Алкални диети

Къде е истината ?

Дали наистина алкалната диета може да ви помогне да свалите килограми и да избегнете заболявания като артрит и рак ?

Теорията е, че някои храни, като месо, пшеница, рафинирана захар и преработени храни, водят до производство на киселини, които от своя страна са лоши за здравето.

Според „науката“ зад тази диета, храненето със специфични продукти, които алкализират тялото ви, може да има протективен ефект, както и да помогне с отслабването.

Какво можете и какво не можете да ядете ?

Повечето плодове и зеленчуци, соя и тофу, както и някои ядки, семена и бобови растения са алкално стимулиращи храни, така че са чудесен избор.

Млечните продукти, яйцата, месото, повечето зърнени храни и преработените храни, като консервирани и пакетирани закуски и хранителни продукти, попадат в киселинната страна и не са разрешени. Повечето книги, в които се говори алкалната диета, сочат, че не трябва да примате алкохол и кофеин.

Ниво на трудност: високо

Ще се наложи да се лишите от много храни, с които сте свикнали.

Лишения: много от храните не са позволени, както и алкохола и кофеина.

Готвене и пазаруване: Можете да пазарувате в супермаркетите. Вероятно ще отнеме известно време докато се научите как да приготвяте храната си, като целта е да използвате пресни храни.

Тренировки: не са задължителни

Позволени ли са някои лични предпочитания?

Вегетарианци и вегани: диетата е предимно вегетарианска. Също така става и за веганите- млечни продукти тук са забранени.

Без глутен: Диетата изключва пшеницата, но за да се избегне напълно глутена, ще трябва внимателно да проверявате етикетите на храните, тъй като глутена се среща в много продукти.

Освен пшеницата, диетата изключва другите основни причини за хранителни алергии, включително мляко, яйца, фъстъци, орехи, риба и миди. Добре е и за хора, които се опитват да избегнат мазнините и захарта.

Какво друго трябва да знаете?


Цената: много уебсайтове с информация за алкалната диета също продават курсове, книги, добавки, храна и напитки. Не е нужно да купувате тези неща, за да следвате алкалната диета. Има много безплатни онлайн алкални хранителни карти, които изброяват храни, които можете да си купите в магазина.

Наистина ли работи ?

Може би, но не и както се представя. Първо, малко химия: рН нивото показва колко кисело или алкално е дадено нещо. РН=0 означава много силна киселина, докато рН=14 означава, че разтворът е напълно алкален. РН=7 е неутралната стойност. Тези нива варират в цялото тяло. Кръвта ви е леко алкална, с рН между 7.35 и 7.45. Стомахът ви е много кисел, с рН 3,5 или по-ниско, за да може храната да се разгражда. pH на Вашата урина се променя, в зависимост от това, с което се храните.

Твърдението е, че алкалната диета помага на тялото да поддържа нивото на рН на кръвта. Реалността е,че с каквото и да се храните, няма да промените съществено pH на кръвта си. Вашето тяло работи, за да поддържа това ниво постоянно. Но храните, които би трябвало да приемате докато сте на алкална диета, са полезни за вас и ще поддържат здравословна загуба на тегло: с много плодове и зеленчуци и много вода. Избягването на захарта, алкохола и преработените храни също е добър съвет за отслабване.

Що се отнася до другите аспекти, има някои ранни доказателства, че диета с ниско съдържание на киселинни продукти като животински протеини (месо и сирене) и с високо съдържание на плодове и зеленчуци, може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците, да поддържа здрави костите и мускулите, да подобри състоянието на сърцето и мозъчната функция, да намали болките в кръста и риска от диабет тип 2. Но изследователите все още не са сигурни в някои от тези твърдения.

Полезна ли е при някои заболявания?

Алкалната диета означава избор на плодове и зеленчуци за сметка на по-висококалорични, с по-високо съдържание на мазнини храни. Ще избягвате преработени храни, които често имат много натрий. Това е чудесна новина за здравето на сърцето, тъй като тези стъпки помагат за понижаване на кръвното налягане и холестерола, които са големи рискови фактори за сърдечни заболявания.
Достигането до здравословно тегло също е важно за предотвратяване и лечение на диабет и остеоартрит. Някои проучвания показват, че алкалната среда може да направи някои химиотерапевтични лекарства по-ефективни или по-малко токсични. Но все още не е доказано. Ако страдате от рак, говорете с Вашия лекар или диетолог относно хранителните си нужди, преди да започнете какъвто и да е вид диета.

Финалната присъда

Акцентът върху плодовете и зеленчуците, който е в основата на алкалните диети, предлага начин за здравословна загуба на тегло. Не се изисква специална екипировка или добавки. С диетата ще имате най-голям успех, ако искате да избирате и да експериментирате с нови храни и да обичате да готвите. Самата диета е трудна за много хора. Забранени са много любими храни, които се допускат в умерени количества в други планове (включително нискомаслени млечни продукти, хляб и сладкиши). Протеинът е ограничен до растителни източници като боб и тофу. Това означава, че ще трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно протеин и калций. Храненето също може да бъде предизвикателство. Ако пътувате много покрай работата или имате натоварен график, може да се почувствате затънали от избора на храна и подготовката й.

Ако имате някакви медицински проблеми или не сте във форма, първо се консултирайте с Вашия лекар.


Източници:


Schwalfenberg, G. Journal of Environmental and Public Health, 2012.
Pizzorno, J. British Journal of Nutrition, 2010.
American Cancer Society: „Vegetarianism.“
pHMiracleliving.com: „The pH Miracle Alkaline-Acid Food Chart.“
Mindbodygreen.com: „pH Spectrum.“
Mayo Clinic: „Food Allergies: Understanding Food Labels.“
WebMD, LLC

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари