Дълбока венозна тромбоза

Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е кръвен съсирек, който се образува във вена, обикновено дълбоко в крака ви .Опасността за здравето идва от там, че част от съсирека може да се откъсне и да премине до определена точка по пътя на кръвта. Може да заседне в белите дробове, причинявайки увреждане на органите или смърт.

Симптоми

Оток на десен крак причинен от ДБТ

Често срещан симптом на ДБТ е крак, подут под коляното. Може да имате зачервяване, чувствителност или болка в областта на съсирека.

Отокът не е задължителен симптом. Около половината от хората с ДВТ не получават предупредителни знаци.

Белодробен тромбемболизъм

Това е съсирек, който се движи в белите дробове и блокира кръвоснабдяването. Това може да причини затруднено дишане, ниско кръвно налягане, припадък, ускорен пулс, болка в гърдите и кървави храчки. Ако имате някой от тях, обадете се на 112 и веднага потърсете медицинска помощ.

Какво причинява ДВТ

Всичко, което уврежда вътрешната обвивка на венинте, може да причини ДВТ – операция, имунната система. Ако кръвта ви е „гъста“ или тече бавно, по-вероятно е да се образува съсирек, особено във вече увредена вена. Хората, които имат определени генетични заболявания или повече естроген (напр. при приемане на противозачатъчни) в тяхната система, са по-склонни към образуване на тромби.

Кой може да получи ДВТ?

Някои хора с по-висок риск са тези, които:

  • са болни от рак
  • са претърпели оперативна интервенция
  • са се залежали
  • са възрастни
  • пушачи
  • са с наднормено тегло и обезитетни
  • седят дълго време (напр. дълг полет със самолет)

Бременност

Жените са по-склонни да развиват ДВТ по време на бременност и 4 до 6 седмици след раждането. В този период те имат по-високи нива на естроген, които могат да улеснят съсирваемостта на кръвта. Налягането на разширяващата се матка може да забави и притока на кръв във вените. Някои заболявания на кръвта могат да повишат шансовете им да имат ДВТ още повече.

Хормонална терапия

Подобно на бременността, противозачатъчните и някои лечения за постменопаузалните симптоми повишават количеството на естроген в кръвта на жената. Това може да увеличи шансовете за получаване на ДВТ.

Диагностициране

Вашият лекар ще ви провери за признаци на ДВТ. Може да попита за медицинската Ви история, за лекарствата, които приемате, за медицинските проблеми на близки роднини и за неща, които повишават шансовете ви да имате това състояние.
Ултразвукът е най-често използваният диагностичен метод. Тестът използва звукови вълни, за да „види“ притока на кръв и да разкрие тромбите. Може да се нуждаете и от други тестове, като кръвен тест, наречен d-димер.

Антикоагуланти

Лекарствата, наречени антикоагуланти, са най-често срещаният начин за лечение на ДВТ. Макар да са известни като разредители на кръвта, те не го правят в прекия смисъл на думата. Те я ​​правят по-малко „лепкава“, за да предотврати образуването на нови кръвни съсиреци. Те не могат да унищожат тромб, който вече имате, но ще дадат на тялото ви време да се справи само. Антикоагулантите се приемат под формата на таблетки, интравенозна инфузия с постоянен контрол на APTT ( кръвен показател) и инжекции.

Странични ефекти на антикоагулантите

Хората, които приемат тези лекарства, често могат да получат синини или да кървят по-лесно. При някои от антикоагулантите, ще трябва да внимавате с какво се храните. Може да се наложи да посещавате лабораторията редовно, за да проверите кръвта си.
По-новите лекарства затрудняват кървенето, ако имате инцидент. Кажете на Вашия лекар, ако кървите много от леки наранявания.

Вътрешно кървене

Разреждащите кръвта медикаменти също могат да улеснят кървенето вътре в тялото ви, където не можете да го видите. Кървенето в корема може да причини болка, повръщане, което е червено или прилича на кафе, и яркочервени или черни изпражнения. Кървенето в мозъка може да доведе до тежки главоболия, промени в зрението, неестествени движения и объркване. Обадете се на 112 или отидете в спешното отделение, ако забележите някой от тези симптоми.

Тромболитици

Медикаменти, които разтварят кръвни съсиреци, се наричат ​​тромболитици. Те могат да причинят внезапно, тежко кървене, така че лекарите ги използват само при спешни случаи – за да разтворят животозастрашаващ кръвен съсирек в белия дроб, например.

Компресивни чорапи

Тези специални чорапи поставят нежно натиск върху краката ви, за да запазите кръвта си в движение.Те предотвратяват образуването на съсиреци, отока и облекчават болката, когато се образува съсирек. Носете ги дори когато сте у дома.

Дръжте краката си високо

Ще улесните потока на кръв от дълбоките вени към сърцето. Това може да намали подуването и дискомфорта в крака с ДВТ.

Източници


MedlinePlus Deep Vein Thrombosis, Deep Vein Thrombosis Diagnosis.

CDC Are You at Risk for Deep Vein Thrombosis Venous Thromboembolism (Blood Clots).

CDC Travelers’ Health Deep Vein Thrombosis & Pulmonary Embolism.

National Heart, Lung, and Blood Institute What Causes Deep Vein Thrombosis How is Deep Vein Thrombosis Treated Living with Deep Vein Thrombosis.

American College of Obstetricians and Gynecologists Preventing Deep Vein Thrombosis.

Genetics Home Reference Genetic Conditions.

Stroke Association Tissue Plasminogen Activator (tPA) What You Should Know.

FamilyDoctor.org Deep Vein Thrombosis What other treatments are used for DVT Deep Vein Thrombosis How Can I Prevent DVT

PubMed Health Deep Vein Thrombosis.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари