Осем начина да се храните чисто

Избирайте „цели“ храни

Основната идея на чистата храна е да избирате храни, които са възможно най-близо до естествената им форма. Вместо пакетирани или опаковани храни, изберете пресните.Помислете за цяло пиле вместо за замразени пилешки кюфтета или сурово грозде, вместо желирани бонбони, направени с плодов сок. Бонус: Когато избягвате високо преработени храни като чипс, бисквити и полуфабрикати, можете да си спестите куп ненужни калории, захар, сол и наситени мазнини.

Яжте повече пълнозърнести храни

Рафинираните въхлехидрати като белия хляб,пастата и ориза губят от хранителните си качествата докато се обработват. Заменете ги с пълнозърнестите им еквиваленти, или изпробвайте овеса, булгура или eчемика.
Този избор може да има големи въздействия. Проучванията сочат, че храненето с пълнозърнести храни може да намали риска от заболявания на сърцето, диабет тип 2 и рак на дебелото черво.

Заредете се с плодове и зеленчуци

Тези естествени храни са етикет за чисто хранене. Стремете се да избирате цели плодове вместо сокове, защото соковете съдържат по-малко фибри и повече захар.
Целта е пет до девет порции плодове и зеленчуци всеки ден, в зависимост от необходимите ви калории и нивото на физическа активност.

Внимавайте със солта и довабените захари

Чистите храни са естествено с ниско съдържание на сол и захар, а добавянето им е в противоречие с обсъждания подход към храната.Тъй като преработените храни са основен източник за тях, можете да намалите приема си, когато ги избягвате.Четете етикетите на храните, за да търсите добавени подсладители и сол, дори в храни, които изглеждат здравословни, като йогурт или доматен сос. Опитайте се да използвате подправки и билки за овкусяване.

Пропуснете изкуствените съставки

Изкуствени цветове, подсладители, консерванти и други съставки, нямат място в чистата храна. В магазинa за хранителни стоки, четете етикетите на храните и избягвайте продуктите с фалшивите неща.

Пийте много вода

Вместо вредните безалкохолни напитки и сокове пълни със захар, пийте нискокалорични напитки като вода и билков чай. Водата може да потисне глада и да ви помогне, но също така може да намали умората и да ви даде повече енергия. Липсват ви ароматизирани напитки? Добавете водата си с резен цитрус или клонче от мента.

Премислете алкохола и кофеина

Някой хора твърдят, че е ОК да се пият в умерени количества, други не.Експертите препоръчват не повече от 400 милиграма кофеин (около две до три чаши кафе) на ден, и една чаша алкохол за жените и две за мъже.

Бъдете предпазливи с месото и млякото

Месото, млечните продукти и яйцата от магазина идват от животни отглеждани с антибиотици и хормони за растеж. Най-доброто решение е да търсите продукти с доказан произход.Морските дарове не се отбелязват като органични, затова търсете продукти с ниско съдържание на живак. Най-чистият подход към протеините? Набавете си повечето от ядки, боб и бобови растения.

Подбрани теми:

Споделете!

Коментари