Хепатит А, B и C

Какво представлява хепатита?

Хепатитът е възпаление на черния дроб. То може да бъде причинено от наркотици, употреба на алкохол или определени медицински състояния. Но в повечето случаи причинителят е вирус. Състоянието е известно като вирусен хепатит, а най-често срещаните форми са хепатит А, В и В.

Симптоми

Често хепатита протича безсимптомно през първите седмици след инфекцията – острата фаза. Симптомите на тип А, В и С могат да включват умора, гадене, липса на апетит, болки в корема, субфебрилитет, пожълтяване на кожата или склерата на очите (жълтеница). Когато хепатит В и С станат хронични, те могат да не предизвикват симптоми в продължение на години. Докато се появят оплаквания, черният дроб може вече да е повреден.

Хепатит А

Хепатит А е силно заразен и може да се разпространява от човек на човек в много различни ситуации. Обикновено причинява леки оплаквания и много от пациентите не осъзнават, че са болни. Вирусът почти винаги има благоприятно протичане и не причинява дълготрайно увреждане на черния дроб.

Обикновено се разпространява чрез храна или вода. Храната може да бъде заразена, когато се докосне от човек с хепатит, който не е измил ръцете си след използване на тоалетната. Това пренася малки количества заразени изпражнения в храната. Суровите миди, плодове, зеленчуци и недостатъчно термично преработените храни са често срещани виновници за хепатит А. Вирусът може да се разпространи и в детските заведения, ако служителите не внимават с личната си хигиена след смяна на пелени.

Хепатит B

Много възрастни, които се заразяват с хепатит В, имат леки симптоми, които за кратко време изчезват. Но някои хора не са в състояние да изчистят вируса от тялото, което причинява дълготрайна инфекция. Близо 90% от децата, които получават вируса, ще го носят за цял живот. С течение на времето хепатит В може да доведе до сериозни проблеми, като увреждане на черния дроб, чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб.

Хепатит B : Как се разпространява?

Можете да го получите чрез контакт с кръвта или телесните течности на заразен човек. Най-често се разпространява по време на секс без презервативи. Възможно е да се заразите с хепатит В чрез споделяне на игли, бръсначи или четки за зъби на заразено лице. Инфектирана майка може да предаде вируса на бебето си по време на раждането. Хепатит В не се разпространява чрез прегръщане, споделяне на храна или кашлица.

Всеки може да получи хепатит В, но хората, които имат множество сексуални партньори или инжектират наркотици, имат по-висок риск. Друга рискова група са здравните работници.

Хепатит C

Около 25% от хората, които се заразяват с хепатит С, побеждават вируса след краткотрайна инфекция. Останалите носят вируса в тялото си в дългосрочен план. Хроничният хепатит С може да причини много сериозни усложнения, включително чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб. Добрата новина е, че от няколко години се лекува и в България.

Той се разпространява чрез заразена кръв. Споделянето на игли или други предмети, използвани за инжектиране на наркотици, е най-честата причина за инфекция. Татуирането или пиърсинг с инфектирана игла е са други възможни варианти причини за инфектиране. Майката може да предаде вируса на детето си при раждането. В редки случаи може да се предаде при секс без предпазни мерки.

Хората, които са инжектирали наркотици в някакъв етап от живота си, дори веднъж, преди много години, могат да имат хроничен хепатит С. Тъй като често няма симптоми, много бивши наркомани могат да не осъзнаят, че имат инфекция. Хората, които са получили кръвопреливане преди 1992 г., също имат по-висок риск. Преди тази година дарената кръв не е изследвана за вируса на хепатит С.

Как се диагностицира?

Хроничният хепатит може тихо да атакува черния дроб в продължение на години, без да причинява никакви симптоми. Освен ако инфекцията не бъде диагностицирана, наблюдавана и лекувана, много от тези хора в крайна сметка ще имат сериозно увреждане на черния дроб. За щастие, кръвните изследвания могат да определят дали имате вирусен хепатит и ако е така, кой вид.

Ако тестът е положителен?

Ако тестът показва, че имате вирусен хепатит, можете да предприемете стъпки за защита на тези, които обичате. За хепатит А, измивайте ръцете си често. За хепатит B и C избягвайте да споделяте ножички за нокти, самобръсначки или четки за зъби. Хепатит В, а понякога и хепатит С, може да бъде предаван чрез сексуален контакт. Уверете се, че всички във вашето домакинство получават ваксината срещу хепатит В. Важна стъпка е да посетите специалист, за да обсъдите възможностите за лечение.

Лечение на Хепатит А

Хепатит А почти винаги изчезва самостоятелно и не е необходимо лечение. Ако гаденето е проблем, опитайте да се храните на няколко малки порции през деня вместо три големи. Пийте вода, сок или спортни напитки, за да останете хидратирани. И избягвайте упражненията, докато не се почувствате по-добре.

Терапия: хроничен Хепатит B

Целта на лечението на хроничен хепатит В е да контролира вируса и да го предпази от увреждане на черния дроб. Това започва с редовно наблюдение за признаци на чернодробно заболяване. Антивирусните лекарства могат да помогнат, но не всеки може да ги приеме или трябва да бъде на медикаменти. Не забравяйте да обсъдите рисковете и ползите от антивирусната терапия с Вашия лекар.

Лечение : Хепатит C

Последното лекарство, одобрено от FDA, е глекабревир и пибрентасвир (Mavyret). Това лекарство предлага по-кратък цикъл на лечение от 8 седмици за възрастни пациенти с всички видове HCV, които нямат цироза и които не са били лекувани преди това. Продължителността на лечението е по-дълга за тези, които са в различен стадий на заболяването.

Мониториране на хроничния хепатит

За да се справите с хроничния хепатит В или С, Вашият лекар ще назначи редовни кръвни изследвания, за да провери колко добре функционира черният Ви дроб. Ултразвукът и КТ могат също да разкрият признаци на увреждане. Ако вирусът не причинява проблеми с черния дроб, може да нямате нужда от лечение. Но е важно да се подлагате на редовни тестове, за да се следи за промени. Усложненията са най-лесни за лечение, когато са намерени рано .

Източници:

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари