Лошото хранене може да повиши риска от рак

Нездравословни хранителни навици могат да повишат риска от рак колкото консумацията на алкохол, съобщават нови изследователски доклади.

Проучването на университета Тафтс установи, че лошите диети причиняват същия брой случаи на рак, колкото и консумацията на алкохол .

Изследователите твърдят, че тяхното проучване изчислява, че хранителните фактори са допринесли за над 80 000 от новите инвазивни случаи на рак, отчетени през 2015 г., или около 5% от всички за тази година сред възрастните в САЩ.

Алкохолът се свързва с 4% до 6% от случаите, наднорменото тегло и затлъстяването с 7% до 8% от случаите, и физическа неактивност с 2% до 3%, отбелязват авторите на изследването.

Проучването установи също, че лошото хранене е свързано с 38% от случаите на колоректален рак и с близо 26% от рак на устата, фаринкса и ларинкса, докладвани през 2015 г. в САЩ.

В действителност през 2015 г. лошото хранене се свързва с над 52 200 случая на колоректален рак; над 14 400 на рак на устата, фаринкса и ларинкса; почти 3,200 болни от рак на матката; малко над 3000 случая на рак на гърдата при жени в постменопауза; 2000 случая на рак на бъбреците; почти 1600 страдащи от рак на стомаха; и 1000 болни от рак на черния дроб.

Изследователите разглеждат специфичните хранителни навици, свързани с риска от рак.
Ниският прием на пълнозърнести храни е свързан с най-голям брой и процент от случаите на рак, свързани с храненето, последвани от нaмален прием на млечни продукти, консумиране на много преработено месо или червено месо, намалена консумация на зеленчуци и плодове и прием на големи количества захарни напитки.
Затлъстяването играе роля при около 16% от случаите на рак свързан с хранене, показват резултатите.

Мъже, хора на средна възраст (на възраст от 45 до 64 години) и чернокожи и латиноамериканци са имали най-висок процент на ракови заболявания, в сравнение с други възрастови, полови или расови / етнически групи, според доклада. Изследването е публикувано на 22 май в списание JNCI Cancer Spectrum.

Източници


Tufts University, news release, May 22, 2019

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари