Какво е нормално кръвно налягане и кое го кара да се покачва и спада?

Симптомите и причините за високо и ниско кръвно налягане нямат общо с главоболието, кръвотеченията от носа и зачервяването на лицето. В действителност, кръвното налягане (мярката в живачни милиметри, която вашето сърце използва, за да изпомпва кръв в тялото ви) е добър индикатор за общото състояние на вашето тяло.

Това е особено полезно за лекарите като служи за предупредителен знак. Тук ще намерите всичко, което трябва да знаете за високото и ниското кръвно налягане, включително стъпките, които ще ви помогнат да поемете по пътя на дългосрочното здраве на сърцето.

Какво е нормално кръвно налягане?

Идеалното кръвно налягане при здрав възрастен е между 90 / 60mmHg и 120 / 80mmHg . Повечето възрастни имат кръвно налягане между 120/80 и 140/90.

Първото число е вашето систолично кръвно налягане (най-високото налягане, при което сърцето ви изпомпва кръвта), а второто е диастоличното ви кръвно налягане (най-ниското налягане, когато сърцето ви се отпуска между ударите).

Важно е да се отбележи, че кръвното налягане естествено варира през целия ден, което означава, че може да бъде повлияно в краткосрочен план от редица фактори: кофеин, тютюнопушене, физически упражнения и дори да се притеснявате за самото кръвно налягане.

Ефектът на „бялата престилка“ всъщност води до средно увеличение от 10mmHg в първото (систолично) число и 5mmHg във второто (диастолно), когато се измерва от лекар или медицинска сестра в сравнение с тези, взети у дома.

Поради тази причина еднократно измерване, което е неочаквано високо, може да не е причина за безпокойство. Най-важното е да откриете средните си стойности в продължение на няколко дни.

В такъв случай продължителните високи или ниски стойности трябва да бъдат последвани от консултация с личния лекар. За да получите най-точните измервания на кръвното налягане у дома, уверете се, че сте били в покой за няколко минути, седнали сте и поддържате ръката си възможно най-близо до сърцето си по време на измерване.

Ами ако само една от стойностите е по-висока (или по-ниска), отколкото би трябвало да бъде?

Само една стойност трябва да бъде по-висока или по-нисъка, отколкото трябва за да се счита за високо или ниско кръвно налягане. Може да имате високо кръвно налягане, ако систолната стойност е 140 или по-висока, или ако диастоличната стойност е 90 или повече, а другата е нормална.

По същия начин, ако систолата е 90 или по-малко или диастолата е 60 или по-малко, може да имате ниско кръвно налягане, независимо от другата.

Какво причинява високото кръвно налягане?

Един от най-големите проблеми с високото кръвно налягане е, че то почти никога не причинява симптоми, така че единственият начин да разберете дали имате това е да го измервате.

Първата добра новина е, че измерването на кръвното налягане е бързо и лесно, независимо дали го правите с монитор у дома или при личния си лекар.
Високото кръвно налягане може да бъде лекувано сравнително лесно чрез промени в начина на живот и / или медикаменти, ако е необходимо.

Това е така, защото в по-голямата си част високото кръвно налягане се причинява от неща, които можете да контролирате. Някои от причините са прием на големи количества сол, липса на физическа активност, наднормено тегло или затлъстяване, висок прием на алкохол, тютюнопушене и лишаване от сън. Докато допълнителните фактори като възраст и фамилна обремененост могат да увеличат риска, гореспоменатите са най-честите причини.

При приблизително един от 20 случая, високото кръвно налягане ще бъде предизвикано от подлежащо заболяване; често бъбречни заболявания и инфекции, диабет, сънна апнея, хормони и проблеми с щитовидната жлеза, както и лупус.

Какви са причините за ниско кръвно налягане

Ниското кръвно налягане не винаги е признак на проблем, но е важно да се идентифицира причината, ако имате симптоми като замъглено зрение, слабост, замайване и припадъци. За разлика от високото кръвно налягане, причините за ниско налягане не са толкова прости.

Бременността и намаленият обем на кръвта също могат да понижат временно, но значително кръвното налягане. Диабет, нежелани лекарствени взаимодействия също влизат в списъка с причини.

Във всеки случай е важно да разкриете причината при Вашия общопрактикуващ лекар, така че може да се приложи подходящо лечение. Обикновено Вашият личен лекар ще се съобрази с медицинската Ви история, възрастта и редовността на симптомите преди прегледа, който ще проследява промените в кръвното налягане в различни ситуации от ежедневието.

Ако резултатите не са убедителни, ще бъдат поискани допълнителни тестове (като ЕКГ или кръвни тестове). Особено, ако вашият личен лекар смята, че анемията или диабетът могат да бъдат фактор.

Как повлияваме високото и ниското кръвно налягане?

Лечението за високо и ниско кръвно налягане са склонни да работят като „ин и ян“. Много от терапиите, които помагат на едно състояние, ще навредят на другото и обратно.

Магнезий

Магнезият е основен минерал, който играе ключова роля в регулирането на кръвното налягане. Увеличаването на приема на магнезий може да бъде много полезно за понижаване на хипертонията (високо кръвно налягане) и намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Хранителните източници, богати на магнезий, включват листни зеленчуци (като спанак), тиквени семки, бадеми, авокадо, кефир и черен шоколад (такива с най-малко 85% какао).

Сол

Солта повишава кръвното налягане, което я прави чудесен приятел на тези с ниско кръвно налягане и враг към тези от другия край на скалата. Ако страдате от високо кръвно налягане, трябва да се съсредоточите върху добавянето на вкус, вместо на сол.

Билки, подправки, оцет и вина за готвене – особено когато се приготвят за дълго време – ще направят света различен.

Калий

Здравословната диета не може да бъде по-важна стане ли дума за регулиране на кръвното налягане. Богатите на калий храни (като бял боб, риба тон и банани) са особено полезни за хора с високо кръвно налягане; те помагат на бъбреците да метаболизират излишната течност и натрий в кръвта.

Упражнения

Силното сърце е важно за тези, които страдат от високо и ниско кръвно налягане. Независимо дали ви харесва разходката, танци, колоездене, плуване или нещо съвсем различно, правете повече от това по-често. Вашето кръвно налягане ще ви благодари.

Алкохол

Високият прием на алкохол може да повлияе на кръвното налягане в двете посоки. Докато не трябва да се отказвате от любимата си напитка завинаги, лекарите препоръчват да намалите риска, като се наслаждавате на възможно най-много дни без алкохол всяка седмица.Съветват да не пиете повече от 50 мл. твърд алкохол или чаша вино/бира на ден.

Тютюнопушене

Тъй като високото кръвно налягане намалява притока на кръв през тялото, пушенето прави усложненията много по-лоши. Ако се откажете от пушенето, едновременно ще помогнете на артериите и драстично ще намалите риска от сърдечни заболявания само за една година.

Медикаменти

Когато промените в начина на живот не са достатъчни, за да свършите работата, вашият общопрактикуващ лекар може да предложи лекарства или лекарства, които да помогнат за нормализиране на кръвното налягане и намаляване на симптомите. Това могат да бъдат диуретици (които намаляват налягането чрез премахване на излишната вода в тялото), АСЕ инхибитори , бета-блокери. Моля, консултирайте се с личния си лекар преди да потърсите медицинско лечение.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари