирайте се с Вашия лекар, за да проверите дали това е добра идея за Вас.

9) Няма да се чувствате гладни

Ще имате възможност да ядете вкусни храни, като печени сладки картофи и хумус. Усвояват се бавно и се чувствате сити за по-дълго време. Гладът не е проблем, когато можете да се подкрепяте с ядки,маслини или хапки от нискомаслено сирене.Фета и халуми са по-ниско съдържание на мазнини от чедър, но са също толкова хранителни и вкусни.

10) Ще свалите килограми

Може да си мислите, че ще е нужно чудо да свалите няколко килограма, ако ядете ядки, сирене и масла. Тези средиземноморски храни (и по-бавният начин на хранене) ви позволяват да се чувствате сити и доволни, което от своя страна Ви помага да се придържате към диетата. Редовните упражнения също са важна част от здравословния начин на живот.

11) Сърцето Ви ще е благодарно

Почти всичко в тази диета е добро за сърцето ви. Зехтинът и орехите помагат за понижаване на „лошия“ холестерол. Плодовете, зеленчуците и бобът помагат за поддържането на чисти артерии. Рибата помага за понижаване на триглицеридите и кръвното налягане. Дори и чашата вино на ден може да е добра за сърцето ви!

12) Протективно действие върху мозъка

Същата храна, която защитава сърцето Ви, е полезна за мозъка Ви. Не ядете лоши мазнини и преработени храни, които могат да причинят възпаление. Вместо това богатите на антиоксиданти храни правят този начин на хранене приятен избор за мозъка.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари