Храни, които да ви държат сити за по-дълго

Всеки, който някога се е опитвал (и не е успял) да отслабне чрез диета или детоксикация, ще знае, че основното препятствие, което ви пречи да постигнете целите си за отслабване, често е постоянното чувство на глад.

Чувствате се гладни , защото повечето диети просто не работят в дългосрочен план. Изпитваме глад, когато не консумираме достатъчно калории, но видовете храни, които ядем, също могат да повлияят на това колко удовлетворени се чувстваме след хранене.

Ето 7 есенциални храни, към които да се придържате във вашия начин на хранене:

Картофи

Картофите имат високо съдържание на вода и съдържат умерени количества фибри и протеини. Още през 1995 г. беше разработена скала, наречена индекс Satiety, която класира храните според способността им да задоволят глада, а картофите излязоха начело в класацията. Картофите трябва да се ядат печени или варени с обелките (когато е възможно), за да увеличите максимално съдържанието на фибри.

Яйца

Яйцата са отличен източник на висококачествен протеин. Голямо яйце съдържа около 6 грама протеин и включва всичките 9 незаменими аминокиселини. Яйцата също се класират високо в индекса на Satiety.

Супа от бобови растения

Супите и бульоните имат високо съдържание на вода, което означава, че изпълват стомаха ви за много малко калории. Супите от боб също са с високо съдържание на протеини, фибри и устойчиво нишесте – въглехидрати с бавно освобождаване, които поддържат нивата на кръвната захар стабилни.

Зехтин

Богат е на олеинова киселина (мононаситени мазнини). Биоактивното съединение, което съдържа, се нарича OEA (получено от приетата олеинова киселина) и е доказано, че повишава ситостта. Сложете зехтин върху салатите и зеленчуците, за да увеличите коефициента на ситост.

Кисело мляко

Съдържа двойно съдържание на протеини в сравнение с прясно мляко и е чудесен вариант или на закуска, или като леко хранене за менажиране на нивата на апетит. В комбинация с пресни плодове и овес (също високо в индекса ) става истинско вълшебство.

Ябълки

Богати на фибри (ябълка със среден размер съдържа около 4 g фибри, 17 на сто от препоръчителния ви дневен прием) и нисък гликемичен индекс. Комбинирайте със супена лъжица фъстъчено масло, натъпкано с протеини, за закуска, потискаща глада.

Бадеми

Една малка шепа (около 30 г) ядки е удовлетворяваща закуска, за да поддържа глада между отделните хранения, а когато приемате храни, съдържащи въглехидрати, те намаляват гликемичния индекс на храненето. Ядките също са добър източник на протеини и здравословни мазнини.


Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари