6 начина да спрем да преяждаме

Трудно е да не преяждаме. Вие ядете здравословна храна у дома, мислите, че се справяте добре, след това се отправяте навън за задачите, които имате и сте заобиколени от нездравословна храна. Огладнявате и съвсем скоро сте взели бургер….диетата е вече в миналото.

Или може би се придържате към „правилните“ храни, но те са толкова добри, че не можете да имате само една порция. Всички сме били там.

Следващите шест стратегии могат да променят играта за вас- ще сте по-здрави, ще се храните повече и ще намелите апетита си.

1. Добавете оцет и канела

Искате да добавите малко вкус към храната и напитките? Забравете захарта; има много подправки и аромати, които ще направят храната ви по-вкусна и по-здравословна. Оцетът понижава гликемичния индекс, добавя кисел вкус към салати, сосове и печени зеленчуци без много калории.

За сладък привкус, добавете канела към всичко от кафе и шейкове до чили. Подобно на оцета, канелата забавя скоростта, с която храната преминава от стомаха към червата – това ви държи сити по-дълго и помага да не изпаднете в неконтролируем глад.

2. Яжте, когато не сте гладни

Когато станете много гладни, преяждате…уау, нали?! Преяждайки, вие се чувствате пълни, но тогава нивата на инсулина са по-високи и ви карат да се чувствате уморени, след това отново гладни… така че отново преяждате.

Вместо да се съпротивлявате на глада, победете го. Ако се храните, когато сте леко гладни, ще ядете по-малко и ще ядете по-бавно. Храненето на малки порции през целия ден е страхотно, но да разполагате с повече енергия със сигурност е хубав бонус.

3. Пийте повече вода, не пийте калориите си

В допълнение към умората и мозъчната мъгла, леката дехидратация може да предизвика усещане, което лесно се бърка с глада. От друга страна, течните калории като сокове и газирани напитки не ви засищат и бързото им храносмилане причинява инсулинови пикове. Така че не прекалявайте с подсладените напитки и се придържайте към водата – можете да я разнообразите с лимон, ягоди или краставица, ако искате, но не прибягвайте към напитки с калории

Стремете се да пиете поне два литра вода на ден. Също така, не забравяйте да изпиете 1 чаша около 20 минути преди всяко хранене, за да намалите апетита си.

4. Яжте бавно

Когато поглъщате храната, има значително забавяне, преди да почувствате каквото и да е насищане. Това забавяне обикновено е между 10-30 минути. Поради тази причина сме склонни да ядем повече, отколкото наистина имаме нужда.

Решение: Дъвчете по-дълго. Следването на това просто правило ще ви накара да се храните по-бавно, позволявайки на ума ви да настигне стомаха ви. Също така ще се наслаждавате на храната си повече, когато отделите време да я опитате

5. Хапвайте нещо малко и не много вкусно между хранения

Този трик е бил открит от покойния Сет Робъртс: това, което той е направил, е да пие зехтин или чаша вода с малко захар (изключение от правилото за напитките, подсладени със захар) между храненията. Можете да пробвате с шепа несолени бадеми. Правейки това веднъж на ден драстично намалява апетита – това е особено полезно ако имате килограми за сваляне.

Причината, поради която това работи: регулира грелин, хормон на глада, като отслабва асоциациите на ароматите и калориите. За да стане, закуската трябва да е скучна и не трябва да се консумира нищо друго освен вода поне един час преди и след закуската.

6. Хапвайте нещо малко преди да излезнете навън

Това е един страхотен „хак“. Знаейки, че волята ви е ниска, когато сте гладни и има по-изкусителна храна извън дома, отколкото вкъщи, трябва да хапнете малко здравословната храна, преди да напуснете дома си. Поддържайте здравословна закуска и яжте малко преди да напуснете дома си. Това ще ви накара да не мислите за нездравословна храна и ще се придържате към по-рационални решения когато сте навън.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари