Как ходенето може да поддържа мозъка във форма!

Леката разходка е не само добра форма на кардио. Оказва се, че е доста добра тренировка за мозъка.

Според проучване, публикувано в списание по Неврология, ходенето повишава кръвния ток към мозъка, което може да намали риска от когнитивни заболявания. Учени проследили 160 възрастни участници в аеробни упражнения които ходили за поне 30 минути, 3 пъти в седмицата. Това помогнало на когнитивните им способности.

Ходенето поддържа мозъка във форма

Професорът по психиатрия в Медицинския университет в Duke, Блументал, отбелязва че упражненията увеличават притока на кръв към мозъка. Това е от голямо значение върху дейността на мозъка, в това число вниманието и паметта. “ По-активни или физически здрави индивиди се справят по-добре в умствени упражнения в сравнение с хора със заседнал начин на живот“, казва професора.

Как дистанцията и скоростта имат важна роля

Допълнителни проучвания доказват че ходенето поне на 8 километра на седмица имат протективно действие на структурите на мозъка. В частност, възрастни индивиди с леки когнитивни разстройства и Алцхаймер, показали по-бавно развитие на паметовите смущения.

Също така, проучване от 2018 година, публикувано в Американско Медицинско Списание, открило връзка между скоростта на ходене и когнитивните функции. Тези които вървели със скорост по-малко то 5км в час са били под по-голям риск за развитие на деменция в по-късен етап от живота.

„От биологична гледна точка, има няколко механизма, които мислим, че могат да имат връзка с това“, казва Рут Хакет, PhD, учен от Университета в Лондон. „ Ходенето и когнитивните функции задействат почти еднакъв регион в мозъка, главно в префронталния кортекс. Заради това припокриване е възможно по-бавната скорост на ходене да е маркер за по-късни дегенерации в тази зона на мозъка.

Равносметка

„Никога не е късно да се започне определена програма за ходене, в надеждата да махнат някои когнитивни промени“, казва Блументал. Ходенето е прост и евтин начин да се намалят дългосрочни здравословни рискове. „Можете да започнете повече да ходите в своето ежедневие като правите елементарни неща. Например да слизате една спирка по-рано от автобуса. Ползването на стълби, вместо ескалатори или избягването на колата.“ Въвличането във аеробни упражнения не само помага на физическата форма, но могат и да помогнат на когнитивните функции!


Споделете!

Коментари