Кисти на яйчника: трябва ли да бъдат остранявани?

Това е често срещано гинекологично откритие: растеж на яйчника, който се оказва доброкачествена киста. Необходимо ли е хирургично отстраняване? Не винаги, според данни от ново проучване на над 1 900 такива случаи, при които резултатите са били проследявани в продължение на две години след диагнозата.
Екипът на изследването сега смята, че повечето жени с неракови кисти на яйчниците могат просто да бъдат наблюдавани с течение на времето, вместо да имат инвазивна операция за отстраняване на растежа.

Какво представляват и какви са усложненията?

Кистите на яйчниците са напълнени с течност торбички, които се развиват върху яйчниците и се идентифицират чрез ултразвукови сканирания. Те са често срещани и обикновено не причиняват никакви симптоми. В някои случаи могат да доведат до болка в таза и подуване на корема. Кистите могат да бъдат неракови (доброкачествени) или ракови и трябва винаги да се отстраняват, ако се подозира, че са ракови. Въпреки това, дори когато кистата е доброкачествена, лекарите често препоръчват премахване поради загриженост за сериозни усложнения, като например киста, която се спуква или причинява изкривяване на яйчниците. Съществува и възможността доброкачествената киста да се превърне в злокачествена, или първоначално да е била идентифицирана като доброкачествена. Но операцията идва със собствени рискове и усложнения.

Какъв е подходът?

При доброкачествени кисти лекарите понякога се обръщат към „бдително чакане” – провеждане на планови ултразвукови сканирания за наблюдение на размера и външния вид на кистата. Много кисти на яйчниците ще изчезнат с времето или няма да се променят. Обаче внимателното изчакване е спорно и някои лекари смятат, че доброкачествените кисти трябва винаги да се отстраняват. В опит да решат въпроса, екип от учени проследяват двугодишни резултати за 1919 жени, средна възраст 48 години, в 10 страни. Всички жени са подложени на мониторингови сканирания в продължение на две години, след като са диагностицирани с доброкачествени кисти. Средният размер на кистата е 4 сантиметра. В един от петте случая кистите просто изчезват от самосебе си, според доклада, публикуван на 5 февруари в Oncology. В други 16% от случаите, жените впоследствие продължават да имат хирургично отстраняване на кистите.

Но като цяло, в 80% от случаите, или кистата изчезва или не се нуждае от операция, установили изследователите. Само много малък брой – 12 жени, или само 0,4% – били по-късно диагностицирани с рак на яйчниците. Тези случаи може би се дължат на неправилно диагностициране на кистите като доброкачествени при първоначалното ултразвуково сканиране, а не на доброкачествена рак на кистата. Скоростта на усукване на яйчниците или руптура на кистата също е много малка – съответно 0,4% и 0,2%. Въз основа на тези констатации, рисковете от бдително чакане трябва да бъдат балансирани срещу рисковете от хирургически усложнения, заключават авторите на изследването. Рискът от хирургични усложнения – като перфорация на червата – при жените на възраст от 50 до 74 години е между 3 и 15 процента, отбелязват те.

Въпреки, че мнението е разделено, повечето хирурзи по света вярват, че доброкачествените кисти на яйчниците трябва да бъдат хирургично отстранени

Новите данни предполагат ползата от чакане без операция. Разбира се, по-нататъчно проучване е препоръчително и всеки случай трябва да се подхожда индивидуално към всеки пациент. Въпреки това, има доказателства в подкрепа на този алтернативен метод за лечение при подходящия пациент и обстановка.


Източници:
Mitchell S. Kramer, M.D., chairman, department of obstetrics and gynecology, Northwell Health’s Huntington Hospital, Huntington, N.Y.; Imperial College London, news release, Feb. 5, 2019

Споделете!

Коментари