Липса на сън – ето някои от признаците

Всички знаем колко е важен съня. Ако се борите да заспите или прекарвате нощите, въртейки се или хъркайки, може да сте един от до 70 милиона души страдащи нарушение на съня.

Докато някои проблеми със съня са остри и траят само няколко нощи или седмици, други са хронични, което може да има дългосрочно въздействие върху вашето здраве.

Нарушенията на съня са свързани с рискове за здравето, вариращи от повишен риск от злополуки и наранявания до наднормено тегло, диабет, депресия и инфаркт, така че получаването на точна диагноза и лечение е от съществено значение.

Ето четири признака, които сочат за нарушение на съня:

1.Умора

Нормално е да се чувствате изтощени след една нощ в града или дълъг телевизионен маратон, но прекалената сънливост, след като прекарате осем часа под чаршафите, може да е признак на разстройство на съня.

Лошия сън увеличава чувството на умора ,а никой не иска да се чувства уморен през цялото време.

Безсънието, което може да е причинено от трудно заспиване или лоши сънища, може да навреди на работоспособността ви. Острата инсомния засяга до 25% от възрастните.Стресът, болестите и страничните ефекти на медикаментите са чести причини.

Безсънието се счита за хронично, когато се случва поне три нощи седмично в продължение на повече от три месеца. Изследванията показват, че леченията, изхождащи от подобрени навици на съня до когнитивно-поведенческа терапия, са ефективни за справяне с безсънието.

2. Въртене в леглото

Синдромът на неспокойните крака (Restless Leg Syndrome или RLS) предизвиква непреодолимо желание за движение на краката, като симптомите са най-тежки през нощта, което може да доведе до прекарване на нощта в ритане и въртене.

До 10% от населението има RLS и 80% от тези с такова състояние също претърпяват периодично движение на крайниците по време на сън, потрепвания или резки движения, които се извършват толкова често, колкото на всеки 15 минути през нощта, което затруднява преминаването в спокоен сън. Всъщност, безсънието е най-честата причина, поради която тези с RLS търсят своя лекар, според едно проучване.

3.Хъркане

Вашият партньор може да бъде първият, който да забележи симптомите на нарушение в съня.

Хъркането може да ви събуди или да събудите партньора си, който ви подтиква да се обърнете, като това може още повече да задълбочи неприятните звуци.

Случайните пристъпи на хъркане може и да не са голяма работа (студ или алергии са често срещани причини за хъркане), но хроничното хъркане е предупредителен знак за обструктивна сънна апнея (OSA), нарушение на съня, при което обструкцията на дихателните пътища причинява повтарящи се нощни събуждания.

Според проучване от 2018 г. разпространението на сънна апнея се увеличава и често е недиагностицирано и нелекувано. Въпреки че състоянието може да доведе до многократни паузи в дишането, които ви карат да се събудите, 25% от тези с OSA не изпитват сънливост през деня; хъркането може да е основният знак, че нещо не е наред.

Търсенето на лечение за OSA е важно, защото състоянието е свързано с рискове за здравето, включително сърдечно-съдови заболявания и депресия; сънната апнея също е свързана с по-висока честота на колоректален рак, според проучване от 2019 година.

4.Трудности с концентрацията

Твърде малко сън или въртенето през цялата нощ може да затрудни фокусирането върху отчетите за разходите или да си спомните списъка с хранителни стоки. Затруднено концентриране е симптом на няколко нарушения на съня, включително безсъние и сънна апнея.

Част от въпроса е, разбира се, липсата на сън (изследванията показват, че невроните в мозъка ви работят по-бавно, когато сте уморени), но може да се случват и по-големи неща.

Сънната апнея изглежда предизвиква промени в мозъка. Проучване, публикувано в Journal of Sleep Research, установи, че нивата на три невротрансмитера са засегнати от сънна апнея, което води до повишена раздразнителност и стрес, което може да затрудни фокусирането. Допълнителни проучвания показват, че тези с OSA показват дефицит в множество области на мозъка.

Няма нужда да се паникьосвате, ако хъркате и се въртите, събуждате се уморени или се борите да се концентрирате ; ако симптомите продължават през нощта или засягат функционирането Ви през деня, винаги търсете консултация от специалист.


Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари