Диетични указания за възрастни на хемодиализа

Ежедневието Ви ще се промени започвайки хемодиализа. Вашият лекар вероятно Ви е казал, че може да се наложи да направите някои промени в диетата си.
Колко добре ще се чувствате зависи от това да:

 • да се храните с правилната храна и достатъчно количество от нея
 • да приемате свързаните с хемодиализата медикаменти, които лекарят Ви е предписал
 • прием на останалата част от терапията

Диетата е важна част от лечението ви. Бъбреците ви не могат да филтрират достатъчно отпадъчни продукти и течности от кръвта и тялото ви вече има специални нужди. Затова ще трябва да ограничите течностите и да промените приема на определени храни в диетата си.
Ще се наложи да :

 • да приемате храни с високо съдържание на протеин
 • да приемате по-малко натрий, калий и храни с високо съдържание на фосфор
 • да разберете колко течности можете да пиете безопасно (включително кафе, чай, вода и всякаква храна, която е течна при стайна температура)

Прием на точно количество калорий

Храната ни дава енергия. Получаването на точното количество енергия (калории) е важно за цялостното здраве и благополучие. Необходимата енергия на всеки индивид е различна и зависи от възрастта, пола, размера на тялото, нивото на физическа активност и медицинското състояние. Някои хора се нуждаят от повече енергия, за да увеличат теглото си; други трябва да намалят енергийния си прием, за да намалят телесното си тегло.

Сол и натрий

Приемайте по-малко сол и се хранете с по-малко солени храни- това може да помогне за контролиране на кръвното налягане. Отделно подпомага за намаляване на количеството на течност между отделните диализи, тъй като солта увеличава жаждата и кара тялото да задържа течности.

 • Използвайте билки,подправки и овкусители с ниско съдържание на сол вместо обикновената йодирана сол
 • Избягвайте заместители на сол, направени с калий.

Дори когато солта (основен източник на натрий) не се добавя по време на готвене, натрия все още може да бъде намерен в други хранителни източници. Това е така, защото натрият се среща естествено във всички различни видове храни и по-често в пакетирани и преработени храни.
За да ограничите приема на сол:

 • не гответе със сол
 • четете етикетите на преработените храни и избягвайте продукти, които имат повече от 250 мг натрий на порция
 • минимизирайте употребата на консерви.
 • използвайте пресен лайм, лимонов сок или оцет, когато овкусявете храната

Болните с бъбречна недостатъчност трябва да бъдат внимателни със заместителите на солта, тъй като често са с високо съдържание на калий и не трябва да се използват без консултация с лекар или диетолог.

Калий

Калият е минерал, който е важен за функционирането на нервите и мускулите. Трябва да се поддържа на определено ниво в кръвта. Прекомерното ниво на калий в кръвта може да предизвика мускулна слабост, абнормална сърдечна честота и в крайни случаи сърдечна недостатъчност.
Тъй като хемодиализата може да премахне само фиксирано количество калий, от решаващо значение е да се контролира количеството, натрупано чрез хранителния прием на пациенти. Калият се съдържа главно в плодове и зеленчуци, с малки количества в ядки, сух фасул и млечни и месни продукти. Важно е да се избягват високите нива на калиева храна и да се приемат ниски и умерени калиеви храни в умерени количества.

Иягвайте следните храни с високо съдържание на Калий:

 • пълнозърнест хляб, бисквити
 • ядки, семена и сродни продукти, напр. шоколад, фъстъчено масло
 • кокосови орехи и сродни продукти, напр. кокосово мляко, кая.пълнозърнест хляб, бисквити
 • всички пресни / консервирани плодови и зеленчукови сокове, билкови напитки, силен чай / кафе, какао и малцова напитка, мляко, вино
 • кафява захар, меласа, кленов сироп, карамел
 • плодове и зеленчуци от групата с висок калий.

Калият може да бъде намален по време на приготвянето на зеленчуците чрез измиване или накисване. След измиване, съдържанието на калий ще бъде по-ниско от това на предварителния продукт.

Месо/Протеин

Хората на диализа трябва да приемат повече протеини. Те спомогат за поддържане на оптимални нива на белтък в кръвта и подобряване на здравето. Протеините служат и за поддържане на здрави мускули, помагат на раните да заздравяват по-бързо, укрепват имунната система и спомагат за подобряване на цялостното здраве. Хранете се с високо протеинова храна (месо, риба, птиче месо, прясно свинско месо или яйца) на всяко хранене или около 200-300гр.всеки ден.

 • 100гр.= на размерите на тесте карти отговарят на средно голяма свинска пържола, 200гр. пилешки гърди, средно голямо филе от риба

По време на перитонеална или нормална хемодиализа се губи известно количество протеини и следователно пациентите се нуждаят от по-висок прием на протеин в сравнение с хора, които не са на диализа.
Консумирането на подходящо количество протеин ще помогне на пациентите на хемодиализа да се чувстват по-добре, тъй като недостатъчният прием на протеини може да доведе до загуба на тегло, загуба на мускули, намаляване на способността за борба с инфекциите и по този начин до недохранване.
Протеинът може да бъде разделен на две категории: високо и ниско качество. За тази диета, по-желателно е висококачествен протеин, например месо, домашни птици, риба и яйчен белтък.
ЗАПОМНЕТЕ:ПРАВИЛНИЯ ВИД и ПРАВИЛНОТО КОЛИЧЕСТВО протеин е жизненоважно за пациентите на диализа. Протеиновите храни съдържат фосфат. Затова е много важно, пациентите на диализа вземат фосфат-свързващи медикаменти с храненията.

Зърна/Зърнени култури/Хляб

Освен ако не трябва да ограничите приема на калории за загуба на тегло и / или да управлявате приема на въглехидрати за контрол на кръвната захар, можете да ядете, както желаете от тази група храни. Зърнените храни и хлябът са добър източник на калории.

Избягвайте пълнозърнести и богати на фибри храни (като пълнозърнест хляб, зърнени трици и кафяв ориз), за да ограничите приема на фосфор. .

Фосфор

Тъй като бъбреците стават по-малко ефективни при филтриране на отпадъчни продукти, нивото на фосфатите в кръвта се повишава. Когато започне да се натрупва в кръвта, калция се изтегля от костта. Продуктът от калциев фосфат образува твърди отлагания в тъканите на пациента, което води до сърбеж на кожата, болки в ставите и дразнене на очите и втвърдява кръвоносните им съдове. С течение на времето, костите на пациентите стават слаби и крехки. Това води до фрактури и постоянна болка.

Пациентите на хемодиализа и перитонеална диализа трябва да контролират количеството на фосфата в диетата си.

Почти всички пациенти с високи нива на фосфат също трябва да приемат фосфатни свързващи вещества, тъй като повечето храни съдържат известно количество фосфат. Фосфатните свързващи вещества предпазват организма от абсорбиране на фосфата от консумираните храни и по този начин спомага за предотвратяване на заболяването на бъбреците.

Храни, богати на фосфор, които пациентите трябва да избягват, когато имат високо ниво на серумния фосфат, включват:

 • овес, зърнени храни
 • млечни продукти
 • супи на основата на кости (напр. пилешки бутчета и свинска кост)
 • бобови изделия
 • черен дроб,черва (органи)
 • всички видове морски дарове, сардини, аншоа и сушени скариди

Мляко/Кашкавал/Сирене

Ограничете приема на мляко, кисело мляко и сирене на 120мл мляко и 150гр. сирене.Повечето млечни продукти са с високо съдържание на фосфор.
Съдържанието на фосфор е еднакво за всички видове мляко – обезмаслено и с високо съдържание на мазнини.

Плодови сокове

Всички плодове съдържат някакво количество калий, но някои плодове имат повече от други и трябва да бъдат ограничени или напълно избегнати. Ограничаването на калия предпазва сърцето ви.

Контрол на течностите

Пациентите на диализа вече не могат да отделят големи количества от приетите течности, следователно излишната течност може да се задържи в тялото, което води до претоварване на кръвообращението.

Могат да се появят симптоми като задух, високо кръвно налягане и подуване на краката.Пациентите на хемодиализа могат да следят увеличаването на теглото между две диализи като ориентир. Дневната доза за прием на течности може да варира от 500 мл до 1000 мл.на ден, в зависимост от диурезата на пациента. Ограниченото отделяне на урина не показва дехидратация при пациенти на диализа. Въпреки това, това е индикация за по-нататъшно влошаване на бъбречните функции.

Важно е пациентите на диализа да следват флуидния режим, разработен от вашия лекар.

Ограничете или не приемайте:

Портокали и портокалов сок, киви , нектарини, сини сливи и сок от сливи, стафиди и сушени плодове, банани, пъпеши.

Изберете:

Ябълка(1),череши (10), Грозде (15) ,круши, пресни или консервирани, дренирани (60гр.) Ананас (консервиран 50гр. изцеден), сливи (1-2), мандарина(1), диня (1 резан).

Напитки:

Ябълков сок, сок от червена боровинка, гроздов сок, лимонада.

Зеленчуци/Салати

Всички зеленчуци имат някакъв калий, но някои зеленчуци имат повече от други и трябва да бъдат ограничени или изцяло избегнати. Ограничаването на приема на калий предпазва сърцето ви.
Приемайте 2-3 порции нискокалиеви зеленчуци всеки ден. Една порция = 75 гр.

Ограничете или избягвайте:

Картофи (включително пържени картофи, картофен чипс и сладки картофи), домати и доматен сок, тиква, аспержи (варени), авокадо цвекло, спанак

Изберете:

Броколи (сурови или варени), зеле, моркови, карфиол, целина краставица, патладжан.чесън, маруля-всички видове, лук, чушки – всички видове и цветове, репички.

Висок холестерол?

Промяната на диетата може да помогне за понижаване на нивото на холестерола в кръвта. Вашият диетолог ще говори с вас за видовете мазнини и животински храни, които консумирате. Увеличаването на приема на нискокалиеви плодове и зеленчуци, намаляване на количеството пържени храни, в допълнение към 150 минути физическа активност на седмица може да помогне за подобряване на нивата на холестерола.

Ако страдам от диабет?

Първоначално диетите за хемодиализа и диабет изглеждат много различни, но в много отношения те си приличат. И двете диети препоръчват 3 балансирани хранения, избягване на големи количества протеин и ограничаване на натрия. Една балансирана храна съдържа поне 3 от групите храни (протеини, зърно, зеленчуци, плодове и млечни продукти). Бъбречната диета ограничава количеството мляко, което пиете, но много хора с диабет вече ограничават млякото. И двете диети препоръчват определени количества от зеленчуци, богата на въглехидрати храна,високо протеинова храна и парче плод. Най-голямата разлика е, че диетата за бъбреците няма толкова много разнообразие във видовете плодове и зеленчуци, тъй като някои имат повече калий от други. Диабетната диета препоръчва 45 до 75 грама въглехидрати с всяко хранене и интервали между 4 и 5 часа. Тази препоръка е добра и за бъбречната диета. Както бъбречната, така и диабетната диета помагат да поддържате сърцето здраво.

В някои случаи може да се наложи да направите само няколко промени в диетата си, за да отговарят на нуждите ви като пациент с хронична бъбречна недостаъчност.

Превенция на анемия:

Анемията е често срещана сред пациентите на диализа и изглежда, че е по-често при тези, които страдат от недохранване или загуба на енергия от протеини. Симптомите на анемията включват умора, слабост, замаяност, главоболие, нисък имунитет, задух или задух, болка в гърдите, нисък апетит и бледост.

Анемия при хронично бъбречно заболяване е една от усложненията на бъбречната недостатъчност. Тежестта й може да бъде свързана с това колко добре функционира бъбрекът. Основната причина за анемията при пациенти с хронични заболявания е намаленото производство на еритропоетин (ЕРО) от бъбреците. EPO подтиква костния мозък да произвежда червени кръвни клетки. Когато функцията на бъбреците намалява, количеството на произведения ЕРО ще бъде намалено. Други фактори, които причиняват анемия при пациенти на диализа, са:

 • намален живот на червените кръвни клетки, дължащ се на натрупаната токсичност на уреята
 • недохранване
 • липса на желязо
 • липса на фолиева киселина и други витамини
 • загуба на кръв по време на хемодиализа

Адекватният прием на протеини, желязо, витамин С, витамин В12 и фолиева киселина са важни за предотвратяване и лечение на анемия, тъй като тези хранителни вещества са важни елементи при създаването на нови червени кръвни клетки.


Източници

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари