Как диабетът уврежда сърдечно-съдовата система

Диабетът, който е белязан от повишени нива на глюкоза в организма, в последествие води до определени усложнения, включително сърдечно-съдови заболявания.

Ново проучване показва клетъчна връзка между диабета и стесняването на кръвоносните съдове, която повишава риска от хронични и потенциално фатални здравословни състояния, включително инсулт и сърдечни заболявания.

Екип от изследователи от Калифорнийския университет – Davis Health, откри връзка между диабетa и съдовите заболявания, едно от основните му усложнения.

Лекарите се надяват, че откритията на изследването могат да помогнат за формулиране на нови лечения за диабет, освен само контрол и мониторинг на нивата на кръвната захар.

Връзката на клетъчно ниво може да помогне на новите лечения да се насочат към молекулния източник на вредни ефекти върху кръвоносните съдове с висока кръвна захар.

Протеин киназа А повишава активността на калциевите канали и свиването на кръвоносните съдове

В миналото екипът провежда подобно проучване, анализирайки хипергликемията или висока кръвна глюкоза и как тя задейства ензим, известен като протеин киназа А (PKA), което от своя страна засилва действието на калциевите канали, което води до свиване на кръвоносните съдове.

„Това беше изненада, тъй като PKA обикновено се свързва с разширяване на кръвоносните съдове и всъщност не беше на нашия радар. Искахме да разберем молекулните процеси, които създадоха тази противоположна реакция“, казва Мануел Наведо, професор по фармакология в UC Davis Health.

Но механизмът, по който глюкозата активира PKA, остава неясен, отбелязват изследователите. В проучването, публикувано в The Journal of Clinical Investigation, става ясно, че повишаването на извънклетъчната глюкоза задейства цикличния аденозин монофосфат (cAMP), вторичен посредник, който е жизненоважен за биологичните процеси и клетъчната сигнализация. Той е с критична роля във функцията на съдовите клетки, производството на артериални миоцити, които са особено зависими от активността на аденилил циклаза 5 (AC5).

Съдови усложнения при диабета

Съдовите усложнения по време на диабет са основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, като хипертония, сърдечни заболявания и инсулт. Тези усложнения често са свързани с повишени нива на кръвната захар или хипергликемия.

Екипът очаква да направи допълнителни тестове за въздействието на верижната реакция на AC5 при хората. Проучването може да проправи пътя за нови подходи за лечение, насочени към намаляване на съдовите усложнения на диабета.

Има много пациенти в клиники и болници, борещи се с диабета и неговите усложнения, особено тези, които увреждат жизненоважните органи на тялото, включително сърцето, бъбреците и мозъка. Изследването върху съдовите ефекти на повишените нива на кръвната захар на клетъчно ниво може да отвори вратите за нови методи на лечение за борба с диабета и сърдечно-съдовите заболявания.

Какво е диабет

Диабетът е състояние характеризиращо се с твърде висока кръвна захар. Инсулинът, хормон, произведен и освободен от панкреаса, подпомага абсорбцията на глюкоза в клетките, които я използват за енергия. При диабет панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или изобщо не произвежда инсулин.

В резултат на това глюкозата остава в кръвта. Въпреки че глюкозата е основният източник на енергия в организма, ако тя не влезе в клетките и остане в кръвта, това може да причини пагубно въздействие върху различните органи в тялото. В дългосрочен план твърде много глюкоза в кръвта може да доведе до усложнения, включително бъбречни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, невропатия и загуба на зрението.

В световен мащаб броят на хората с диабет нараства от 108 милиона през 1980 г. до изумителните 422 милиона през 2014 г. Броят им се увеличава през последните години, особено в страните със среден и нисък доход. Само през 2016 г. около 1,6 милиона смъртни случая бяха свързани с диабет, а други 2,2 милиона смъртни случаи бяха приписани на висока кръвна захар през 2012 г.

Join 331 other subscribers

Източници


Syed, A., Reddy, G., Ghosh, D., Prada, M. P., Nystoriak, M., Morotti, S., Grandi, E., Sirish, P., Chaimvimonvat, N., Hell, J., Santana, L., Xiang, Y., Nieves-Cintron, M., and Navedo, M. (2019). Adenylyl cyclase 5–generated cAMP controls cerebral vascular reactivity during diabetic hyperglycemia. The Journal of Clinical Investigation. https://www.jci.org/articles/view/124705

Споделете!

Коментари