Да станеш баща след 40 ? Запознайте се с рисковете

Запознаването на пациента с потенциалните рискове е важно за всеки лекар, особено за хирурзите, които добавят и скалпела към ситуацията. Но какви са рисковете от това да станете баща на по-късен етап от живота си ? Какво значи да си възрастен баща ? Повечето учени са единодушни, че този термин е приложим при мъже на 40 годишна възраст и повече.

Разбира се, може да не се чувствате стар за баща. Но без значение на колко сте и как сте изглеждали като по-млади, вашите гени „стареят“ и се променят. Едно изследване върху генетиката на спермата показва, че със стареенето на мъжа, остарява и ДНК в тяхната сперма.
Колкото повече напредва възрастта на мъжа ( и неговата сперма), толкова по-големи са шансовете тези генетични промени да се отразят на здравето на бъдещото му дете.

Продължете да четете по-надолуКакво ни казва последното проучване? С напредването на възрастта на мъжа, потомството му ще има повишен риск от:
 • спонтанен аборт
 • недоносено дете
 • перинатална смърт
 • дефекти причинени при раждането
 • хромозомни аномалии
 • заболявания причинени от точкови (single gene) мутации
 • детски болести и заболявания в зряла възраст ( аутизъм, шизофрения, биполярно разтройство, епилепсия)

Ако сте на възраст над 40 и искате да станете баща (или да имате друго дете), този списък вероятно звучи доста страшно. Нека изясним рисковете по-подробно с повече перспектива:

 • Рискът нараства с възрастта. Никога не е нула, но е нискък за известно време, преди да се покачи експоненциално. Кривата е сравнително плоска до 60-годишна възраст, след това рязко се изкачва нагоре (рискът се повишава)
 • Мъжката плодовитост намалява драстично след 70-годишна възраст. Такъв е ритъмът на живота. Така че мъжете, които носят най-големия риск за бъдещите си деца, са тези, които искат потомство след 60-годишна възраст и все още произвеждат сперматозоиди.
 • Заболяванията на децата на по-възрастни бащи не винаги се знаят напред във времето, тъй като са по-трудно доловими, в сравнение с хромозомните аномалии на плода свързани с напредналата възраст при жените.
 • Въпреки че относителният риск (т.е. рискът по отношение на изходното ниво) е многократно по-висок при по-възрастните мъже, абсолютният риск е все още доста малък.? Рискът за една двойка да има дете с вроден дефект е около 3-4%. И това е почти същият риск за шизофрения или аутизъм, който по-възрастният татко (> 60 години) носи на детето си.
 • Все още има какво да научим за рисковете, свързани с това да бъдете по-възрастен баща – това проучване е само в начален стадий (в края на краищата, доскоро средната продължителност на живота на човека не е била толкова голяма, че да се стига до размисли за потомство в по-напреднала възраст (над 60г.) ). Така че, ако обмисляте да ставате баща на по-късен етап, говорете с Вашия лекар и следете заглавията с последните новини по темата.

Рискът, идващ с бащинството в по-напреднала възраст е много реален, много личен и много различен от други видове рискове в живота. Но желанието да бъдеш баща на всяка възраст е нещо съвсем нормално. Ето защо разговор на тази тема с лекар е толкова важен, колкото всеки друг свързан със здравето ви.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари