Има ли недостатъци от вегетарианските диети?

16 ноември 2019 г. – Става все по-популярно хората да се хранят без месото поне за някакво време.

Неотдавнашна анкета на Vegetarian Resource Group установи, че 46% от анкетираните казват, че винаги или понякога избират вегетариански ястия, когато вечерят навън. Основната причина? Здраве.

Въпреки че вегетарианското хранене има звездна здравна репутация, последните проучвания се съсредоточиха върху това как може да навреди вегетарианската диета и по-строгите веган планове, включително отбелязвайки риск от инсулт, вреди за здравето на мозъка, загуба на коса и депресия.


И така, има ли недостатъци на тези уж здравословни модели на хранене?

„За здравите хора като цяло не виждам причина, вегетарианска диета да е рискова за здравето,“ казва Ци Сун, доктор по хранителни науки в Харвард Т.Х. Чан училище по обществено здраве.

Но последните проучвания на Сун и тези на други силно предполагат, че качеството на растителната храна има значение, когато става дума за ползи за здравето.

Вегетарианската диета винаги изключва месо, риба и птиче месо, според определението, използвано от групата на вегетарианските ресурси.

Веганите също не приемат млечни продукти като мляко, яйца и сирене, както и продукти на животинска основа като желатин.

Последователите не използват други животински продукти, включително мед, вълна, коприна и кожа. Поради тази причина има известни клопки в храненето „без храна“, но познанието на индивида в науката за храненето и използването на добавки при нужда може да помогне на хората да ги преодолеят.

Недостатъци във вегетарианското/веганско хранене

Риск от инсулт.

Британските изследователи проучват повече от 48 000 мъже и жени без история на сърдечно заболяване или инсулт в продължение на около 18 години. Вегетарианците са с 13% по-нисък риск от сърдечни заболявания, отколкото месоядците. Но те също имали 20% по-висок процент на инсулт, в сравнение с хората, които включвали месото в диетата си.

Проучването се провежда трикратно за всеки 1000 души за 10 години.

Това е наблюдателно проучване, което не показва причина и следствие. Това навежда на мисълта, че може би вегетарианската диета не намалява риска от инсулт навсякъде; и темата заслужава повече изследване.

Здравето на мозъка.
Друг експерт пише, че тенденцията към вегетариански диети може да доведе до „криза на холин“. Холинът е хранително вещество, което е важно за здравето на мозъка и други функции.

Вегетарианската диета определено е по-ниска при холин, приемът на няколко яйца седмично наистина може да помогне за увеличаване на холина.

Веганите трябва да обмислят добавка, особено жените в детеродна възраст. Добавката трябва да бъде сертифицирана по USP, тъй като това означава, че независима компания е проверила съставките и количествата обозначени на етикета.

Веганите трябва да обмислят добавка, особено жените в детеродна възраст. Добавката трябва да бъде сертифицирана по USP, казва тя, тъй като това означава, че независима компания провери съставките и количествата на етикета.

Загуба на коса.
И така, може ли отказът от месо да доведе до загуба на коса? Неотдавнашен доклад установи, че тежката липса на протеини, наред с други недостатъци в диетата, може да доведе до това. Това е така, защото месото съдържа желязо, витамин В и цинк, които са важни за растежа на косата.

Докато желязото се намира в храни като сух боб и тъмнозелени, листни зеленчуци, по-трудно е да усвоите желязо от чиста вегетарианска диета. От друга страна е сравнително лесно да ги приемате като добавки.

Вегетарианците и веганите трябва да полагат специални грижи, за да набавят достатъчно желязо.

Проблеми с настроението.

Може ли вегетарианската и веганската диета да влошат настроението ви? Мненията по този въпрос са смесени. Някои проучвания са установили, че отказа от месо подобрява настроението, а други са установили точно обратното. В едно проучване на 400 нови майки, 80 съобщават за следродилна депресия.

Вегетарианската диета беше един от факторите, който изглежда прави вероятността от депресия по-голяма. В друго проучване изследователите сравняват вегетарианци, вегани и хора, които се хранят както с растения, така и с животни, и откриват, че веганите имат по-ниски нива на тревожност и стрес от месоядците.

Други изследователи разгледаха проблемите с психичното здраве при вегетарианците и заключиха, че е по-вероятно да ги имат, но средно психичните проблеми са били там, преди хората да започнат да се хранят с вегетарианска диета. И изследователите подчертават, че не са намерили причинно-следствена връзка.

Внимание! Не бъдете Junk вегетарианци.

Докато хората често разглеждат веганската или вегетарианската диета като автоматично здравословна, това не е така.

Ако сте вегани, но приемате много пържени картофи, рафинирани въглехидрати като бял хляб, бял ориз, това не е здравословно. Освен да избягвате тези храни, наблягайтe на плодове и зеленчуци. Не плодов сок, а пълноценна храна и ядки.

Източници

Qi Sun, MD, assistant professor of nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston.

Liz Weinandy, registered dietitian, The Ohio State University Wexner Medical Center, Columbus.

Vegetarian Resource Group.

British Medical Journal: “Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study.”

British Medical Journal: Nutrition, Prevention & Health: “Could we be overlooking a potential choline crisis in the United Kingdom?”

Dermatology Practical & Conceptual: „Diet and hair loss: Effect of nutrient deficiency and supplement use.“

Journal of the American College of Nutrition: „Vegetarian Diets in the Prevention and Treatment of Type 2 Diabetes.“

PLOS Medicine: „Plant-Based Dietary Patterns and Incidence of Type 2 Diabetes in US Men and Women: Results from Three Prospective Cohort Studies.“

Journal of the American College of Cardiology: „Healthful and Unhealthful Plant-Based Diets and the Risk of Coronary Heart Disease in U.S. Adults.“

Current Cardiology Reports: „A Heart-Healthy Diet: Recent Insights and Practical Recommendations.“

International Journal of Behavior Nutrition and Physical Activity: „Vegetarian diet and mental disorders: results from a representative community survey.“

Nutrition Neuroscience: „Vegans report less stress and anxiety than omnivores.“

Gastroenterology Hepatology from Bed to Bench: „Nutrition health issues in self-reported postpartum depression.

Nutrients: „Vegan diet, subnormal vitamin B-12 status and cardiovascular health.“

Academy of Nutrition and Dietetics: „Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets.“

Споделете!

Коментари