Основни принципи за Захарта

Захарта е едно от най-дискутираните неща свързани храненето. Всеки има мнение по този лепкав въпрос. Ето няколко неща, които да имате в предвид преди тайничко да сложите захар в сутрешното си кафе.

Важно е да си прави разлика между естествена захар, добавена захар и заместители на захар.

Разликата между естествена и добавена захар

Захарта се открива естествено в храни като плодове, зеленчуци, млечни и зърнени продукти. Захарта в тези храни е свързана със сложни нутриенти като витамини, минерали, протеин, мазнина и вода.

Добавената захар се отнася за източници на захар, които се добавят в процеса на приготвяне на даден продукт. В този продукт първоначално няма тези нива на захар. Те се добавят във всякакви храни от сладки изделия до сокове. Това са храни с високо съдържание на калории, но бедни на нутриенти. Освен въглехидратите, които носят със себе си те не предлагат нищо повече.

Консумирането на много продукти с добавена захар е свързано с бедна диета и повишено ниво на триглицериди. Най-вероятно приемате и повече калории от необходимото. Това води до качването на килограми. Затлъстяването е рисков фактор за сърдечно съдови заболявания, диабет и различни форми на рак.

Приемането на повече калории, отколкото ви трябват е проблем. Диета богата на храни, съдържаща естествени източници на захар, при калориен излишек, ще има много по-малко вреди върху организма. Някои от тези храни като плодове, зеленчуци и зърнени продукти намаляват риска от заболявания.

Препоръчителният дневен лимит за захар

The American Heart Association препоръчва дневния прием на захар да не надвишава 9 чаени лъжички (36 грама). Това е горе-долу количеството захар, което се открива в 1 безалкохолна напитка или 15 желирани бонбона. Средния американец приема около 77 грама захар на ден.

Ползите от намаляването на захарта

Връзката между захарта и хроничните заболявания е сложна, но всеки може да извлече полза, ако яде по-малко сладко. Дори лекото намаляване на захарта чрез спирането на безалкохолните напитки може да има следните ползи:

  • Намалява калорийния прием
  • Подобрява кръвната захар и контролира енергийните нива
  • Намалява триглицеридите
  • Намалява риска от кариеси и подобрява устната хигиена

Скрити източници на добавена захар

Захарта се добавя в много храни освен сладки и безалкохолни. Ето някои храни със скрита захар в тях:

  • Подправки като барбекю сос, кетчуп, горчица
  • Сосове за салати
  • Преработени меса като шунки и салами
  • Йогурти
  • Крекери
  • Хляб
  • Консерви

Някои пакетирани храни имат малко количество добавена захар, докато други съдържат много. За това винаги преглеждайте хранителното съдържание на продуктите.

Заместители на захар

Силни подсладители като стевията и аспартама не носят със себе си калории и могат да бъдат в пъти по-сладки от захарта. Тяхното влияние на организма е различно. Проучвания доказват, че различните видове подсладители променят чревния състав, увеличават желанията за сладко и водят до много промени в метаболизма.

Съвети за намаляване приема на захар

  • Заменете сладките напитки с вода, в която има резенчета от различни плодове
  • Заместете овкусените йогурти с обикновени
  • Четете етикетите на храните
  • Ползвайте подсладителите умерено
  • Запазвайте сладките десерти за специални моменти
  • Подслаждайте ястия с ябълки или банани

Споделете!

Коментари