Предсърдно мъждене – възможности за терапия

Избор на терапия за пердсърдно мъждене

В състояние на аритмия, потокът на кръв течащ през съдовете не е правилен, което е предпоставка за образуване на съсиреци (тромби). Ако някой стигне до мозъка ви, може да причини инсулт. Вашият лекар може да Ви препоръча лекарства, но курсът на лечение зависи от възрастта Ви, симптомите и честотата на възникване, колко дълго сте били в предсърдно мъждене, други здравословни проблеми и вече претърпян инсулт.

„Разреждащи“ кръвта медикаменти

За да намалите шансовете за образуване на тромби, Вашият лекар може да Ви предпише по-силен антикоагулант, особено ако имате високо кръвно налягане, диабет или сърдечна недостатъчност. Най-често изпозлваният, а и този с който лекарите в България от дълги години имат опит е „Синтром„(аценокумарол). Той може да намали риска от инсулт, но налага чести изследвания на кръвта и избягване на травми от порязвания, както и особено внимание при стоматологични процедури. Ако се нуждаете от процедура-стоматологична или операция, може да се наложи да замените антикоагуланта за даден период от време.
Важно е да информирате лекуващите Ви лекари за антикоагулационната си терапия.

Други видове антикоагуланти

По-нови антикоагуланти, включително апиксабан (Eliquis), дабигатран (Pradaxa), едоксабан (Lixiana, Savaysa) и ривароксабан (Xarelto) също намаляват риска от инсулт. Предимството е, че не трявба да изследвате INR (показател за разреждането на кръвта), недостатъкът-значително по-скъпи са. Плюс това, храната не влияе на това колко добре работят. Но все още може да имате проблеми с кървенето.

Забавете сърцето си

Бързо биещото сърце може да се повлияе от медикаменти, като по този начин ще се намали напрежението върху сърцето. Сърдечна честота под 100 удара в минута може да ви помогне да се чувствате по-силни. За да направят това, лекарите често предписват или бета-блокери или блокери на калциевите канали, в зависимост от вашето здраве.

Рестартиране на сърдечният ритъм

Някои хора с предсърдно мъждене се нуждаят от електрическа кардиоверсия, за да „възстановят“ ритъма на сърцето си. Докато сте под лека анестезия, лекарят използва пластири или лопатки, за да рестаритра сърцето Ви. Преди това се извършва специална форма на ехография, като целта й е проверка на сърдечните кухини за образувани тромби. Ако имате такава, ще трябва да приемате антикоагуланти за няколко седмици преди и след процедурата.

Възстановяване на ритъма с антиаритмични средства

Около половината от хората, които претърпяват електрическа кардиоверсия, получават предсърдно мъждене отново. Така че лекарите понякога предписват лекарства, наречени антиаритмични средства, за да поддържат нормалния Ви сърдечен ритъм. Често ще трябва да се консултирате с Вашия лекар, защото те могат да предизвикат странични ефекти, включително и проблеми със сърдечния ритъм.

Аблация

Когато лекарствата и кардиовертирането не са успешни, Вашият лекар може да предложи процедура, наречена аблация. Докато сте упоени, хирургът ще вмъкне тънка, гъвкава тръба (катетър) в голям кръвоносен съд и ще го насочи към мястото в сърцето, което не е функционира правилни. Той ще унищожи тъканта, като я изгори или замрази. В зависимост от това какъв вид аблация имате, може да се нуждаете и от пейсмейкър. Понякога пациентите се нуждаят от повече от една процедура.

Пейсмейкър за постянен ритъм

Това малко устройство, захранвано с батерии, се поставя под кожата ви близо до ключицата. Има жици, които се прикрепят към сърцето ви, за да го стимулират, когато стане твърде бавно. След процедурата бързо ще можете да се върнете към обичайните си дейности. Повечето електроника като микровълнови или телефони няма навредят на работаа на пейсмейкъра, но някои системи за сигурност (напр. на летищата) могат. Ще научите какво да избягвате и как да проверявате собствения си пулс.

Промени в начина на живот

Без значение как ще се отнасяте към предсърдното мъждене, ежедневните ви навици могат да помогнат на сърцето. Хранете се здравословно. Намалете кофеина. (Някои хора смятат, че кафето, сода и чай правят симптомите по-лоши). Ограничете алкохола на не повече от 1 напитка на ден, ако сте жена и 2, ако сте мъж. Ако пушите, откажете се.

Join 331 other subscribers

Източници:


Agency for Healthcare Research and Quality: „Blood Thinner Pills.“
American Heart Association Scientific Sessions, Orlando, Nov. 12-16, 2011.
American Heart Association: „Atrial Fibrillation Medications,“ „Living with Your Pacemaker,“ „Medications for Arrhythmia,“ „Non-surgical Procedures for Atrial Fibrillation,“ „Surgical Procedures for Atrial Fibrillation,“ „Types of Blood Pressure Medications.“
Cleveland Clinic: „What Is Atrial Fibrillation?“
Connolly, S. New England Journal of Medicine, Sept. 17, 2009.
De Caterina, R. Journal of the American College of Cardiology, April 2012.
Ebell, M. American Family Physician, June 15, 2005.
King, D. American Family Physician, July 15, 2002.
Razavi, M. Texas Heart Institute Journal, 2005.
Stopafib.org, American Foundation for Women’s Health: „Anticoagulant Medication for Atrial Fibrillation,“ „New Stroke Risk Factors for Those with Atrial Fibrillation (AF): Female Gender, Heart Disease, and Age,“ „Rate Control Medication for Atrial Fibrillation.“
U.S. Preventive Services Task Force: „Aspirin for Prevention of Cardiovascular Disease.“
University of Michigan Electrophysiology Service: „The Treatment of Atrial Fibrillation.“

Споделете!

Коментари