6 симптома, които не бива да игнорирате

Повечето болежки рядко са причинени от нещо сериозно, но има няколко симптома , който са знак , че трябва да се прегледате възможно най-бързо. Посетете лекаря си, ако имате някои от тях.

Слабост в ръцете и краката

Чест симптом на инсулта е чувството за изтръпване и слабост в ръката, крака или лицето.

Важно е дали се усеща от едната страна на тялото и дали се появява и разминава от периодично.

Инсултът се проявява със замаяност, загуба на баланс или затруднение при ходенето. Може да имате рeзки главоболия, да не виждате добре или да имате затруднение в говора и разбирането.

Не изчаквайте симптомите да отшумят! Потърсете бърза помощ, защото всеки момент е важен. Ако приемете лекарство, което помага разграждането на тромба до 4.5 часа, шансовете за дългосрочни нарушения се намаляват.

Ако страдате от сърдечни заболявания, високо кръвно или предсърдно мъждене, имайте повишено внимание при тези симптоми.

Болки в гърдите

Всички сме усещали болки в гърдите в една или друга форма. Най-често остра,тъпа или пробождаща. Тъй като тъпата болка на широка основа е характерна при инфаркт на миокарда, това е симптом изискващ незабавна лекарска помощ.

Хората изпитващи болки свързани със сърдечни заболявания ги описват като изгарящи, притискащи гръдния кош. Понякога болката се разпространява към едната или двете ръце , най-често лявата, но не е изключено да пропагира към врата и раменете. Дискомфорта може да трае няколко минути и да се влошава при физическа активност, като стихва при покой.

Често болката в гърдите няма нищо общо със сърцето. Може да бъде свързана с различни заболявания на храносмилателната система. Независимо от това не бива да бъде пренебрегвана.

Болки в задната част на подбедрицата

Могат да бъдат знак за тромб в крака. Нарича се тромбоза на дълбоките вени. Може да се случи ако имате заболяване афектиращо сисирваемостта на кръвта. Продължителното стоене в седнало положение също е фактор. Бремеността, противозачатъчните и тютюнопушенето също увеличават риска.

Най-честите симптоми са болки и стягане. Зоната може да е подута. Кожата на мястото може да бъде зачервена и затоплена.

Тромбозата на дълбоките вени е сериозно състояние, тъй като тромбите от крака могат да се откъснат и да запушат съдовете кръвоснабдяващи белите дробове. Лекарите наричат това състояние белодробен тромбемболизъм и може да бъде фатално.

Кръв в урината

Причините да виждате кървава урина когато уринирате са няколко.

Камъни в бъбреците е една от тях. Урината изглежда розово-червена. Освен това тези малки кристали причиняват силна болка при уриниране и в кръста.


Лекарят Ви най-вероятно ще направи преглед с ултразвук или КТ, за да се докажат.

Някой от камъните преминават без намеса, но по-големите често се разбиват с процедура.

Ако видите кръв в урината си, ходи ви се често по малка нужда и имате пареща болка когато уринирате има вероятност бъбреците или пикочният мехур да са инфектирани.

Това състояние може да доведе до трайни бъбречни увреди и други сериозни проблеми.Ето защо не бива да бъде пренебрегвано.

Кръв в урината в редки случаи може да бъде знак за рак на пикочния мехур или бъбрека.

Хрипове

Хриповете са симптом на астма, заболявания на белите дробове, тежки алергични реакции или експозиция с химикали. Често са свързани с бронхит и пневмония.

Лечението зависи от причината. Може да се нуждаете от кислород, който да подпомага дишането. Ако причината е астма, част от терапията е инхалатора.


ИЗТОЧНИЦИ:

UCSF Health: „Stroke Signs and Symptoms.“

Rush University Medical Center: „10 Symptoms You Shouldn’t Ignore.“

Mayo Clinic: „Stroke,“ „Chest Pain,“ „Deep Vein Thrombosis (DVT),“ „Suicide and suicidal thoughts.“

Cleveland Clinic: „Atrial Fibrillation (Afib),“ „Wheezing.“

American Heart Association: „Symptoms and Diagnosis of Venous Thromboembolism (VTE).“

National Institute for Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: “ Hematuria (Blood in the Urine),“ „Kidney Infection.“

UpToDate: „Kidney stones in adults (Beyond the Basics).“

National Suicide Prevention Lifeline.

Подбрани теми:

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари