Плуване и ползите му за здравето

Как работи?

Ако не обичате да се потите, но обичате предимствата на кардио тренировката, плуването може да е идеалният ви избор.

Водата ви охлажда, дори когато сърцето ви получава страхотна тренировка. Вероятно ще можете да плувате по-дълго, отколкото да тичате. Това е така, защото плуването щади ставите и мускулите ви. Водата също може да действа отпускащо.


Планирайте да плувате 2 1/2 часа седмично. Или разнообразете плуването с други кардио тренировки. Можете да зададете свой собствен темп, като плувате толкова бързо, колкото искате.


Повечето хора плуват дължини в басейн. Ако плувате в море или езеро, уверете се, че знаете как да останете в безопасност в открита вода с течения.

Ниво на интензивност : средно


Ще използвате мускулите на долната и горната част на тялото за стабилна тренировка. Можете да направите плуването си по-трудно, като увеличите темпото за по-дълго време.

Зони на натоварване

Oсновни мускули: да плуването натоварва цялото тяло, вкл. и ядрото (core muscles)
Ръце: да, с ръцете ще замахвате, така че очаквайте да се натоварят.
Крака: да, с тях ще се оттласквате във водата.
Натоварват се също: глутеусите, гърба, корема и общо взето почти всички мускулни групи.

Тип на тренировката

За гъвкавост : да, плуването ви прави по-гъвкави.
Аеробна: да, сърцето ви ще изпомпва повече кръв, за да задоволява повишените метаболитни нужди.
За сила:да, ще станете по-силни от съпротивлението на водата, което е около 12 пъти по-високо от нивото на съпротивление на въздуха.

Ако търсите страхотна аеробна и тотално укрепваща тренировка, тогава не търсете повече. Плуването може да осигури всичко това и още. Ако водата е топла, плуването може дори да има успокояващ ефект върху болните стави и мускули.

Ако времето е горещо, плуването може да ви охлади, докато изгаряте калории, да хвърлите излишни килограми и да влезете във форма. Разбира се, имате нужда от безопасно място за плуване.

Басейните са идеални. Ако ще плувате в езера или океани, трябва да сте много внимателни за течения, температура на водата и други препятствия. И никога не плувайте сами – нито на закрито, нито отвън.

Плуването може да бъде самостоятелно или групово приключение. Може да предпочетете да плувате дължини, ако искате да тренирате сами. Ако сте по-възрастни, бременни или инвалиди, вероятно има специализиран клас само за вас.Мога ли да плувам, ако имам здравословен проблем?

Плуването е най-добрата обща тренировка.

Ако сте бременна, плаваемостта на водата ще премахне стреса от ставите ви. Ако сте плували преди да забременеете, вероятно ще можете да продължите да плувате, освен ако нямате проблем с бременността. Има само няколко неща за вземане в предвид. Уверете се, че водата не е твърде гореща или прекалено студена. И ако някой стил на плуване влоши всеки съществуващ дискомфорт в таза, изберете друг и говорете с Вашия лекар или акушер.

Плуването е чудесна аеробна тренировка за хора с повечето видове артрит. Това може да намали натоварването от ставите ви и да ви помогне да предотвратите наранявания. Също така е добър избор, ако имате болки в кръста. Топлата вода може да бъде много успокояваща. Първо се консултирайте с Вашия лекар, ако имате болки в ставите, претърпяли сте скорошно нараняване, подмяна на ставите или имате артрит.

Ако страдате от диабет, аеробните занимания като плуване могат да бъдат много важна част от вашия план за лечение. Плуването ще ви помогне да изгорите калории, да отслабнете и да поддържате под контрол кръвната си захар. Ако имате висок холестерол, ще имате полза и от плуването. Той ще ви помогне да понижите своя „лош“ LDL холестерол и да повишите своя „добър“ HDL холестерол.

Споделете!

Коментари