Ползи от намаляването на изкуствените подсладители

Съобщението към нас да намалим изкуствените подсладители е ясно! Българинът приема повече от 20 килограма на година. За много от нас, решението е просто: заменяме захарните изделия и напитки със такива, които са без калории и съдържат изкуствени подсладители. Американската Сърдечна Асоциация предлага заменянето на захарните изделия с такива, съдържащи подсладители като начин да намалим калориите, които приемаме и така да имаме и поддържаме едно здравословно тегло.

Изкуствените подсладители придават сладост без да вдигат калориите, но те не са толкова полезни, колкото си мислите. Ето 3 причини да мислите предварително преди да изпиете някоя „диетична напитка“:

1. Не се чувствате сити от изкуствените подсладители

Има увеличаващо се количество доказателства, които подкрепят идеята, че хора, които консумират повече изкуствени подсладители приемат повече калории, от тези които не ги използват. Учените от Университета по Медицина в Йейл са открили, че изкуствените подсладители сигнализират на мозъка да не отделя допамин, хормон с апетит-потискащо действие . Допаминиът е част от възнаградителната система на човешкия организъм , тоест чувстваме се като цяло по-добре, нахранени, сити. Изкуствените подсладители не засищат апетита с калории, казва д-р Давид Лудвиг, професор по Хранене в Харвардския Университет по Обществено Хранене. Диетичните напитки могат да задоволят жаждата и първоначалното желание за нещо сладко, но няма да намалят апетита. Подсладителите могат да излъжат тялото да си мисли, че ще получи повече калории отколкото са му нужни, карайки го да компенсира с повече храна по-късно през деня.

2. Нетърпими пориви за сладко

Ползването на изкуствени подсладители „може да намали чувствителността за сложни вкусове“, обяснява Лудвиг. Замислете се: Изкуствените подсладители са 200 или 600 пъти по сладки от захарта. Колкото повече ги приемате, толкова повече тялото ви свиква да иска тези супер-сладки храни, защото изгражда толеранс. След време, здравословни храни като пълнозърнести продукти, плодове и зеленчуци не изглеждат толкова привлекателни. Дори естествени сладки храни ( моркови, ябълки) не са толкова сладки или засищащи за хората, които ежедневно ползват подсладители.

3. Най-вероятно неблагоприятно променяте чревната си флора

Последната година, учени от Израел открили, че изкуствените подсладители ( аспартам, сукралоза, захарин) допринасят към затлъстяването и диабета, защото имат неблагоприятен ефект върху определени бактерии, които спомагат за разграждането на храната, абсорбирането на нутриенти и поддържането на лигавицата на храносмилателния тракт. Повишава се риска от затлъстяване, регулиране на имунната система и некачествено извличане на важни нутриенти.

Проучването изучавало бактериите и установило, че изкуствените подсладители, нарушават баланса на микрофлората в храносмилателната система на мишки като увеличавали тяхната кръвна захар и се стимулирал растежа на бактерии, които спомагат за задържането на мазнини. Подсладителите не носят със себе си калории, тоест няма какво да се храносмила и просто преминават през храносмилателната система, увреждайки милиони бактерии, които живеят там. Проучването е още в ранни етапи, тъй като се използвали мишки, но много от учените са заинтересовани в ефектите на подсладителите върху човешката микрофлора.

Каква е равносметката?

Изкуствените подсладители могат да ви спестят много калории през деня, но е важно да се гледат храните, в които се съдържат. Повечето са доста преработени като безалкохолни и полуфабрикати.

Храни, които заменят захарта с изкуствени подсладители могат да имат по-малко калории и да изглеждат по-здравословни, но всъщност да не са. Гледайте опаковката. Придържайте се към пълнозърнести храни и задоволявайте желанието ви за сладко с храни с принципно нормално количество на захар като плодове и млечни продукти. Макар и да имат високо съдържание на захари, са с високи нутритивни качества. Не само, че ще сте сити, но ще извличате много повече нутриенти като фибри, протеин и калций.


Подбрани теми:

Споделете!

Коментари