Омепразол: употреба и механизъм на действие

Омепразол е лекарство, което намалява количеството киселина, което произвежда стомахът ви. Предписва се при язви на стомаха, но можете да го използвате, за да облекчите киселините, свързани с рефлукс например.

Омепразол се предлага като капсули, таблетки и таблетки за диспергиране. Всички те са налични в 10 mg, 20 mg и 40 mg дози. В болница омепразол понякога се прилага интравенозно (i.v).За какво се използва Омепразол?

Можете да закупите омепразол 10 mg таблетки без рецепта от аптеките за:

  • Облекчете симптомите на киселини в стомаха.
  • Гастроезофагеален рефлукс
  • Лечение на язви на стомаха и червата
  • Част е от терапевтичната схема за ерадикация на бактерия в червата (Helicobacter pylori), която е отговорна за пептични язви (другите лекарства в схемата са определени антибиотици).
  • Предотвратяване и лечение на стомашно дразнене или пептични язви, причинени от противовъзпалителни болкоуспокояващи (нестероидни противовъзпалителни средства) като ибупрофен или диклофенак.
  • Намаляване на производството на стомашна киселина при хора с определни видове тумори в панкреаса, които карат стомаха ви да произвежда твърде много киселини.
  • Предотвратяване на вдишването на киселина от стомаха (кисела аспирация), докато сте под обща упойка.

Как работи омепразол?

Омепразол е принадлежи към група лекарства, наречени инхибитори на протонната помпа(PPI-proton pump inhibitor). Протонните помпи се намират в клетките, които покриват стомаха и се използват от тези клетки за производството на стомашна киселина. Омепразол действа, като спира работата на протонните помпи (PPI) и това намалява производството на стомашна киселина.

Чрез намаляване на стомашната киселина омепразол може да помогне за облекчаване на симптомите на лошо храносмилане, както и на симптоми като парене и болка в гърдите, причинени от излишната киселина, постъпваща обратно в хранопровода (киселинен рефлукс). Той също така позволява на хранителната тръба (хранопровод или жлъчка) да заздравее, ако е била повредена от киселината.

Чрез намаляване на количеството киселина в стомаха и горната част на тънкото черво (дванадесетопръстника), омепразол позволява пептичните язви да заздравеят и помага да спрете тяхното завръщане.

Когато се приема с антибиотици за подпомагане на изкореняването на H. pylori бактерии от стомаха, омепразол помага за създаването на по-малко кисела среда в червата, в която антибиотиците могат да бъдат по-ефективни при убиване на бактериите.

Омепразол помага да защитите червата си, ако приемате противовъзпалително болкоуспокояващо средство като диклофенак. Тези болкоуспокояващи спират стомаха ви да произвежда простагландини, които нормално защитават стомашната ви лигавица от солната киселина. Омепразол помага да се сведе до минимум количеството на стомашната киселина, която може да раздразни стомаха ви, докато приемате тези медикаменти.

Колко време работи Омепразол?

Зависи от това защо го приемате. Трябва да получите облекчение от киселините веднага или поне през първите няколко дни от приема на омепразол.

Въпреки това може да се наложи да продължите да приемате омепразол няколко седмици, в зависимост от лекарските назначения. Някои състояния може да изискват да приемате омепразол дългосрочно, за да държите симптомите под контрол. Ако трябва да приемате омепразол непрекъснато в продължение на повече от година, най-вероятно личният ви лекар ще иска да ви наблюдава.

Ако сте закупили омепразол без рецепта, трябва да се посъветвате с вашия лекар, ако симптомите ви не са се подобрили, след като сте го приемали в продължение на две седмици.

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари