Може ли кафето да понижи риска от жлъчни камъни?

Към многото факти, по които изглежда, че кафето носи неочаквани ползи за здравето, добавете понижен риск от болезнени камъни в жлъчката.

След като проследяват близо 105 000 датчани за средно осем години, изследователите установяват, че тези, които пият повече от шест чаши на ден от най-популярната напитка в света, имат 23% по-малък риск от развитие на камъни в жлъчката.

Но какво да кажем за обикновения датчанин, който пие само две чаши на ден? Или средно статистическият българин, който консумира между една и две чаши дневно? Проучването има добри новини и за тях. Оказва се, че дори малки количества кафе изглежда са намаляват риска от жлъчни камъни.

В сравнение с тези, които се върздържали от кафето, участниците, които пиели само една чаша на ден, намалили риска от камъни в жлъчката с около 3%.

Междувременно тези, които консумирали три до шест чаши на ден, намалили риска си със 17%.

Какво представляват жлъчнте камъни?

Жлъчните камъни са твърди образувания, които могат да се натрупат в жлъчния мехур, където понякога могат да блокират жлъчните пътища. Когато се развие това изключително болезнено състояние, операцията за отстраняването им често е избор за лечение


И така, какво остава за кафето, което изглежда намалява риска? Tybjaerg-Hansen заяви, че засега „можем само да спекулираме с това“. .

Но тя отбеляза, че тъй като кофеинът се отделя чрез жлъчката, е възможно той да намали количеството на холестерола, намиращ се в нея. Това би могло да намали риска от камъни в жлъчката, като се има предвид, че развитието на камъни в жлъчката зависи от баланса до голяма степен между холестерола и жлъчните киселини.

Кафето също така стимулира мускулните контракции, които движат масите през гастроинтестиналния тракт.

Що се отнася до това дали съдържанието на кофеин в кафето е причината, Tybjaerg-Hansen каза: „да, това е възможност.“ Това повдига вероятността чая или шоколада също да намаляват риска от камъни в жлъчката.

Но каквото и да стои зад силата на кафето, тя вярва, че последващите генетични анализи на екипа показват, че това е самото кафе – а не фактори на начина на живот, общи за пиещите кафе.

Друг експерт не е толкова сигурен.

Д-р Антъни Блейър е професор по нефрология в Училището по медицина на Уейк Форест във Уинстън-Салем, щата Ню Йорк. Той не е участвал в датското проучване и преди това не е бил запознат с каквато и да е връзка между от кафето и жлъчните камъни.

Bleyer призна, че много хора ще намерят изследвания като това интересно, като се има предвид, че пиенето на кафе е толкова често срещан навик. „Но от научна гледна точка не съм голям фен“, добави той.

От една страна, консумацията на шест чаши кафе е доста – каза той, – и [високото ниво на] кофеин може да има големи ефекти върху съня, стомашния рефлукс и аритмиите.

Но най-важното, каза Блейър, нещата, които карат хората да пият много кафе на първо място, „могат да причинят и други промени в диетата“. И тогава може да се окаже, че промените в диетата, а не самото кафе, оказват влияние върху риска от камъни в жлъчката.

Неговият съвет: не поставяйте твърде много надежди в силата на кафето, за да намалите риска от камъни в жлъчката. Засега, каза той, „тези проучвания показват само асоциация, която не е дефинитивна“.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари