Безопасен ли e мелатонина?

Хората го мислят за витамин, но мелатонинът е хормон. Сред манията от “природни лечения”, това често се пренебрегва.

Взет в точното време, в правилната доза, мелатонинът наистина може да поправи някои циркадно ритъмни нарушения. А за някои хора той може да има лек хипнотичен ефект.
Като средство за общо безсъние обаче има своите граници. А когато става въпрос за употребата му при деца, съществуват проблеми. Добавките с мелатонин са сравнително безопасни, когато се използват краткотрайно, по-малко се знае за дългосрочната безопасност.

Работи за едни, но за други не

Открит през 1958 г., мелатонинът е хормон, произвеждан от организма, за да регулира нашия циркаден ритъм или естествен часовник на тялото. Светлината е ключът, който го контролира: Когато дневната светлина намалява, нивата на мелатонин започват да се покачват около 1-3 часа преди лягане, като ни подтикват към сънливост. На сутринта, когато светлината се долови от очите, тя сигнализира на мозъка да спре производството на мелатонин и ние се събуждаме.


 Мелатонинът е регулатор на съня, а не негов инициатор

От 80-те години на миналия век производителите на хранителни добавки са рекламирали мелатонинът синтезиран в лаборатория като обещаващ помощник за сън. Но проучванията показват, че въздействието му върху случаите на безсъние от време на време за голямата част от населението в най-добрия случай са леки.
Един преглед на 15 проучвания, включващи 284 иначе здрави индивида, установи, че тези, които са взели мелатонин преди лягане, заспиват средно с 3.9 минути по-бързо и спят 13 минути по-дълго. Друг, от 19 проучвания, включващи 1700 души, установи, че потребителите на мелатонин са заспали средно 7 минути по-бързо и са спали 8 минути по-дълго.

Тъй като тялото натурално произвежда мелатонин, взимането на малко повече под формата на хранителна добавка е като “да налеете една чаша вода в океана”.

Алфред Леви, доктор по медицина, професор по въпросите на здравето и науката в Орегон и пионер в изследванията на мелатонин, твърди, че е установил, че по-голяма доза (3 милиграма или повече) може да има хипнотичен ефект върху около една трета от хората, които го приемат,като ги кара да се чувстват сънливи.

Мелатонинът работи за някои хора, но не и за други”, казва той. – Просто трябва да опиташ и да разбереш от кой тип си.


“Пренавива” вътрешния часовник

Експертите са съгласни, че приемането на добавки на мелатонин може да има голям ефект върху лечението на разстройства на циркадианния ритъм, като синдром на забавена сънна фаза (DSPS) при което естествените нива на мелатонин в организма не се повишават в нормално време, което затруднява заспиването и трудното събуждане сутрин.
Едно проучване, публикувано през юни в списание PLOS Medicine, погледна 116 мъже с това разстройство и установи, че тези, които са взели 0,5 милиграма мелатонин с бързо освобождаване 1 час преди желаното си лягане най-малко 5 нощи на седмица са заспали 34 минути по-рано. средно, спали по-стабилно и видяха, че моделите на сън се нормализират след 4 седмици.

Да кажем, че сте нощтна птица, която започва да се чувства сънлива около 4:00 часа сутрин и обича да спи до обяд. Може да вземете ниска доза мелатонин (0,5 милиграма) в 11 часа, много преди да настъпи естествената Ви продукция на мелатонин. Не само, че ще ви помогне да се почувствате по-рано, но и ще започне да „пренавива“ вътрешния ви часовник.
За някои хора, доза от 0,3 милиграма мелатонин дневно в късния следобед, могат да облекчат симптомите на зимна депресия, предизвикани от по-кратките дни и изместването на циркадните ритми. Но тъй като малък брой хора реагират по-добре, когато приемат мелатонина сутрин, употребата му само за тази цел се препоръчва само под контрол на лекар.

Безопасен ли е за деца?

Мелатонинът е вторият най-използван натурален продукт за деца. Проучванията показват, че той може да помогне на деца с разстройство от аутистичния спектър (ASD), които са склонни да имат по-ниски нива на мелатонин, и деца с ADHD, които са склонни да имат проблеми със заспиването и съня.
Едно скорошно проучване на 125 деца и тийнейджъри с ASD установи, че тези, които са приемали по-големи дози – от 2 милиграма до 5 милиграма -мелатонин с удължено освобождаване за 13 седмици са спали около един час по-дълго на нощ, с по-малко нарушения на съня, края на проучването.

Но други изследователи твърдят, че са загрижени за неговата безопасност. През 2015 г. учени от Австралия публикуват проучвания, които свързват употребата на мелатонин с гризачи към промени в пубертета. Докладът също така отбелязва, че в началото на 90-те години на миналия век учените са изследвали високите дози мелатонин като възможен контрол върху раждаемостта на човека поради начина, по който може да повлияе на репродуктивната система.
Като се има предвид слабия ефект,който мелатонинът има върху съня и това, което знаем за действията на мелатонина върху човешкия организъм, не си струва риска за безопасността на децата и юношите

Родителите, които се борят с рутинното безсъние на децата си, да използват други методи – затъмняване на светлините през нощта, забрана на употребата на електронка един час преди лягане, създаване на рутина за лягане – преди да прибягват към мелатонин.

Качеството на различните производители е различно

Докато краткотрайната употреба на мелатонин при възрастни обикновено се счита за безопасна, приемането на прекалено много може да доведе до лоши сънища и замайване на следващия ден. Това може да направи някои лекарства по-малко ефективни, включително медикаменти за високо кръвно налягане и потенциално противозачатъчни хапчета. Тъй като хранителните добавки не се регулират толкова, колкото лекарствата, отпускани по лекарско предписание, качеството може да варира значително от бутилка до бутилка. Едно скорошно проучване установи, че 71% от изследваните добавки на мелатонин не съдържат точно това, което са казали на етикета: Някои имат четири пъти повече мелатонин, а други 26% съдържат мощния невротрансмитер серотонин.Източници:

National Center for Complementary and Integrated Health, “Use of Complementary Health Approaches in the U.S.”

Sleep Medicine Review., “‘Melatonin as a hypnotic: Pro.”

Plos One, “Meta-Analysis: Melatonin for the Treatment of Primary Sleep Disorders”Cathy Goldstein, MD, assistant professor of neurology, University of Michigan Sleep Medicine Clinic

PNAS,  “The circadian basis of winter depression.”

Journal of Clinical Sleep Medicine,  “Melatonin Natural Health Products and Supplements: Presence of Serotonin and Significant Variability of Melatonin Content.”

Journal of Paediatric Child Health. “Potential safety issues in the use of the hormone melatonin in paediatrics.”

PLOS Medicine, “Efficacy of melatonin with behavioural sleep-wake scheduling for delayed sleep-wake phase disorder: A double-blind, randomised clinical trial.””.

Journal of the American Academy of Child Adolescent Psychiatry, “Efficacy and Safety of Pediatric Prolonged-Release Melatonin for Insomnia in Children With Autism Spectrum Disorder.”American Association of Poison Control Centers.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари