ketonna dieta hrani

Кето диета: кои пациенти могат да се възползват?

Когато става въпрос за справяне с болестите, повечето диети имат предпазна роля: хранете се по-добре, отслабнете и по този начин правете превенция на редица заболявания. През последните години, кетонната диета (КД) е променила тази динамика, като е класифицирана като по-малко превантивна и повече лечебна. Поддръжниците й твърдят, че пациентите със сериозни и животозастрашаващи състояния всъщност правят повече от това да се хранят здравословно. Те прилагат един не фармакологичен подход, който може директно да повлияе на резултатите им.

В епоха, диктувана от растящите разходи за медикаменти и цялостното поскъпване на храните, това определено е причина за вълнение.

Кето диетите са били използвани при специализирани случаи, като например контрол на епилепсия, в продължение на години .
Въпреки това, интересът към този подход при състояния като затлъстяване, диабет и други хронични заболявания се разраства през последното десетилетие в светлината на вълнуващи лабораторни данни и предварителни клинични проучвания.

В този общ преглед ще разгледаме по-отблизо какво показва последното изследване за ценността на КД в няколко различни аспекта

Какво представлява кетонната (кето) диета?

Класическата КД се състои предимно от мазнини (80-90%), като останалата част се запълва с протеин (8% -15%) и в минимална степен, въглехидрати (2% -5%). Целта е да се имитира състоянието на организма по време на глад, без да се накърни способността му за растеж. Чрез ограничаване на количеството въглехидрати и метаболизма на протеините, енергията се извлича от мазнините в тялото или се консумира в диетата. Тъй като нивата на глюкоза намаляват, кетоновите тела, получени от мазнини, започват да поемат ролята на основния енергиен източник на тялото, метаболитно състояние, известно като кетоза.

В допълнение към класическите КД , има три общи варианта на тази диета: триглицеридна диета със средна верига, модифицирана диета на Аткинс и лечение с нисък гликемичен индекс. Те дават на практикуващите повече вариабилност, тъй като се опитват да предложат на пациентите си вкусни възможности чрез увеличаване на протеините, намаляване на мазнините, заместване на всички, с изключение на растителни въглехидрати, различни от скорбяла, и други стратегии.

Ако не е направена правилно, кетогенната диета носи рискове, включително недостиг на хранителни вещества, хиповолемия, хипокалиемия, камъни в бъбреците и подагра.

Тези рискове обаче могат да бъдат сведени до минимум с правилно формулирана диета

Какво съдържа кетонната чиния ?

КД съдържа дълъг списък с храни, които трябва да бъдат ограничени или избегнати, включително:

 • Зърна и продукти от зърнени храни (ориз, пшеница, ръж, овес, ечемик, киноа, паста, пица)
 • Бобови растения и боб
 • Нишестени зеленчуци и грудки (грах, царевица, картофи)
 • Плодове с високо съдържание на въглехидрати; сушени плодове (банани, ябълки, портокали)
 • Нискомаслени млечни продукти
 • Рафинирани мазнини и масла; растително масло
 • Захар
 • Алкохол

Когато става въпрос за това, кое е позволено , КД предлага набор от опции, включително говеждо, свинско, птиче месо, риба, яйца, сирена, авокадо, зехтин и кокосово масло. Включени са и разнообразни зеленчуци без скорбяла, като салата от зеленчуци, зелен фасул, зеле и броколи.

Разпределение на въглехидрати,белтъци,мазнини при кето диета. Източник : www.medscape.com

Въпреки че тези диети са силно ограничителни, високият им прием на мазнини също може да ги направи „пикантни и удовлетворяващи“, особено като се има предвид, че те обикновено не идват с ограничения на калориите като толкова много други диети.

Последни клинични данни за различни заболявания и състояния

Епилепсия: нови ползи и рискове от старото лечение

КД може да е привлекла ново внимание, но медицинските й корени са на около един век. Първоначално е била проектирана като лечение на епилепсия през 1921 г. [4], предназначена да имитира гладуването и известните ползи от потискане на припадъците. Лечението излезе от полза с появата на антиепилептични медикаменти като фенитоин малко повече от десетилетие по-късно, но тя се върна , когато анекдотичните сведения за деца с резистентна към лечението епилепсия се повлияват след започването й. [5].

Причините, поради които тя е толкова ефективна, са определено по-малко ясни.
Има ключови нерешени въпроси около директните ефекти на мастните киселини върху възбудимостта, ограничаването на гликолизата и антиоксидантната активност и възможната роля на микробиома в червата. Идеята, че промененият или абнормен метаболизъм е основна причина за епилепсия, нараства.

Въпреки големия си успех, КД крие и рискове. През 2008 г. изследователите съобщават за два случая на внезапен сърдечен арест при деца на диета за период от 3 години [10]. Нарушената функция на миокарда и удължаването на QT интервала (както е документирано на ЕКГ) са усложнения, свързани с дефицит на селен от следване на КД.

Диабет тип 2 / Затлъстяване: прекъсване на цикъла

Историческият преход към насърчаване на диети с ниско съдържание на мазнини, често под формата на храни с високо съдържание на въглехидрати с повишен гликемичен индекс, се разглежда като основен фактор за настоящата епидемия от затлъстяване.
Сега изследователите проучват дали КД може да помогне „духът да се върне обратно в бутилката“. Резултатите са обещаващи, тъй като отделните мета-анализи показват, че КД води до по-голяма загуба на тегло, отколкото неговите нискомаслени аналози [12], като едновременно с това потиска апетита.
В свързаните с това усилия, КД се превърна в фокусна точка за изследователи, насочени към диабет тип 2.

По дефиниция, диабет тип 2 е състояние на непоносимост към въглехидрати ,така че концептуално има смисъл намаляването или елиминирането на въглехидратите поне да подобри контрола (например, ще намали изискванията за лекарства) и може би ще помогне да се преодолее основния метаболитен проблем.

Способността на КД да намали необходимостта от антидиабетни лекарства чрез подобряване на гликемичния контрол, загуба на тегло и други ключови резултати е наблюдавана в многобройни проучвания през последните 20 и повече години, както самостоятелно, така и в сравнение с други хранителни интервенции.
[14,15,16,17,18,19] Също наскоро беше съобщено, че кетогенните добавки за напитки могат да подобрят гликемията и инсулиновата чувствителност, знак за продължаващото желание да се предоставят ползите от КД без тежестта да се ангажират пациентите с него в пълна степен.[20]

Въпреки тези ползи, нито едно съществуващо проучване не е достатъчно качествено, за да се установи дългосрочна безопасност и ефикасност. Тъй като пациентите с диабет, които ограничават въглехидратите, са изложени на риск от хипогликемия, се препоръчва прилагането на тази диета да бъде придружено от промяна на дозата на инсулина [21].

Рак: унищожаваме туморите там, където растат

Ракът е известна хетерогенна болест, макар че една линия, която свързва множество видове, е ефектът на Варбург, който описва как раковите клетки използват глюкозата като основен източник на енергия [2]. Това направи КД атрактивна възможност за допълнителна ракова терапия, като теорията е, че прекъсването на снабдяването с енергия на тумора ще помогне за ограничаване на разпространението му.
Резултатите са неконсистентни, ако се приложат за многообразна болест като ракa. [22]

При проучвания със серия от 78 пациента с различни видове тумори се съобщава за тенденция към по-добри резултати, включително един случай на спиране на прогресията, сред строгите привърженици на КД в палиативната среда. При пациенти с глиома, докладите не са отбелязали сериозни странични ефекти към този хранителен подход . [24] Последните МР сканирания отбелязват натрупването на кетонни тела при двама пациенти с мозъчни тумори, които се придържат към тази диета.

Понастоящем не е възможно изграждането на убедителна причина за ефикасността на този подход. [22,26] Към днешна дата проучванията се определят от тяхната непоследователност и дори позитивните доклади страдат от лош дизайн. Докато тези анекдотични доклади не се подложат на суровостта на рандомизираните проучвания, КД ще остане обещаваща, но необоснована интервенция при рак.

Основни точки:

Да кажем, че сме в начален стадий на опознаване на лечение, което можем да проследим до 1921 г., може да звучи нелогично, но въпреки това е вярно.
Въпреки че въздействието на КД при епилепсия е безспорно, и обещаващо при лечение на затлъстяване и диабет тип 2 , подкрепено от нарастващите доказателства, голяма част от случаите за неговото приложение при ракови и неврологични заболявания зависят от ранни, анекдотични доказателства.

Източници:

 1. Gasior M, Rogawski MA, Hartman AL. Neuroprotective and disease-modifying effects of the ketogenic diet. Behav Pharmacol. 2006;17:431-439. Abstract
 2. Branco AF, Ferreira A, Simões RF, et al. Ketogenic diets: from cancer to mitochondrial diseases and beyond. Eur J Clin Invest. 2016;46:285-298. Abstract
 3. McArtney R, Bailey A, Champion H. What is a ketogenic diet and how does it affect the use of medicines? Arch Dis Child Educ Pract Ed. 2017;102:194-199. Abstract
 4. Wilder RM. The effect of ketonemia on the course of epilepsy. Mayo Clin Proc. 1921;2:307-308.
 5. Neal EG, Chaffe H, Schwartz RH, et al. The ketogenic diet for the treatment of childhood epilepsy: a randomised controlled trial. Lancet Neurol. 2008;7:500-506. Abstract
 6. Stafstrom CE, Rho JM. The ketogenic diet as a treatment paradigm for diverse neurological disorders. Front Pharmacol. 2012;3:59.
 7. Martin K, Jackson CF, Levy RG, Cooper PN. Ketogenic diet and other dietary treatments for epilepsy. Cochrane Database Syst Rev. 2016;2:CD001903.
 8. Simeone TA, Simeone KA, Stafstrom CE, Rho JM. Do ketone bodies mediate the anti-seizure effects of the ketogenic diet? Neuropharmacology. 2018;133:233-241. Abstract
 9. Rho JM, Sankar R. The ketogenic diet in a pill: is this possible? Epilepsia. 2008;49 Suppl 8:127-133. Abstract
 10. Bank IM, Shemie SD, Rosenblatt B, Bernard C, Mackie AS. Sudden cardiac death in association with the ketogenic diet. Pediatr Neurol. 2008;39:429-431. Abstract
 11. Abbasi J. Interest in the ketogenic diet grows for weight loss and type 2 diabetes. JAMA. 2018;319:215-217. Abstract
 12. Bueno NB, de Melo IS, de Oliveira SL, da Rocha Ataide T. Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2013;110:1178-1187. Abstract
 13. Gibson AA, Seimon RV, Lee CM, et al. Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2015;16:64-76. Abstract
 14. Hussain TA, Mathew TC, Dashti AA, Asfar S, Al-Zaid N, Dashti HM. Effect of low-calorie versus low-carbohydrate ketogenic diet in type 2 diabetes. Nutrition. 2012;28:1016-1021. Abstract
 15. Westman EC, Yancy WS, Jr, Mavropoulos JC, Marquart M, McDuffie JR. The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutr Metab (Lond). 2008;5:36.
 16. Dashti HM, Mathew TC, Khadada M, et al. Beneficial effects of ketogenic diet in obese diabetic subjects. Mol Cell Biochem. 2007;302:249-256. Abstract
 17. Boden G, Sargrad K, Homko C, Mozzoli M, Stein TP. Effect of a low-carbohydrate diet on appetite, blood glucose levels, and insulin resistance in obese patients with type 2 diabetes. Ann Intern Med. 2005;142:403-411. Abstract
 18. Yancy WS, Jr, Foy M, Chalecki AM, Vernon MC, Westman EC. A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabetes. Nutr Metab (Lond). 2005;2:34.
 19. Gumbiner B, Wendel JA, McDermott MP. Effects of diet composition and ketosis on glycemia during very-low-energy-diet therapy in obese patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus. Am J Clin Nutr. 1996;63:110-115. Abstract
 20. Myette-Côté É, Neudorf H, Rafiei H, Clarke K, Little JP. Prior ingestion of exogenous ketone monoester attenuates the glycaemic response to an oralglucose tolerance test in healthy young individuals. J Physiol. 2018 Feb 15. [Epub ahead of print]
 21. Gupta L, Khandelwal D, Kalra S, Gupta P, Dutta D, Aggarwal S. Ketogenic diet in endocrine disorders: Current perspectives. J Postgrad Med. 2017;63:242-251. Abstract
 22. Oliveira CL, Mattingly S, Schirrmacher R, Sawyer MB, Fine EJ, Prado CM. A nutritional perspective of ketogenic diet in cancer: a narrative review. J Acad Nutr Diet. 2017 Mar 30. [Epub ahead of print]
 23. Jansen N, Walach H. The development of tumours under a ketogenic diet in association with the novel tumour marker TKTL1: A case series in general practice. Oncol Lett. 2016;11:584-592.
 24. Schwartz K, Chang HT, Nikolai M, et al. Treatment of glioma patients with ketogenic diets: report of two cases treated with an IRB-approved energy-restricted ketogenic diet protocol and review of the literature. Cancer Metab. 2015;3:3.
 25. Artzi M, Liberman G, Vaisman N, et al. Changes in cerebral metabolism during ketogenic diet in patients with primary brain tumors: 1H-MRS study. J Neurooncol. 2017;132:267-275. Abstract
 26. Chung HY, Park YK. Rationale, feasibility and acceptability of ketogenic diet for cancer treatment. J Cancer Prev. 2017;22:127-134. Abstract
 27. Gano LB, Patel M, Rho JM. Ketogenic diets, mitochondria, and neurological diseases. J Lipid Res. 2014;55:2211-2228. Abstract
 28. Stafstrom CE, Rho JM. The ketogenic diet as a treatment paradigm for diverse neurological disorders. Front Pharmacol. 2012;3:59.
 29. McSwiney FT, Wardrop B, Hyde PN, Lafountain RA, Volek JS, Doyle L. Keto-adaptation enhances exercise performance and body composition responses to training in endurance athletes. Metabolism. 2017 Nov 3. [Epub ahead of print]

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари