Остеопороза: често пропусната при възрастни мъже

Остеопорозата обикновено се възприема като болест на жените, но възрастните мъже също са склонни към загуба на костна маса (въпреки че често не се лекуват), установява ново проучване.

Сред мъжете и жените на възраст над 80 години, жените са три пъти по-склонни да получат лечение, съобщават изследователите.

Остеопорозата е сериозно състояние и за мъжете. След фрактура на бедрената кост, рискът от заболяване и смърт е по-голям сред мъжете, отколкото при жените, отбелязват те.

За целта на изследването докторите сравняват скрининга и лечението на остеопороза сред повече от 13 700 мъже и жени на възраст 70 и повече години.

Излседванията за заболяването включват изследване на костната минерална плътност, измерване на нивата на витамин D и лечение с витамин D, калциеви добавки и бифосфати.

Изследователите разглеждат повече от 11 600 мъже и 460 жени, при които само възрастта е рисков фактор за фрактура на бедрената кост, и друга група- 600 мъже, изложени на риск от остеопороза поради предишна фрактура или лечение, което отслабва костите.

Около 50% от мъжете на възраст от 75 до 79 години имали риск от счупване на бедрената кост, което ги квалифицира за лечение на остеопороза, както и 88% от мъжете на възраст 80 и повече години.

Изследователите са открили, че е по-малко вероятно мъжете да бъдат тествани и лекувани за остеопороза, особено за тези на възраст над 80 години. Взимайки под внимание само възрастта, изследователите са установили, че повече жени, отколкото мъже имали измерена костна плътност (63% спрямо 12%) както и тест за ниво на витамин D (39% спрямо 18%).

Жените имали три пъти по-голяма вероятност да получат добавки с калций и витамин D (63% срещу 20%) и да бъдат лекувани с бифосфонати (44% срещу 5%).

Сред мъжете на 80 и повече години само 10 до 13% са имали измерена костна плътност и по-малко от 1 на 10 са лекувани с бифосфонати.

Мъжете с по-висок риск за фрактури на бедрената кост или тези, които вече са страдали от счупено бедро, често са били пренебрегвани за диагностика и лечение.

Учените не могат да кажат защо мъжете не са били изследвани за остеопороза. Това може да се дължи на липсата на осведоменост относно насоките за скрининг или заетостта на лекарите.

Резултатите показват, че гайдлайните са „неефективни при идентифициране на заболяването при по-възрастните мъже, които биха могли да се възползват от оценката за лечение на остеопороза и превенция на фрактурите“.

Докладът е публикуван онлайн на 14 февруари в списание „Journal of Investigative Medicine“.

Източници:


Journal of Investigative Medicine, news release, Feb. 14, 2019

Join 331 other subscribers

Споделете!

Коментари