Как да се борим с целулита

Tръпчинките са очарователни докато не започнат да се появяват по бедрата, корема или задните части. Разбира се, говорим за целулит. Наричана също едематозна фибросклеротична паникулопатия, тази изпъкнала, къдрава или неравномерна топография на кожата се развива, когато лобулите с нормална мастна тъкан се издуват и се простират през влакнести снопчета съединителна тъкан, разположени в и под кожата.

Целулитът е напълно нормален и засяга почти всички жени , както и много мъже и деца. Пол, генетика, хормони,количеството на естествените мастни депа на нашето тяло и възпаление се смятат като причини за образуването на целулит.

Тогава, какво ще правим с него?

Много лекари биха отговорили на така: Абсолютно нищо! Тази доброкачествена функция на кожата не представлява проблем или абнормалност и не трябва да се разглежда по този начин. Въпреки това, ако се чувствате мотивирани да минимизирате целулита, има някои лечения, които могат частично да помогнат.

Продукти

Кремовете, съдържащи кофеин, могат леко да подобрят временно появата на целулита чрез дехидратиране на кожните клетки за няколко часа. За дългосрочно подобрение, прилагането на ретиноиди може да предложи много фина, бавна и постепенна полза (в продължение на месеци) чрез бавно укрепване на кожата.

Хирургични методи

Субцезията е процедура, при която се използва игла или друг остър инструмент за разбиване на фибротичните ленти на тъканта в кожата, което потенциално подобрява появата на целулит. В проучване проведно сред 25 жени, които са преминали през процедура на субцизия, одобрена от FDA, наречена Cellfina, 95.6% съобщават, че са били удовлетворени три месеца по-късно. Потенциални рискове са нараняването, подуването, болката , както и инфекцията, въпреки че в проучването не са докладвани сериозни нежелани реакции. Резултатите могат да продължат до три години.

Енергизиращи терапии

В кожата могат да се насочат различни видове енергия, за да се намали целулита, включително акустична (звукова) вълнова терапия; лазерна енергия (Cellulaze) за удебеляване на кожата и разрушаване на влакнестите ленти, които позволяват целулита да се образува; радио честоти (като ThermoSmooth или Profound) за нагряване и разграждане на целулита; или комбинация от инфрачервена светлина, радиочестотна енергия и вакуумно изсмукване (VelaShape).

Всяко от тези лечения може да предложи поне временни резултати, според научни изследвания. Но както при всяка медицинска процедура, съществуват рискове и е важно да се потърси грижата на сертифициран лекар, който е запознат с процедурите.

Други подходи

При карбокситерапията, въглеродния диоксид се насочва под кожата, за да се намали целулита чрез няколко познати механизма, включително чрез стимулиране на кръвоносните съдове и ключовите компоненти на ремоделирането на кожата.

Endermologie е спа лечение, включващо масаж и вакуумно засмукване през предразположени към целулита зони. Проучванията са противоречиви по темата. Няма достатъчно доказателства в подкрепа на употребата на добавки, йонотермични (които доставят лек електрически ток на кожата) или мезотерапия (инжекции от билки, ензими, хормони или други съставки).

И докато криолиполизата (CoolSculpting) и липосукцията могат да намалят мазнините, не се очаква да подобрят целулита; липосукцията може в действителност да я влоши, в някои случаи.

Упражнения

Всеки може да развие целулит – дори и тези с нормално или ниско телесно тегло. Но хората, които се упражняват редовно, за да поддържат мускулната сила и тонуса и намаляват телесните мазнини, могат да забележат подобрение.
А ендорфинът може да ни помогне да се съсредоточим върху всичко, което телата ни могат да направят, а не върху факта, че може да сме придобили малко целулит по пътя.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари