Какво представлява косопадът?

Космите растат навсякъде по кожата на човек, освен по дланите на ръцете и плантарната повърхност на ходилата, но много от тях са твърде тънки и на практика невидими.

Косата е съставена от протеин, наречен кератин, който се произвежда в космените фоликули във външния слой на кожата. Тъй като фоликулите произвеждат нови клетки на косата, старите клетки се изтласкват през повърхността на кожата със скорост от около 15 сантиметра годишно.

Косата, която виждате, всъщност е съвкупност от мъртви кератинови клетки. Главата на зрелия човек има около 100 000 до 150 000 косми и губи до 100 от тях на ден; намирането на няколко паднали косъма на четката за коса не е непременно причина за тревога.

Във всеки един момент около 90% от космите на скалпа на човек растат. Всеки фоликул има свой собствен жизнен цикъл, който може да бъде повлиян от възраст, болест и голямо разнообразие от други фактори. Този жизнен цикъл е разделен на три фази:

 • Анагенактивен растеж на косата, който продължава от две до шест години.
 • Катаген-транзиторен растеж на косата, който трае две до три седмици.
 • Телоген-фаза на почивка, която продължава около два до три месеца; в края на фазата на почивка космите падат и нови ги заместват. Цикълът на отглеждане започва отново.

С напредването на възрастта скоростта на растежа на косата намалява.   Има много видове косопад, наричани още алопеция:

 • Инволюционната алопеция е естествено състояние, при което косата постепенно намалява с възрастта. Повече косъмчета преминават във фазата на покой, а останалите косми стават по-къси и по-малко.
 • Андрогенната алопеция е генетично заболяване, което може да засегне както мъжете, така и жените. Мъжете с това състояние, могат да започнат да страдат от загуба на коса още в тийнейджърските им години или в началото на 20-те години. Характеризира се с отслабване на косата и постепенно изчезване на косата от короната и предния скалп. Жените с това състояние, не изпитват забележимо изтъняване до 40-те си години или по-късно. Жените изпитват общо изтъняване по цялата скалпа, с най-голяма загуба на коса в короната.
 • Alopecia areata често започва внезапно и причинява частична загуба на коса при деца и млади хора. Това състояние може да доведе до пълно оплешивяване (alopecia totalis). Но при около 90% от хората с това състояние косата се връща след няколко години.
 • Alopecia universalis-причинява падане на всички косми по тялото, включително на веждите, миглите и срамните косми.
 • Trichotillomania,  наблюдаванa най-често при деца, е психологическо разстройство, при което човек скубе собствената си коса.
 • Telogen effluvium,е временно изтъняване на косата върху скалпа, което се случва поради промени в цикъла на растеж на косата. Голяма част от космите навлизат в фазата на покой едновременно, което води до падане на косата и последващо разреждане.
 • Scarring alopecias води до трайна загуба на коса. Възпалителни състояния на кожата (целулит, фоликулит, акне) и други кожни заболявания (като някои форми на лупус и lichen planus) често водят до белези, които разрушават способността на косата да се регенерира.

От какво се причинява косопада?

Лекарите не знаят защо някои космени фоликули са програмирани да имат по-кратък период на растеж от други. Няколко фактора обаче могат да повлияят на косопада:

 • Хормони- абнормални нива на андрогени (мъжки хормони, които обикновено се произвеждат от мъже и жени)
 • Гени- както от мъжки, така и от женски родители, може да повлияе на предразположеността на човек към мъжки или женски тип плешивост.
 • Автоимунни заболявания-може да причини алопеция ареата. При алопеция ареата, имунната система се обостря по неизвестни причини и засяга космените фоликули. При повечето хора с alopecia areata, косата расте обратно, въпреки че може временно да бъде много фина и вероятно по-светъл цвят преди да се върне обратно към нормалното оцветяване и дебелина.
 • Диета- с ниско съдържание на протеини или диета с ограничена калоричност също може да причини временна загуба на коса.
 • Заболявания-болести на щитовидната жлеза, лупус, диабет, желязодефицитна анемия, хранителни разстройства и анемия могат да причинят загуба на коса. Повечето пъти, когато се лекува основното състояние, косата се връща, освен ако няма белези, както при някои форми на лупус, лихен планус или фоликуларни нарушения.

Подбрани теми:

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари