Ежедневният прием на аспирин за превенция на инфаркт вече не се препоръчва

Много са възрастните българи, които от години приемат ниски дози аспирин, мислейки,че той може да намали риска от инфаркт и инсулт. Само че новите гайдлайни сочат друго.

Лекарите са съгласни, че при по-възрастни хора с нисък риск (без анамнеза за инфаркт, инсулт или сърдечни операции) рискът от кървене, който идва с ежедневната ниска доза аспирин, надвишава ползата за сърцето.

Много по-важно е да се оптимизират навиците на живот и да се контролира кръвното налягане и холестерола, вместо да се препоръчва аспирин.Аспиринът трябва да се ограничава до хора с най-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и много нисък риск от кървене

Защо има промяна ?

AHA(American Heart Association) и ACC(American Collage of Cardiology) твърдят, че най-съвременните изследвания показват, че дори при ниска доза (обикновено 81 милиграма), шансовете за опасно кървене, които идват с ежедневното използване на аспирин, надхвърлят всяка полза.
В по-голямата си част медицината е много по-добра в менажирането на рискови фактори като хипертония, диабет и особено висок холестерол.

AHA и ACC подчертават, че дневният прием на аспирин играе важна роля за хората с висок риск – тези с анамнеза за инфаркт, инсулт или сърдечни процедури като стентиране или операция на открито сърце.

В тези случаи ежедневната употреба на хапче за „разреждане“ на кръвтa „може да бъде животоспасяващо“, твърдят лекарите. Хората, които открият, че имат проблеми с понижаването на високия си холестерол или контрола кръвната си захар, също могат да бъдат взети под внимание при ежедневни ниски дози аспирин, стига рискът от кървене да не надвишава потенциалната полза, се казва в указанията.

Но за хората с нисък до среден риск от сърдечни заболявания, здравословният начин на живот е най-добрият път за живот, дълъг и здравословен.

Най-важният начин за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания(независимо дали това е натрупване на атеросклеротични плаки, инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност или проблеми с това как сърцето се съкращава и изпомпва кръв към останалата част от тялото) е чрез създаване на здравословни навици, прилагани през целия живот.

Това включва да се пазим от тютюнопушенето и пасивното пушене.
Също така означава придържане към здравословното хранене, което се фокусира върху плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни и риба. Приемът на сол, наситени мазнини, пържените храни, преработените меса и сладките напитки трябва да бъде сведен до минимум.
Упражнението също е от голяма полза за сърцето: Най-малко 150 минути на седмица с умерено натоварване.

Според новите указания всички изброени по-горе стъпки могат да ви помогнат да се придържате към друга препоръчителна цел: поддържане на здравословно тегло.

А какво да кажем за холестерола? Здравословният живот помага за поддържане на чисти артерии, твърдят AHA и ACC, но ако е необходима повече помощ, може да се наложи да се вземат статини.
Статините трябва да бъдат препоръчвани с промени в начина на живот за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания сред хора с повишени нива на липопротеин [LDL] холестерол с ниска плътност при или над 190 mg / dl, обясняват лекарите.

Статини могат да бъдат показани и за хора с „диабет тип 2 и всеки, за когото се смята, че имат висока вероятност да имат инсулт или инфаркт при преглед на тяхната медицинска история и рискови фактори“, твърдят AHA и ACC

Споделете!

Коментари