Бутилка вино е равна на 5-10 цигари?

Бутилка вино всяка седмица е същото като пушенето на 5 до 10 цигари на седмица, когато става въпрос за повишаване на риска от рак, според ново проучване, нашумяло в новините.

Проучването на Обединеното кралство беше оценено от експерти на Medscape Medical News.

За жените, бутилка вино на седмица увеличила абсолютния прижизнен риск от рак до същото ниво каквото е при пушенето по 10 цигари на седмица, в частност увеличение на риска от развитие на рак на гърдата.

За мъжете пиенето на бутилка вино всяка седмица води до повишаваше абсолютния риск от рак, равен на този от пушенето на 6 цигари.

Констатациите са публикувани онлайн на 28 март в BMC Public Health. Докато много публикувани доклади и проучвания разглеждат рисковете от рак както от цигари, така и от алкохол, това е първият документ, който ги сравнява директно. „Ние просто извършихме изчисление, основано на данни от предишни големи проучвания,“ казва водещият автор Тереза ​​Хийдс е доктор по медицина, клиничен сътрудник по хепатология в Университетската болница Саутхемптън, Англия. Тя казва, че еквивалентът на цигарите е бил използван преди всичко за повишаване на общественото съзнание за риска от рак причинен от алкохол.

„Обществеността свързва алкохола с чернодробно заболяване, но като цяло не е наясно, че това е петата водеща причина за рак и, разбира се, процентът на употреба на алкохол продължава да се увеличава в много страни“, каза Хидс.

Бутлката вино повишава риска

В своето проучване, Хийдсс и колегите й са изчислили по-големия шанс за рак, свързан с умерена консумация на алкохол, и го сравняват с по-високия риск от рак причине от тютюнопушене. Техните резултати показват, че сред непушащите мъже, повишеният риск от рак при употребата на една бутилка вино на седмица е 1,0%, докато при непушащите жените рискът е с около 50% по-висок – 1,4%.

При мъжете по-високият риск от рак е предимно от стомашно-чревни ракови заболявания (например колоректален и езофагиален рак, рак на черният дроб). При жените ракът на гърдата представлява 55% от допълнителните случаи. Авторите подчертават, че тази находка е важна, тъй като тютюнопушенето също е важна причина за рак на стомашно-чревния тракт, но не и за рак на гърдата.Според проучването, ако 1000 мъже и 1000 жени консумират по една бутилка вино на седмица, около 10 мъже и 14 жени биха получили рак.

Не е изненадващо, че с увеличаването на количеството алкохол нараства и доживотният риск от ракови заболявания, свързани с алкохола. Консумацията на три бутилки вино на седмица( около половин бутилка на ден) , доведе до увеличаване на риска от рак с 1,9% при мъжете и 3,6% при жените, или 19 при 1000 мъже и 36 при 1000 жени. Това е същият риск от пушене около осем цигари на седмица за мъже и 23 цигари седмично за жени.

„Ние сме наясно, че няма никакви ползи за здравето от пиенето“, казва Хийдс. „Макар че тези изследвания често се купуват от алкохолната индустрия – цялостните им открития вече са дискредитирани, често поради факта, че участниците в тези проучвания, са се въздържали по здравословни причини и следователно са изкривили данните, че ниските нива на прием на алкохол не осигуряват никакви ползи за здравето. „

Сърцето и алкохола

Докато някои проучвания са установили, че алкохолът може да помогне за превенция на сърдечни заболявания, не е напълно ясно и може да има други обяснения за това. Дори и да има здравни ползи – което е спорно – то се отнася само до сърдечни заболявания и има около 200 други състояния, при които алкохолът увеличава риска, включително рака.

Важно е да се отбележи, че при малки количества, рискът от рак е нисък . Също така, по отношение на алкохола и сърдечните заболявания – ако има защитен ефект, той се появява при малките количества.

Авторите на проучването подчертават, че докато техните данни представляват реалистично сравнение, трябва да се разбере, че описаните рискове са рискове на ниво население, като например, че причиняващият рак ефект на 10 единици алкохол седмично или 10 цигари седмично ще варира на индивидуално ниво поради други проблеми, свързани с начина на живот, генетиката и т.н.

Водещият автор на Хийдс посочи също, че макар и да се стремят да коригират комбинирания ефект както от пиенето, така и от тютюнопушенето, това все още ще бъде проблем. Ако пиете и пушите, рискът от рак се увеличава.

Макар здравните рискове от тютюнопушенето да са добре установени и широко разбрани от обществеността, ситуацията е различна с алкохола, особено що се отнася до рака. Въпреки че проучванията показват, че употребата на алкохол повишава риска от множество ракови заболявания, информираността на широката общественост е ниска.

Източници:


Article: Cancer Risk: Bottle of Wine Equals 5-10 Cigarettes?
Theresa Hydes, PhD, hepatology clinical fellow, University Hospital Southampton, England.
Ruth Etzioni, PhD, biostatistician, Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle.
Mark Petticrew, PhD, professor of public health evaluation, faculty of Public Health and Policy, London School of Hygiene and Tropical Medicine, England.
Cleveland Clinic: “Drink Up: Dehydration Is An Often Overlooked Health Risk For Seniors.”
Cleveland Clinic: “Dehydration Avoidance: Proper Hydration.”
Fatty Liver Foundation: “What Is Cirrhosis?”
National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism: “Alcohol Metabolism: An Update,” “Alcohol and The Immune System,” “Older Adults,” “Mixing Alcohol With Medicines,” “Alcohol and the Cerebellum: Effects on Balance, Motor Coordination and Cognition.”
National Kidney Foundation: “Alcohol and Your Kidneys.”
Alzheimer’s Society: “Alcohol-Related Brain Damage,” “Symptoms of Alcoholic Dementia.”
American Lung Association: “Learn About Pneumonia.”
Oxford Academic: “Tuberculosis and Aging: A Global Health Problem.”
Mayo Clinic: “Red Wine and Resveratrol: Good For Your Heart?”
DrinkAware: “Alcohol and Heart Disease.”
Royal College of Psychiatrists: “Alcohol and Older People.”
National Institute on Aging: “Facts About Aging and Alcohol,” “Alcohol and Medicines.”
Endocrine Society: “Broken Bones Among Older People Increase Risk of Death for Up To 10 Years.”
American Family Physician: “Alcoholism In the Elderly.”
National Sleep Foundation: “Aging and Sleep.” CDC: “Fact Sheets – Alcohol Use and Your Health.”Споделете!

Коментари